Skupaj razkrivamo

14.5.2010

Nega otroka – glavno in pomembno vodilo: »Manj je več!«
Tekst: Christine Berk

Ko sveže pečeni starši s svojim novorojencem zapustijo porodnišnico, prinesejo s seboj domov vrsto testnih vzorcev krem, mil, olj, vlažilnih robčkov itd. Največkrat se starši ne znajdejo in pravzaprav ne vedo, da vsebujejo ta »majhna darilca« manjvredne, sporne ali celo škodljive snovi.

Tako dojenčkova kot otroška koža potrebujeta veliko nege – v obliki pozornosti, ljubezni in nežnosti. Ponavadi je že to dovolj. Kajti občutljivo kožo naj ne bi preveč obremenjevali s kremami ali mili. Če že, pa usmerjeno in z najblažjimi negovalnimi sredstvi. Generacije otrok so zrasle brez šampona za dojenčka in brez vlažilnih robcev, zaradi česar niso bili prav nič prikrajšani. Ravno nasprotno, preveč negovalnih sredstev je prej škodljivo kot v pomoč.

Sporne snovi lahko poškodujejo občutljivo dojenčkovo kožo, saj je tri- do petkrat tanjša od kože odraslega človeka. Njihove lojnice in znojnice pa tudi še niso dozorele.
Pri negi dojenčka in otroka lahko prihranimo zelo veliko denarja, če se odločimo za nekaj kakovostnih izdelkov. Ti so praviloma nekoliko dražji, a so zelo izdatni.

Še posebej problematični so izdelki z dodatki dišav, saj lahko te dišave izzovejo draženje kože in alergije. Prav zaradi tveganja za alergije izdelki za nego dojenčka praviloma niso tako zelo odišavljeni kot izdelki za odrasle. Velika večina potrošnikov pa si želi imeti odišavljene izdelke, saj jih sicer sploh ne bi kupili, poroča IKW (Industrieverband Körperpflege und Waschmittel) iz Frankfurta.

Vonj po olju za dojenčka veliko ljudi spominja oziroma ga zamenjuje z vonjem po dojenčku. Toda dojenčku ni treba dodajati vonjev, saj ima že sam po sebi enkraten in specifičen vonj. Morda pa proizvajalci nimajo v mislih dojenčkov in otrok, ko izdelujejo kozmetiko zanje, saj je Nielsenova analiza potrošnje pokazala, da je skoraj 60 odstotkov uporabnikov negovalne kozmetike za dojenčke starejših od 15 let.

Neodvisni ÖKO-TEST je v svoji obsežni akciji testiral oziroma pregledal vrsto negovalne kozmetike za dojenčke in otroke. V testu jih je zanimalo, ali izdelki vsebujejo zaskrbljujoče, sporne in problematične sestavine.

Otroški šamponi so se dobro odrezali. Testirali so jih 13, med njimi jih je bilo kar osem z oceno zelo dobro (Eco Cosmetics Baby & Kids Shampoo/Duschgel; Logona Kids Shampoo & Duschgel; Lavera Baby & Kinder Shampoo Mandel; DM Drogerie Markt Babylove Shampoo itd.).

Čeprav vsebujejo naslednji šamponi Bübchen Kinder Shampoo, Cien Baby Shampoo, Johnson & Johnson - Penaten Baby Shampoo sporne sestavine, jim je ÖKO-TEST kljub temu podelil oceno dobro, kar pa ni v skladu z našimi merili.

Dralle-Garnier Ultra Beauty Shampoo & Balsam für Kinder je šampon, ki je bil ocenjen z nezadovoljivo, saj vsebuje policiklični mošus in formaldehid. Formaldehid je rakotvoren in že v manjših količinah draži sluznice. Šamponi, ki se penijo, vsebujejo sporne polietilenglikole, ki lahko naredijo kožo bolj prepustno, zaradi česar je bolj izpostavljena zunanjim vplivom.

Med negovalnimi kremami se na žalost najdejo tudi takšne, ki vsebujejo PEG/PEG-derivate (npr. Penaten Baby Pflegecreme), več kot 10 odstotkov parafinov, silikonov in sestavin iz nafte (Kaufmann`s Haut- und Kinder-Creme) ali snov Cashmeran (Bebe Zartpflege Zartcreme), ki se kopiči v telesu. Tudi snov Lyral (Leyhs Kinder – Gesichtscreme), ki povzroča alergije, so našli v kremi za nego otroka.

Najbolje so se odrezale kreme, ki so narejene iz rastlinskega olja, ki otroško kožo negujejo na naraven način (Logona Baby Pflegecreme Ringelblume, Büibchen Calendula Gesichtspflege Creme, Gebhardt Demeter Calendula Hautcreme, Weleda Calendula-Kindercreme, Lavera Baby & Kinder Creme …).

V losjonih za umivanje znamke Bübchen, Sebamed in Penaten so našli PEG/PEG-derivate za penjenje. Preverili so 13 losjonov in ugotovili, da so nekateri izdelki ustrezni tudi za odrasle z občutljivo kožo, saj so dejansko bolj koži prijazni kot veliko število izdelkov za umivanje za odrasle. Kar dobro diši, ni nujno dobro tudi za kožo. Zato je lahko parfum v negovalni kozmetiki dodatna obremenitev za nežno otroško kožo.

Oceno zelo dobro so prejeli Weleda Calendula Waschlotion & Shampoo, Rossmann Babydream Kopf-bis-Fuß Waschgel, Dm Babylove Waschgel Kopf bis Fuß, Hipp Babysanft Waschgel Haut & Haar itd.

Med drugim so testirali tudi 24 kopeli za dojenčke, 19 jih je dobilo oceno zelo dobro (Babydream Öl Pflegebad, Babylove Ölbad, Babylove Pflegebad, Bübchen 2-Phasen Lotion Bad, Logona Kids Schaumbad, Lavera Baby & Kinder Ölbad, Logona Baby Pflegebad Ringelblume, Weleda Calendula Baby Cremebad itd.). Proizvajalci naravne kozmetike ne uporabljajo penil, zato jih tudi najbolj priporočajo.

Ponovno so našli PEG/PEG-derivate za penjenje v priljubljenih znamkah Bübchen in Penaten.

Od devetih trdih mil za dojenčke in otroke jih je kar šest dobilo oceno zelo dobro (Rossmann Babydream Baby Seife, Dm-Drogerie Markt Babylove Seife, Weleda Calendula-Pflanzenseife itd.), saj ne vsebujejo spornih snovi, pri njihovi proizvodnji pa uporabljajo naravna olja.

Mili Johnson & Johnson Penaten Baby Seife in Beiersdorf Nivea Baby Cremeseife vsebujeta več kot 10 odstotkov parafinov, silikonov in snovi iz nafte.

Dišavo Lyral so našli v milu Nivea Baby Cremeseife, dietilftalat pa v Kappus-Riesa Sanft für`s Baby Pflege-Seife.

Kreme za zaščito pred neugodnimi vremenskimi vplivi na osnovi naravnih olj zelo dobro varujejo otroško kožo pred vetrom in mrazom. Sem sodijo Rossmann Babydream Baby Wind- und Wettercreme, Dm Babylove Wind & Wetter Creme, Bübchen Wind & Wetter Creme. Weleda Calendula-Wind-und Wetterbalsam itd.).

Le krema Johnson & Johnson Penaten Baby Wind & Wetter Creme vsebuje visok delež parafinov, silikonov in sestavin iz nafte. Z uporabo teh krem ne smemo pretiravati, saj bi v nasprotnem primeru ovirali razvoj lojnic in koža bi izgubila naravno ravnovesje.

Ponovno so se najbolje odrezale tiste negovalne kreme za uporabo v predelu plenic, ki negujejo kožo z naravnimi olji (Weleda Calendula Babycreme in Bübchen Spezial Wundschutz Creme). Žal so dokazali vsebnost PEG/PEG-derivatov v kar petih od 11 testiranih izdelkov.

Pri nakupu bodite posebej pozorni na spodaj navedene škodljive sestavine, ki se lahko nahajajo v izdelkih, označenih na deklaraciji, in se jim poskusite povsem izogniti:
Kemijske maščobe in naftni proizvodi: Paraffin, Microcrystalline Wax, Dimethicone, Petrolatum, Mineral Oil, Ceresin, Polyisobutene, Polydecene.
Emulgatorji, kot je Polyethylenglykole, ali PEG/PEG-derivati, črke »eth« v povezavi z neko številko, na primer, Ceteareth-33. Imenujejo se tudi Polyglykol, Polysorbate ali Copolyol.
Formaldehidi se imenujejo Benzylhemiformal, 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol (Bronopol), 5-Bromo-5-nitro-1,3,-dioxane (Bronidox), Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, Quaternium-15, DMDM Hydantoin, Sodium Hydroxymethylglycinate, Methenamine.
Organske halogene spojine prepoznate po besedah »Bromo«, »Jodo« ali »Chloro«. Sem spada tudi Triclosan, ki deluje protibakterijsko.

Viri: ÖKO - TEST RATGEBER Kleinkinder Nr.07, Babypflegeprodukte – Mit Haut und Haaren; ÖKO – TEST KOMPAKT Kinder & Eltern, Nr. K 0904, Babypflege; ÖKO – TEST JAHRBUCH für 2010, Kinder & Familie, Es gibt viel zu entdecken

Ključne besede:
dojenček, otrok, koža, nega, dišave, alergije, kozmetika, krema, šampon, mila, kopel

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: