Skupaj razkrivamo

16.7.2010

Hormonska terapija kot preventiva?
Besedilo: Sanja Lončar

V zadnjem času skorajda ne srečam ženske, ki mi ne pove, da so ji ugotovili takšne ali drugačne hormonske težave. Zagotovo osebe, ki jih srečujem ali nas kličejo, pišejo ali drugače stopajo v kontakt z našim projektom, ne predstavljajo statističnega povprečja, vendar je številka kljub temu prevelika, da bi jo prezrli. Ali res gre za tako narasle težave s hormoni, ali je v ospredju želja farmacije, da si pridobi čim več uporabnic za različne hormonske terapije?

Zunanji sovražniki
Danes je v zraku, vodi, kozmetiki, hrani in tudi zdravilih res toliko snovi, ki »mešajo« naše hormone, da bi bilo presenetljivo, če ne bi povzročali težav. O njih smo že veliko pisali. Da se ne bomo ponavljali, lahko več o tem preberete v člankih, objavljenih na naši spletni strani. V iskalnik na www.zazdravje.net vpišite besedo »hormonski« in našli boste veliko informacij na to temo. Če boste odpravili motilce, ki jih je v vaši kopalnici in kuhinji ogromno, boste zagotovo začutili razliko. To, da smo »zaužili« preveč hormonov na eni strani se po našem mnenju rešuje tako, da telo očistimo tega bremena, ne pa tako, da dodajamo nove koktejle kemikalij, ki naj bi to zmedo »urejale«.

Hormonsko nadomestno zdravljenje
Že pri nastajanju knjige »Resnice in zmote o osteoporozi« nas je presenetilo, kako zelo praksa v Sloveniji še vedno zaostaja za ugotovitvami stroke v razvitih državah. Pred letom dni so v naši soseščini (na Hrvaškem) objavili zelo poglobljeno in znanstveno argumentirano knjigo doktorice Lidije Gajski: Ljekovi ali priča o obmani (Zdravila ali zgodba o prevari). Vsakemu, ki mu hrvaščina ne predstavlja težave, jo priporočamo kot zelo dobro branje. Če jemljete katerakoli zdravila, je zelo dobro preveriti, ali sodijo v skupino res potrebnih in dokazano učinkovitih zdravil, ali pa ste le poskusni zajček in vir dobička za farmacevtsko industrijo.

Pa si oglejmo, kaj doktorica Gajski piše o zdravljenju hormonskih težav.
V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so lansirali hormonsko nadomestno terapijo (HNT) kot rešitev za domala vse težave v menopavzi. Pripisovali so ji preventivo srčno-žilnih bolezni, lajšanje simptomov menopavze, izboljšanje mentalnih funkcij in razpoloženja ter celo blagodejno delovanje na kožo. Na začetku tega stoletja je uporaba hormonske nadomestne terapije tako narasla, da jo je v razvitih državah uporabljalo več kot 40 % žensk, starejših do 50 let. »Rezultati randomiziranih poskusov, ki so se pojavili po prvih observacijskih raziskavah, so vrgli na takšno zdravljenje popolnoma drugačno luč. Študija HERS je pokazala, da HNT po 4,1 oziroma 6,8 letih uporabe ni zmanjšala umrljivosti zaradi srčno-žilnih bolezni, povečala pa je tromboembolije in bolezni žolčnika. Zato so avtorji sklenili, da takšna terapija ni ustrezna za bolnice s srčno-žilnimi težavami. Tisto, kar je še bolj vznemirilo strokovno javnost, pa so bili rezultati raziskave WHI (Women's Health Initiative), ki je bila izvedena na pretežno zdravih ženskah in so jo predstavili javnosti leta 2002. Raziskavo so sicer morali prekiniti pred načrtovanim rokom, ker je v poskusni skupini v primerjavi s kontrolno skupino pogostost srčno-žilnih težav narasla za 29 %, raka dojke za 26 %, kapi za 41 % in tromboembolije za 111 %. Škoda je bila večja od koristi, ki so se pojavile v 37 % manjši obolevnosti za rakom debelega črevesa, 17 % pri raku maternice in v 37 % manjšem številu zlomov. Sistematični pregledi so ob tem pokazali še povečano incidenco vnetja žolčnika in povečano število žolčnih kamnov. Tudi druge raziskave in meta-analize so te rezultate potrdile. V nadaljevanju študije WHI se je pokazalo, da hormonska terapija, ne le da ni izboljšala kognitivnih sposobnosti, temveč je bilo število žensk, pri katerih se je razvila demenca, v skupini, ki je jemala NHT, dvakrat večje«.

Rezultat vsega, kar opisuje dr. Gajski, je bila žolčna debata, ki je pripeljala do sprememb smernic uporabe nadomestne hormonske terapije. Estrogeni se danes priporočajo le kot kratka in simptomatska terapija pri ženskah z velikimi motnjami v menopavzi. Tako je število izdanih receptov v ZDA od leta 2001 z 61 milijonov padlo na le 18 milijonov v letu 2005.
Očitno je ta »tržna niša« v zatonu, zato se farmacija hitro seli na nova obetavna področja. Trenutno je zelo v porastu uporaba hormonskih pripravkov za »reguliranje« delovanja ščitnice. Koliko so koristni in koliko škodljivi ti preparati, pa bomo ugotovili šele skozi čas.
 
Bi šlo brez hormonov?
Narava skozi tisočletja dokazuje, da tudi na tem področju premore več kot sintezna sredstva. Predvsem pri tako subtilnih področjih, kjer je treba telo uglasiti, ima narava več posluha in zna delovati veliko bolj modro.

Med najbolj učinkovite zdravilne rastline, ki jih imamo na voljo, uvrščamo konopljiko (Vitex agnus castus), svetliko oziroma cimicifugo (Cimicifuga racemosa), deteljnolistno srčnico (Leonurus cardiaca) in gozdni koren oziroma angeliko (Angelica sinensis), ki jo poznajo tudi pod imenom ženski žen-šen ali Dong quai.

Delovanje preparatov na osnovi cimicifuge je znanstveno najbolj dokazano. Nekatera naravna zdravila, kot je npr. Remifemin, pa se ponašajo tudi z meta študijami, ki dokazujejo njihovo neškodljivost in učinkovitost, ki je znanstveno spremljana že desetletja. Druge omenjene zdravilne rastline so na voljo kot čaji ali kot sadike rastlin, ki jih poiščete pri zeliščarjih. Natančni opis delovanja in način uporabe lahko preberete tudi v knjigi »Resnice in zmote o osteoporozi«.

Ne smemo spregledati še enega čudeža narave, ko gre za krepitev hormonskih moči. Gre za matični mleček, ki iz navadne čebelice naredi super-čebelo oziroma čebeljo matico, ki lahko vsak dan izleže na tisoče jajčec. Matični mleček je krepčilen za celotno telo, vendar je pri vse bolj prisotnih težavah s hormoni pomembno tudi njegovo delovanje na krepitev hormonskega sistema v celoti.

Ne spreglejte bistva!
Vse, kar smo tokrat zapisali o hormonih, bi lahko primerjali z vplivom različnih olj in maziv na delovanje vašega avtomobila. Res je, da so takšne in drugačne snovi, ki jih dajemo vase, pomembne, vendar je od vsega najbolj pomemben »način vožnje«. Če se potiskate čez meje, ki vam jih narekuje vaša vest, če vozite »z zategnjeno ročno zavoro« in ne dovolite svojim potrebam, da pridejo na površje, če pregorevate in vaš kazalec že dolgo kaže, da ste »med rdečimi obrati«, potem ne sprašujte, katero »olje« je dobro. Začnite »voziti« bolj umirjeno, prisotno in z užitkom in videli boste, kako lepo bodo »tiktakali« tudi vaši hormoni.

Ključne besede:
hormonske težave, hormoni, hormonsko zdravljenje, estrogeni, farmacija, naravna zdravila, matični izvleček

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: