Skupaj razkrivamo

2.6.2010

Voda za s seboj?

Tiste, ki se zavedajo pomena ustrezne hidracije, bomo že na cesti prepoznali po tem, da jim iz nahrbtnika, žepov ali torbic gledajo termovke, plastenke ali druge stekleničke z vodo. O pomenu vode smo že veliko govorili. V luči današnje teme je voda tudi pogoj za ustrezno vsrkavanje in skladiščenje sončnih fotonov.

Doma lahko imamo še tako sofisticirane filtrirne naprave, ko pa se odpravimo od doma, se zastavlja vprašanje, kako ohraniti kakovost vode.

Plastenke

Najslabši način za prenašanje vode je uporaba PET embalaže, v kateri smo pred tem kupili uplasteničeno vodo. Že prvo polnjenje vode v takšne materiale je potencialno sporno, ker iz leta v let vemo več o spornih sestavinah plastike, ki jih po malem uživamo s takšno vodo. Najbolj sporni so nonifenol in ftalati, ki delujejo kot hormonski motilci ter sodijo na listo 66 najnevarnejših kemikalij, kot je določeno v Aneksu 15 Evropskega parlamenta). Dobro se je izogibati plastiki z oznakami 1 (PET/PETE), 3 (V ali PVC), 6 (PS) in 7 (PC/PLA).

Če bi PET plastenke tudi pogojno sprejeli kot embalažo za vodo, bi z njo morali ravnati kot z mesom ali s svežim mlekom. Shranjevati in prenašati bi jo morali pri nizkih temperaturah in jo zaščititi pred svetlobo. Tega seveda ne počnejo ne v trgovinah, ker se jim to ne izplača, ne mi, ki jih prenašamo v razgretih avtomobilih in jih imamo na mizah v pisarnah.

Dodaten razlog za izogibanje vnovični uporabi PET plastenk kot embalaži za prenašanje vode je morebitna bakteriološka oporečnost. Pri prvem polnjenju bakteriološko čistost praviloma zagotavljajo z UV obsevanjem. Ko plastenko izpraznimo, jo več ur nosimo naokrog, je ne osušimo ter jo vlažno in zaprto hranimo pri sobni temperaturi, zato se lahko v njej razvije prijetno gojišče raznovrstnih mikroorganizmov, ki niso nujno prijetni.

Obstajajo tudi plastične snovi, ki ne spuščajo snovi v vodo. Plastične mase, ki ne oddajajo kemikalij v vodo, so označene s trikotnikom, v katerem so zapisane številke 2, 4 ali 5. Včasih namesto teh številk zasledimo oznake HDP, HDPE, LDPE ali PP. Katerakoli posoda iz teh vrst plastike je boljša rešitev od uporabe plastike PET.

Alu bidoni

Naprodaj so tudi aluminijasti bidoni. Na trgu jih je veliko in so navidezno enaki. Tisto, v čemer se dobri razlikujejo od slabih, je zaščitna folija na notranji strani, ki ločuje vsebino od alu posode.

Dobre alu steklenice (bidone) zagotovo ne morete kupiti za malo denarja, toda tudi tiste najdražje niso zagotovilo, da bo prenašanje vode in drugih tekočin v njih varno. Ker atesti na temo prepustnosti niso obvezni, lahko le upate, da znajo dobri ponudniki razložiti, kako kakovostno so prevlečene njihove alu stekleničke, saj boste imeli sicer velike težave pri nakupu. V tujini smo že zasledili takšne certifikate.

Steklenice ali termovke s steklenim vložkom

Za vodo je najbolje, če jo prenašamo v steklu, vendar to za mnoge ni praktično. Nekaj več teže v nahrbtniku odtehta kakovost vode, s katero boste nagrajeni. Prednost termo steklenic s steklenim vložkom je v tem, da ohranjajo tako kakovost kot tudi temperaturo vode, so pa zelo občutljive na udarce, zato je treba vzeti v zakup, da jih bomo verjetno pogosto menjavali. Na trgu se je pred kratkim pojavila simpatična Flaška, narejena iz atestiranega stekla brez prisotnosti težkih kovin. Za lažje prenašanje, varovanje pred soncem ali preprečevanje udarcev je oblečena v blago. Za lažje prenašanje ima tudi priročni trak za okrog vratu ali za na ramo. Tistim, ki jim je morda pretežka, da bi jo vzeli s seboj na sprehod, bo prišla zelo prav v pisarni in drugje, kjer jo boste imeli pred očmi in vas bo spodbudila k rednemu pitju vode.

Filtrirni vrči in bidoni

Zelo dobra rešitev so prenosni vrčki ali prenosni bidoni z vgrajenim filtrom. Vrčki so praktični za v avto, prikolico, pri kampiranju in povsod, kjer želite iz ene posode postreči večjemu številu oseb. Obstajajo tudi individualni filtrirni bidončki, ki čistijo vodo, tik preden jo zaužijete. Tako je vsak požirek odličnega okusa in sveže prečiščen.

Skrivnost kakovosti vode je v tem, ali boste znali ustrezno ravnati s filtri. Pri filtrirnih vrčkih je pomembno, da filter redno menjavate. Kot pomoč naj navedemo, da imajo različni modeli vrčev različne tehnološke rešitve, s katerimi nas spomnijo, kdaj je treba filter zamenjati. Težava je v tem, da samo časovna opredelitev ne zadostuje, saj nekateri vrčke uporabljajo zelo pogosto, drugi pa le občasno.

Vodilni svetovni ponudnik filtrirnih vrčev Brita je to pomlad predstavil nove izpopolnjene vrčke Brita Elemaris Meter, ki so opremljeni s posebnim tipalom za meritev kakovosti vode – Brita Meter. Ti vrčki hkrati kontrolirajo kakovost vhodne vode, količino prefiltrirane vode in čas uporabe. Če je voda bolj obremenjena ali če je uporaba prepogosta, se bo na ekranu morda izpisalo, da je filter treba zamenjati, četudi ni minil niti en mesec. In obratno.

Ravnanje s filtri

Z vsemi filtri (v vrčkih in bidonih) je treba ravnati skrbno. Ne izpostavljajte jih soncu, ne shranjujte jih pri visokih temperaturah. Če filtra ne boste uporabljali dalj časa, ga vzemite iz posode in ga osušite. Ko se boste odločili, da ga znova uporabite, je treba prvih nekaj litrov vode odliti (tako kot prvič, ko ste filter aktivirali). 

Ključne besede:
voda, hidracija, plastenke, PET/PETE, embalaža, alu bidoni, termovke, filtri,

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: