Skupaj razkrivamo

7.3.2012

Ali nam energija uhaja skozi črevesje?
Besedilo: Adriana Dolinar 

Ste siti preizkušanja različnih super pripravkov, saj nobeden izmed njih ne povrne zares vašega primanjkljaja energije? Da bi pomirili svojo jezo in si povrnili energijo, je dobro preveriti, ali vam morda energija ne uhaja skozi črevesje? 

Če je vaša črevesna flora prizadeta, vam namreč za dvig energije ne bodo pomagali niti najboljši tovrstni pripravki. Ko se torej trudite oslabljeni organizem okrepiti, ne pozabite tudi na krepitev črevesne flore.
 
Črevesna flora – »nujni člen v proizvodnji energije«
Črevesna flora je en do dva kilograma težak »organ«. Sestavlja jo zelo pestra druščina koristnih mikroorganizmov, med katerimi so tudi nam najbolj poznane mlečnokislinske bakterije, kot sta npr. Lactobacillus acidofilus ali Bifidobacterium bifidum.
 
Kadar je črevesna flora funkcionalna, nimamo prebavnih motenj in je konsistenca blata normalna. V črevesni flori je torej dovolj koristnih probiotičnih bakterij, kar nas lahko ubrani številnih, tudi hujših, težav z zdravjem, kot so, denimo, težave s Candido albicans, s sindromom razdražljivega črevesja, težave s padcem imunskega sistema, z alergijami, s holesterolom, s krvnim pritiskom itd. 

Navedene obrambne zasluge pobira funkcionalna črevesna flora med drugim tudi zato, ker pomaga pri razgradnji hrane in prenosu vitalnih snovi iz zaužite hrane prek črevesne stene v telo. Brez koristnih mlečnokislinskih bakterij in desnosučnih mlečnih kislin, ki jih te bakterije proizvajajo, je takšen prenos vitalnih snovi za obnovo, gradnjo, čiščenje, …, telesa močno zavrt. Iz hrane (pa naj je ta še tako dobra) enostavno ne dobimo koristnih rudnin in vitaminov. Ker torej ni učinkovitega pritoka vitalnih snovi v telo in odtoka odpadkov, strupov iz njega, se tudi naša energija s pomočjo hrane ali prehranskih dopolnil ne more okrepiti. 

Kako črevesno floro okrepiti?
Da bi naša črevesna flora ponovno postala funkcionalna, moramo zanjo poskrbeti na več načinov. Pri tem upoštevajmo, da je za dolgotrajen uspeh treba odpraviti vse, kar ruši ravnovesje prebavil, katerih sestavni del je tudi črevesna flora.

Zato ne pričakujmo trajnih uspehov, če bomo na fizični ravni naredili veliko na psiho-socialni/duhovni pa malo. Kdor je namreč neprestano pod stresom in v skrbeh, žalosten itd., blokira naravno pretočnost energije skozi telo in nenazadnje tudi skozi prebavila. Če ta nimajo dovolj energije za svoje polno delovanje, bodo motnje črevesne flore še vedno bolj ali manj prisotne, kljub idealni prehrani ter uživanju pre- in probiotikov.

Pomembno je tudi popaziti na ustrezno hidracijo telesa, sicer s premajhnim vnosom vode v telo tvegamo zaprtje, zakisanost in posledično rušenje črevesne flore. Popijmo torej med 2 in 2,5 litra vode, če seveda srce in ledvice delujejo normalno.
 
Dihanje in zmerna telesna dejavnost masirata prebavila ter podpirata njihovo prekrvavitev in delovanje, kar posredno ugodno deluje tudi na črevesno floro. 

Uživanju antibiotikov, kortikosteroidov, kontracepcijskih sredstev …, ki koristne mlečnokislinske bakterije dobesedno pokosijo in omogočijo glivicam prosto pot, se lahko marsikdaj izognemo. Namesto takšnih snovi raje poiščite pomoč v naravnih sredstvih in metodah, ki ne uničujejo naših koristnih bakterij. Veliko informacij, kako, denimo, na naraven način odpraviti težave s prehladi, prebavili, sečili in ušesi, smo zapisali v knjigi Vojna ali mir z bakterijami, ki jo lahko prelistate na https://shop.zazdravje.net/.

Vsakršno motnjo v prebavi in konsistenci blata (napenjanje, vetrovi, driska, zaprtje, vnetje zadnjika, hemoroidi, …) vzemite resno in jo čim prej odpravite na naraven način, kajti motnje v prebavi so lahko povezane tudi z motnjami v stanju črevesne flore.

Na dolgi rok se je treba odpovedati jedem, ki hranijo pretežno naše glivice, nas in naših koristnih mlečnokislinskih bakterij pa ne. To je načeloma prehrana, polna rafiniranega sladkorja in moke. Uživanje sladkorja namreč zavre razmnoževanje koristnih bakterij, nahrani pa druge nekoristne bakterije in, denimo, glivice. Prav tako črevesni flori ni v pomoč hrana, ki zakisa ali pa je polna toksinov, konzervansov itd.

Hrana, od katere bodo imele koristi naše probiotične bakterije in s tem tudi mi sami, je naravna, ekološka hrana, pretežno bazična in polna vitalnih snovi. Predvsem pa v njej za ohranjanje zdrave črevesne flore ne sme manjkati desno sučne mlečne kisline, vlaknin, probiotičnih bakterij in ostalih snovi, ki črevesno floro krepijo. Te snovi najdemo v dobri domači sirotki, kisavi, koncentrirani sirotki Molkosan, kefirju, jogurtu, naravno kisanem zelju, kisli repi in v probiotičnih pripravkih. Ko enkrat v svojih prebavilih naselite dovolj bakterij, jih je treba tudi ustrezno hraniti in vzdrževati v dobri kondiciji. Za dobro prehrano črevesne flore poskrbijo prebiotiki. To, kar imenujemo neprebavljivi sladkorji in vlaknine, je v resnici popolna in nujna hrana za naše prijateljske bakterije. Odlična čistilka in vzdrževalka zdrave črevesne flore je tudi ena vrsta zelene papaje (Veravita papaya), ki vsebuje encime, ki pospešujejo razgradnjo vsega tistega, kar tako rado gnije v našem črevesju. Ob tem pa vsebuje papaja tudi dragocene vitamine in rudnine s katerimi telo poživlja in razkisa. 

Na kaj moramo biti pri krepitvi črevesne flore še posebej pozorni
Pri izbiri hrane in/ali prehranskih dopolnil za krepitev črevesne flore je dobro vedeti, kako jih izbirati tudi glede na trenutno stanje črevesne flore, da bomo imeli od njih največ koristi. 
Kadar, na primer, črevesno floro le vzdržujemo, je dovolj redno ali občasno uživanje zgoraj navedene hrane in napitkov z relativno nizko vsebnostjo pre- in probiotikov. Prebiotiki (desnosučna mlečna kislina, vlaknine, inulin, …) so hrana za črevesno floro, probiotiki (Bifidus, Acidofilus itd.) pa so »seme« za obnovo črevesne flore. 

Če imamo blage prebavne težave, je smiselno uživanje prej navedene hrane in napitkov povečati.

Kadar pa je črevesna flora huje prizadeta (antibiotiki, rotaviroza, zaprtje, driska, težave s Candido …), pa je smiselno, odvisno od obsega težav, uživati tudi močnejše pre- in probiotike. Med močnejše prebiotike, na primer, sodi koncentrirana, fermentirana sirotka Molkosan, ki preprečuje razvoj patogenih organizmov v črevesju. Pomagajo tudi večji odmerki yacona in papaje. 

Med močnejše probiotike, kot so, denimo, jogurt ali kefir, pa sodijo pripravki v praških, ampulah, tabletah, kapsulah ipd. z vrstno različnimi in učinkovitimi probiotičnimi bakterijami. Vsebnost koristnih bakterij je v njih bistveno večja kot v jogurtih, kefirjih ipd., zaradi česar lahko hitro obnovijo prizadeto črevesno floro. 

Kadar je naša črevesna flora v precej slabem stanju, je najbolj idealno uživati pre- in probiotike skupaj. Sicer pa nujno vsaj močne probiotike. 

Ključne besede:
energija, črevesje, črevesna flora, hidracija, voda, bakterije, probiotiki, prebiotiki, Molkosan

 

Sorodni članki:

2,929688E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: