Skupaj razkrivamo

12.4.2010

Okolju prijazna presna proizvodnja
Tekst: Eva Žontar


Verjetno vam izraz »presno«  ni več popolnoma tuj, saj ga čedalje pogosteje srečujemo v prehrani in kozmetiki. V prvi gre za uživanje zgolj toplotno neobdelane hrane v obliki, ki nam jo je namenila narava in v sebi ohranja kar največ hranilnih snovi. Izbor sega od najraznobarvnejšega sadja, edinstvenih okusov zelenjave in rudninskih bogastev divjeraslih rastlin, pa do najrazličnejših vrst oreščkov, semen, kalčkov, suhega sadja in »superhrane«. Pri presni kozmetiki pa gre pravzaprav za isto stvar, le da predstavlja prehrano in najboljšo možno hrano za kožo. Sledi principu, da koža absorbira več kot 60 % tistega, kar nanjo nanesemo in ji zato želi nuditi le nepredelane, naravne učinkovine rastlinskega izvora.

»Presno« pa je tudi in predvsem način življenja. Težko boste našli proizvajalca in prodajalca presne hrane in kozmetike, ki poleg svojega ne gleda tudi na zdravje našega planeta.V celotnem procesu proizvodnje presnih izdelkov zato najdemo značilnosti, ki njihovo izdelavo ločijo od izdelave ostalih (tudi ekoloških) izdelkov in jo delajo bolj prijazno do okolja.  

Od surovin do pakiranja

Začne se že pri pridelavi surovin, ki je večinoma ekološka in deluje po principih »fair trade«  trgovine. Mnogo surovin (npr. zelena glina, glina rhassoul, sol, različna zelišča, kakav ...) je nabranih na divjih rastiščih, s čimer se pripomore k ohranjanju ogroženih vrst in njihovega naravnega habitata. Obdelava in nabiranje rastlin ponavadi potekata ročno, namakalnih sistemov ni, prav tako ne gnojenja ali zaščite rastlin s strupenimi pesticidi. Če so pridelki pred prodajo predelani (npr. arganovo olje, kakavovo maslo, različna oluščena semena ...), poteka predelava pri nizkih temperaturah in v najboljšem primeru ročno.

Kjer se le da, so v pridelavo vključeni lokalni prebivalci, katerih kultura in tradicija ostajata nedotaknjeni, pošten zaslužek pa jim hkrati omogoča dostojno življenje.  

Proizvajalci prehrambenih in kozmetičnih presni izdelkov kupujejo surovine neposredno od pridelovalcev, da je prodajna veriga čim krajša. Ker gre pri izdelavi presnih izdelkov za hladno predelavo, je v procesu proizvodnje poraba energije minimalna. Temperatura predelave namreč nikoli ne preseže 40-50 ºC (odvisno od proizvajalca) in vsi postopki so mehanski. Sestavine so zmešane brez dodajanja konzervansov, zgoščevalcev, poceni polnil (kot je npr. voda) ali stabilizatorjev. Ker je proizvodnja količinsko praviloma majhna, se proizvajalci poslužujejo predvsem ročne predelave. Tako se presna kozmetika ponavadi meša, predeluje in pakira kar na roke, zato v imenih izdelkov večkrat naletimo na oznako »handmade«.  

Embalaža je še ena ekološka prednost – tako prehrambeni kot kozmetični presni izdelki so ponavadi pakirani v embalažo iz okolju prijaznih, če že ne recikliranih materialov. Ni vam treba skrbeti, da bi naleteli na zdravju in okolju škodljivo plastiko, sintetiko ali na račun dreves izdelan papir, potiskan s strupenimi barvami.  

Ena od pomankljivosti je seveda kljub vsemu (tako kot pri prav vseh izdelkih na trgu) prevoz surovin do proizvajalca in izdelkov do kupca, ki na okolje nima in ne more imeti dobrih ali vsaj nevtralnih vplivov. Presni izdelki se proti takšnemu izpustu emisij vseeno borijo s čim krajšo prodajno verigo, veliko pa jih del izkupička nameni v okoljevarstvene namene.  

Presna kozmetika

Kar je dobro za planet, je seveda dobro tudi za nas. Kje je torej glavna prednost presne kozmetike za naše telo? Ker izdelava presnih izdelkov poteka izključno pri nizkih temperaturah, se v takšnem izdelku ohranijo vse bioaktivne snovi, ki so ključnega pomena za zdravje našega telesa. Temperatura, pri kateri naj bi se v hrani uničili vsi encimi, se po znanstvenih podatkih giba med 40 in 50 ºC, nad to mejo pa je bistveno spremenjena tudi večina drugih snovi. Pomislimo samo na šolski primer jajca, pri katerem se beljak iz prozornega in tekočega spremeni v belo in trdno – to je primer denaturalizacije beljakovin, ki jih naše telo v končnem stanju lahko uporabi samo polovično. Le če na našo kožo nanašamo živo, encimsko bogato kozmetiko, jo lahko koža učinkovito in hvaležno vsrka ter preko krvožilnega sistema raznaša po vsem telesu.  

Konvencionalni kozmetični izdelki vsebujejo široko paleto kemikalij, kot so umetne arome, konzervansi in stabilizatorji, ki ojačajo njihov vonj, teksturo in rok trajanja. Te kemikalije so umetno sintetizirane ali pridobljene iz petrokemikalij – v procesu nastanejo umetni nenaravni stranski produkti, katerih posledica niso le vprašljivi učinki na našo kožo, temveč zaradi samega procesa in strupenih odpadnih snovi tudi močno onesnaževanje okolja.

Mnoge petrokemikalije niso le biološko nerazgradljive, ampak so dokazano povezane z nekaterimi vrstami raka in celo ovirajo spolni razvoj odraščajočih moških!

Umetna barvila (npr. tartrazin) pa znanstveniki povezujejo s hiperaktivnostjo in kožnimi alergijami.

Nekatere konvencionalne kreme sicer izdelajo iz naravnih, rastlinskih in presnih sestavin, a so zatem segrevane do temperature 80 ºC preden jim dodajo še različne kemikalije in jim tako podaljšajo rok trajanja ter ojačajo vonj in barvo. Ne nasedajte torej napisom na embalaži, raje se temeljito prepričajte o obljubljenih, a večkrat zavajajočih prednostih izdelka!

Presno = ekološko ?

Kar je presno, je ponavadi tudi ekološko. Kar je ekološko, pa ni nujno tudi presno. Čeprav imajo ekološki izdelki občutno prednost pred konvencionalnimi, pa jim je s segrevanjem na visoke temperature žal odvzeto veliko zdravju koristnih snovi, ki jih še vsebujejo njihove rastlinske sestavine, zato je takšna kozmetika manj učinkovita. Tako kot sveže sadje in zelenjava veljata za najbolj hranljivo hrano za naše telo, presna kozmetika predstavlja najboljšo hrano za našo kožo, hkrati pa prispevamo še k varovanju okolja – kaj več bi si še lahko želeli?

Ključne besede:
presna kozmetika, zelena glina, kakav, zelišča, handmade, embalaža, petrokemikalije, umetna barvila

 

Sorodni članki:

1,489258E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: