Skupaj razkrivamo

5.6.2010

Nevarna kožna znamenja?

Priredila: Adriana Dolinar

Verjetno ste tudi vi v zadnjih nekaj letih opazili, da se ob približevanju poletja vse več govori in opozarja na nevarnosti nastanka kožnega raka, ki se lahko nenadoma razvije iz kakšnega pigmentnega znamenja na naši koži. Plakati prikazujejo nevarne oblike kožnih znamenj, ponudniki zaščitnih krem za sončenje nas opozarjajo na ustrezno zaščito znamenj pred delovanjem močnih sončnih žarkov, zdravniki pa nas rotijo, naj si znamenja vsak mesec pregledujemo in si damo nujno odstraniti tista, ki so sumljiva. Toda ali je takšna obravnava kožnih znamenj res dovolj, da se izognemo nastanku kožnega raka in ali je odstranitev kožnih znamenj vedno brez nevarnosti? Oglejmo si, kaj je o tej temi zapisal švicarski naturopat A. Vogel.

Nikoli ne moremo biti preveč previdni z materinimi znamenji. Pazimo na to, da jih ne drgnemo, kajti najbolje jih je pustiti pri miru. Celo neznatno draženje materinega znamenja lahko predstavlja nevarnost, če se ponavlja.

Obleka, na primer, lahko predstavlja eno takšnih nevarnosti ali pa navada, da se praskamo po materinem znamenju, pri čemer lahko to tudi zakrvavi. Sčasoma lahko namreč takšno draženje pripelje do hujših posledic. Tudi tretiranje materinih znamenj z zdravili ali kirurško odstranjevanje ni brez nevarnosti. S kirurškim posegom lahko namreč povzročimo razširitev rakavih celic po telesu, če so bile te prisotne v materinem znamenju. Verjetno je najboljši trenutek za odstranjevanje materinih znamenj, če so res tako moteča in neestetska, v obdobju otroštva. Pa tudi v tem primeru je treba izbrati res izkušenega kirurga, ki se zaveda vseh nevarnosti takega posega.

Materina znamenja lahko ostajajo neaktivna več desetletij, potem pa se lahko nenadoma, običajno v obdobju po petdesetem letu starosti, aktivirajo. Niso redki primeri, ko se lahko v tem obdobju pri kirurškem odstranjevanju materinega znamenja stvari zakomplicirajo. To se je zgodilo tudi v primeru starejšega gospoda, ki si je dal odstraniti materino znamenje na spodnjem delu hrbta. Osemnajst mesecev pozneje je opazil zatekanje bezgavk in druge nepravilnosti po vsem telesu. S preiskavami so ugotovili razrast številnih malignih metastaz po telesu, ki so se razširile iz mesta, kjer je imel nekoč materino znamenje.

Če že vztrajate pri kirurški odstranitvi materinega znamenja, je priporočljivo pred operacijo začeti s strogo dieto za jetra. Ob zdravih jetrih je namreč skoraj nemogoče, da bi se v telesu razvil rak. Najboljša dieta za jetra je prehranska terapija za bolnike z rakom. Poleg takšne diete je A. Vogel priporočal tudi uživanje pripravka iz omele (sveži izvleček ali homeopatski pripravek omele – Viscum album), saj ta preprečuje nastanek metastaz. Pomembno si je zapomniti, da je izrednega pomena ustrezno preventivno pripraviti telo na ta poseg, preden se odločite za odstranitev materinega znamenja. Prav tako se izogibajte diagnostičnim biopsijam (testnemu rezanju majhnega delčka tkiva za pregled), ne da bi na že naveden način telo vsaj dva meseca prej pripravili na tak poseg. Na ta način se lahko namreč obvarujete najhujšega.

V medicinski literaturi je navedeno, in tudi zdravniki nas opozarjajo na to, da je treba čim prej ukrepati, ko posumimo na rakavo obolenje. Toda kaj pravzaprav pomeni »čim prej«? Za mnoge bolnike, ki vestno obiskujejo zdravniške ambulante v preventivne namene, se je nazadnje izkazalo, da jih takšna preventiva ni rešila pred najhujšim. Saj niti oni niti zdravniki niso mogli ugotoviti ali vnaprej predvideti, kaj se dogaja ali se bo zgodilo v njihovem telesu. Zato si je treba zastaviti vprašanje, kaj je resnično treba storiti, da se uspešno obvarujemo pred rakom. Odgovor ni enostaven. Živimo v sodobnem času, kjer številni dejavniki motijo normalno delovanje naših celic in jih s tem prisilijo v mutacijo, kjer iz normalnih celic nastanejo kancerogene celice. Vzroka, zakaj pride do rakavega obolenja, sodobna znanost ne more razvozlati. Prav tako pa ne more zanikati, da k nastanku rakavih obolenj na tak ali drugačen način prispevajo:

  • radioaktivno sevanje in onesnaženje zraka z izpusti tudi kancerogenih plinov;
  • povečana obremenitev naših teles s strani kancerogenih kemikalij, s katerimi lahko pridemo v stik v gospodinjstvu (čistila, spreji, osebna nega itd.) ali v hrani (pesticidi, aditivi, hormoni, antibiotiki itd.);
  • neustrezna hrana in način prehranjevanja; prevelik vnos beljakovin slabše kakovosti, prevelik vnos živalskih maščob, denaturiranih maščob, brezglavo uživanje rafiniranih jedi, pomanjkanje vitaminov in mineralov itd.;
  • metabolne težave, kot je, na primer, kronično zaprtje itd. zaradi porušene črevesne flore;
  • uživanje sinteznih zdravil za vsako malenkost;
  • pomanjkanje gibanja na prostem, preveč sedečega dela v zaprtih prostorih in s tem pomanjkanje kisika;
  • pretirana napetost in pomanjkanje sprostitve zmanjšujeta metabolne procese in lahko zato pospešita nastanek raka;
  • stres. Vemo, da pretirano čustvovanje (skrb, strah, jeza itd.) izčrpava naše notranje organe in jim onemogoča pravilno delovanje, zato ni nič bolj nevarnega za naše celice od vedno znova ponavljajočega se čustvenega stresa.

Kadar se vse zgoraj navedeno združi, kar v življenju povprečnega posameznika v današnjem času sploh ni težko, se kaj hitro ustvarijo pogoji za nastanek hujših obolenj, kjer tudi rak kože ni izjema. Zato se moramo za učinkovito preventivo čim bolj izogibati vsem navedenim dejavnikom, ki lahko pripeljejo do obolenja. Ko bomo dojeli, da je za ohranjanje zdravja potreben ustrezen pozitiven način življenja in ko se bomo temu ustrezno prilagodili, nas upravičeno ne bo več skrbelo, ali se bo morda iz tega ali onega materinega znamenja razvilo rakavo obolenje.

Več na: www.avogel.si/


Ključne besede:
poletje, kožni rak, pigmentno znamenje, materino znamenje, dieta, metastaze, stres, napetost, gibanje

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: