Skupaj razkrivamo

22.4.2010

Naravni in varni

V poplavi šokantnih spoznanj o škodljivosti in nepotrebnosti marsikaterega zdravila lahko naredimo krivico odličnim, učinkovitim in varnim zdravilom, ki so se potrdila skozi desetletja uporabe.

Če je le možno, izbirajmo naravna zdravila, saj narava praviloma zdravi bolj modro in temeljito. Farmacevtski lobiji pogosto kot prednost sinteznih zdravil navajajo bolj obsežne klinične študije, ki so jih opravili.

Res je, da ponudniki naravnih zdravil ne razpolagajo s takšnimi sredstvi, da bi lahko financirali zelo obsežne klinične preizkuse. Če upoštevate, da v povprečnem sinteznem zdravilu stroški surovine znašajo včasih celo manj kot 10 %, v naravnem pa tudi do 50 %, vam hitro postane jasno, koliko je kateri pristop donosen.

Kljub temu imamo tudi nekaj registriranih naravnih zdravil, ki so po količini dokaznega gradiva o svoji varnosti in učinkovitosti z ramo ob rami z najbolj raziskanimi sinteznimi zdravili. Med takšnimi, ki jih imamo v Sloveniji in se ponašajo z opravljenimi meta študijami, so zagotovo Echinaforce, Prostasan (za prostato), Iberogast, Sinupret (zdravilo za zgornje dihalne poti) in Remifemin (zdravilo na osnovi cimicifuge – grozdnate svetilke, ki se je odlično pokazalo pri zdravljenju težav v meni).

Med zelo raziskane sestavine sodijo učinkovine listov ginka (Gingko Biloba), ki so uporabljene v zdravilu Bilobil in glukozamin sulfat, ki je uporabljen v različnih zdravilih za obnovo hrustanca in lajšanje artroz.

Za naravna zdravila pogosto zmotno menimo, da so bolj blaga. To pa ni vedno res. Marsikatero naravno zdravilo je močnejše od sinteznih. Več o tem lahko preberete v naši knjigi Vojna ali mir z bakterijami (https://shop.zazdravje.net), kjer veliko prostora namenjamo naravnim antibiotikom in njihovemu delovanju.

Ključne besede:
škodljivost zdravil, zdravilo, naravna zdravila, študije

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: