Skupaj razkrivamo

11.3.2019

Uporaba hormonske zaščite ni brez posledic
Besedilo: Diana Vlahinič

Danes tako rekoč nihče ne pozna mlajše ženske, ki ne bi zdaj ali v preteklosti uživala kontracepcijske zaščite, tako imenovanih »tabletk«.
 
Dandanes jih ne predpisujejo le kot zaščito pred neželeno nosečnostjo, temveč tudi kot začasno »rešitev« za različna hormonska neravnovesja, vse od nerednih menstruacij do težav s kožo in PCOS (sindrom policističnih jajčnikov). 

Seveda hormonske tabletke teh težav ne odpravijo, saj tudi njihov osnovni vzrok ni pomanjkanje hormonov, zato se po prenehanju uživanja hormonske zaščite težave običajno povrnejo – v enaki ali celo v večji meri.

V resnici tudi tako imenovana menstruacija, ki jo dobivate v času uživanja kontracepcijskih tabletk (KT), sploh ni prava menstruacija. Gre za krvavitev, ki ji rečemo »krvavitev zaradi umika« ali »odtegnitvena krvavitev«, saj nastane, ko ne jemljete tabletk (ali uživate placebo tabletko), ko so umetni hormoni, ki jih sicer prejema telo, odsotni. Med uživanjem hormonske zaščite ne ovulirate. 

NEŽELENI UČINKI MED UŽIVANJEM IN PO PRENEHANJU UŽIVANJA KT 
Z uživanjem kontracepcijskih tabletk ali uporabo kake druge oblike hormonske zaščite je povezanih veliko neželenih učinkov, ne samo v času njene uporabe, temveč tudi takrat, ko z njeno uporabo prenehate.

NAJPOGOSTEJŠI NEŽELENI UČINKI PO PRENEHANJU UPORABE KT
Ponovitev težav, zaradi katerih ste začeli uporabljati hormonsko zaščito; po prenehanju uporabe so običajno še večje (akne, PCOS …), neredni menstrualni cikli, glavoboli, izpadanje las, izguba libida, nihanje razpoloženja, nespečnost, anksioznost, ponavljajoča se urogenitalna vnetja in vnetja mehurja, akne, cistične akne. 

NAJPOGOSTEJŠI NEŽELENI UČINKI UŽIVANJA KT
Sprememba črevesne mikrobiote: hormonska kontracepcijska zaščita poruši črevesno floro ter lahko povzroči sindrom prepustnega črevesja in črevesno disbiozo, ki vodi v številne težave. Strdki, srčna in možganska kap: to je še posebno nevarno za ženske po 35. letu starosti. Spremembe v presnovi. Bolezni nadledvičnih žlez in ščitnice, anksioznost, depresija, upad libida, pomanjkanje hranil. 

NEKAJ VEČ ŽELIM POVEDATI PRAV O POMANJKANJU HRANIL! 
Predvsem zato, ker namen tega članka ni v tem, da bi vas prepričala, da opustite hormonsko zaščito. Nikakor ne. To mora biti in naj tudi bo vaša osebna odločitev, s katero seznanite tudi svojega zdravnika (predvsem če se odločite za prekinitev uporabe hormonske zaščite).

Namen tega članka je, da vse ženske, ki ste uporabljale ali pa še uporabljate hormonsko zaščito, izveste, kako najbolje podpreti svoje telo, da v njem ne bo prišlo do pomanjkanja posameznih vitaminov in mineralov, saj hormonska zaščita iz telesa črpa nekatere vitamine in minerale. Verjetno vas velika večina za to sliši prvič, zato vas želim seznaniti, kako to preprečiti.

Članek je zato še posebno namenjen vsem ženskam, ki ste in boste še naprej uporabljale hormonsko zaščito, pa tudi vsem, ki ste jo že v preteklosti.

HORMONSKA ZAŠČITA IN POMANJKANJE HRANIL V TELESU 
Kolikokrat ste doživele, da vam je vaša ginekologinja ali vaš ginekolog ob predpisovanju recepta za kontracepcijske tabletke povedal/a tudi to, da ta zdravila iz telesa črpajo nekatere vitamine in minerale in da jih morate zato dodajati? Upam si ugibati, da tega ni doživela ali slišala še nobena od nas. Pa bi morala, kajti kontracepcijske tabletke, tako kot druga zdravila, iz telesa črpajo nekatere vitamine in minerale in s tem povzročajo še večja neravnovesja, če jih telesu ne dodamo. 

Ste že slišale, da po prenehanju uživanja KT svetujejo, da vsaj tri mesece ne zanosite? Pa veste, zakaj? Ne le zato, da se telo deloma očisti umetnih hormonov, temveč tudi zato, ker kontracepcijske tabletke iz telesa črpajo hranila, ki jih potrebujeta nosečnica in rastoči otroček.

Prav zato je pomembno, da ženske na hormonski zaščiti (četudi ste jo ravnokar prenehale uporabljati) začnejo dodajati visokokakovostna prehranska dopolnila; »tabletke« namreč povzročijo naslednja pomanjkanja:
- vitaminov B, še posebno vitaminov B2, B6, B9 in B12, vitaminov E in C,
- nekaterih mineralov, še posebno magnezija, selena in cinka. 

Ker vplivajo na disbiozo v črevesju, svetujem tudi kakovosten probiotik s klinično sledljivimi sevi, ki bo v črevesju poskrbel za kolonizacijo dobrih probiotičnih bakterij. Tako boste vsaj deloma pripomogle k manjšim neželenim učinkom teh zdravil. Vsekakor pa vam polagam na srce, da se, če hormonsko kontracepcijo uporabljate zaradi drugih težav in ne zaradi zaščite pred zanositvijo, z zdravnikom posvetite reševanju vzrokov težav, kajti s tabletkami jih le prikrivate.

Torej je v primeru uporabe hormonske zaščite dobro vedeti, zakaj jo uporabljate, in preprečiti pomanjkanje hranil, ki ga povzročajo ta zdravila. Tako boste podprle telo in preprečile izgubo pomembnih vitaminov in mineralov, ki jih navsezadnje potrebujete tudi za optimalno delovanje hormonov. 

Ključne besede:
hormonska zaščita, kontracepcija, hormoni, menstruacija, vitamini, minerali, črevesje

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: