Skupaj razkrivamo

19.8.2019

Kitajsko zelišče za hormonske glavobole
Besedilo: Diana Vlahinič, certificirana svetovalka s področja tradicionalne kitajske medicine

Ženske trikrat pogosteje trpijo za migreno kot moški in kar 60 odstotkov od teh se jih srečuje s tako imenovano »menstrualno migreno«; to so migrene, ki nastopijo pred, med ali takoj po menstruaciji, lahko pa celo med ovulacijo.

Menstrualno migreno povezujemo predvsem z estrogenom, ženskim spolnim hormonom, ki specifično uravnava nihanje menstrualnega cikla. Ko se ravni estrogena in progesterona spremenijo, ženske postanejo dovzetnejše za glavobole. Ker oralni kontraceptivi vplivajo na ravni estrogena, ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete, pogosteje trpijo za menstrualno migreno.

Trenutno sta najbolj sprejeti teoriji o vzroku menstrualne migrene naslednji:
- padec ravni estrogena, kar je del normalnega menstrualnega cikla,
- normalno sproščanje prostaglandinov v prvih 48 urah menstruacije.

MENSTRUALNA MIGRENA
Simptomi menstrualne migrene so podobni kot pri migreni brez avre. Začnejo se kot enostranski, utripajoč glavobol, ki ga spremljajo slabost, bruhanje ali občutljivost na svetlobo in zvoke.

PMS-GLAVOBOL ALI MENSTRUALNA MIGRENA?
PMS-glavobol nastopi pred menstruacijo in je povezan s simptomi, po katerih se razlikuje od tipične menstrualne migrene. Simptomi obsegajo glavobol, ki ga spremljajo utrujenost, akne, bolečine v sklepih in zaprtje, lahko pa se pojavita tudi povečan tek ter želja po čokoladi, soli ali alkoholu.

Ker ne obstajajo primerni testi, ki bi potrdili diagnozo, je edini način, kako preveriti, ali gre v vašem primeru za menstrualno migreno, to, da vsaj tri mesece vodite dnevnik migren in menstrualnega cikla. 

POMOČ V OBLIKI ZELIŠČA IZ TRADICIONALNE KITAJSKE MEDICINE
Običajna pomoč pri tovrstnih težavah je hormonska terapija in/ali terapija s protibolečinskimi zdravili. Na voljo nam je tudi naravna pomoč v obliki izjemnega zelišča tradicionalne kitajske medicine, imenovanega dong quai oziroma kitajska angelika, ki je mnogim v tolikšno pomoč, da sploh ne potrebujejo hormonske ali protibolečinske terapije.
Angelika uravnava hormone v ženskem ciklu, obenem pa ima izredno protivnetno in analgetično delovanje; verjetno prav kombinacija teh lastnosti dela to zelišče tako učinkovito tudi pri menstrualni migreni (in menstrualnih krčih).

Sloves angelike je v Aziji skoraj tolikšen kot sloves tamkajšnjega najbolj uporabljanega zelišča, ginsenga. V tradicionalni kitajski medicini velja angelika za eno od najpomembnejših »ženskih rastlin« in »ženskih tonikov«, čeprav je lahko v veliko korist tudi moškim. 

Angeliki pravimo ženska rastlina ali celo ženski ginseng predvsem zaradi njenega izjemnega delovanja na raznovrstne ženske težave. 

POMAGA NAM LAHKO PRI: 
- dismenoreji (boleča menstruacija), 
- amenoreji (izostanek menstruacije), 
- težavah s plodnostjo in 
 - simptomih menopavze.

Ker angelika krepi kri in po kitajski medicini pomaga pri stanjih, ki jih imenujemo »krvni deficit«, jo je priporočljivo jemati tudi po končani menstruaciji, zlasti če je bila menstrualna krvavitev močna. V kitajski medicini jo predpisujejo tudi utrujenim in izčrpanim ženskam ter tistim, ki okrevajo po bolezni ali pa so izgubile vitalnost – tako imenovano življenjsko energijo.

Angelika lahko izredno pomaga pri hormonskih težavah, povezanih predvsem s presežkom ali primanjkljajem estrogena, saj to zelišče deluje kot fitoestrogen; to je verjetno tudi eden od razlogov, zakaj lahko pomaga pri menstrualni migreni, saj je eden od možnih vzrokov zanjo prav nihanje ravni estrogena.

Poleg tega, da izboljša krvno sliko in vrača energijo, angelika ženskam pomaga tudi pri nespečnosti, artritisu in simptomih menopavze. 

Pri težavah z menstrualnim ciklom lahko pomaga pri (pre)kratkih ali (pre)dolgih in močnih menstruacijah, pozitivne učinke pa je zaznati celo pri endometriozi (verjetno zaradi protivnetnega in hormonskega delovanja), sindromu policističnih jajčnikov (PCOS) in (ne)plodnosti. 

V menopavzi angelika pomaga tako, da omili navale vročine (valunge ali vročinski oblivi), glavobole in težave s spanjem. Poleg tega krepi jetra, znižuje krvni tlak ter izboljšuje prekrvavitev in prebavo.

Znanstveniki še nimajo jasnih odgovorov, kako deluje angelika; ker je fitoestrogen, je odlična v obeh primerih – ko je estrogena premalo (menopavza) ali ko ga je preveč (PMS-sindrom). 

Angelika lahko deluje tudi kot blago zeliščno pomirjevalo, saj umirja živčno napetost in pretirano čustveno občutljivost, kar je še posebno dobrodošlo v času PMS.
Tradicionalna kitajska medicina angeliko uporablja za krepitev energije jeter, vranice in srca ter za krepitev energije jin, ki predstavlja žensko energijo. Dandanes ima veliko žensk težave prav s presežkom energije jang (moška energija). Ker se po tradicionalni kitajski medicini energiji jin in jang prepletata, je angelika primerna za oba spola.

Angelike ne uživajte med menstruacijo: z njenim jemanjem prenehajte prvi dan menstruacije, z uživanjem pa nadaljujte prvi dan po končani menstruaciji. Za najboljše učinke je priporočljivo vsaj trimesečno uživanje (s prekinitvami med menstruacijo).

Uživanje angelike ni dovoljeno med nosečnostjo in dojenjem, pri ženskah z rakom dojke ali kakim drugim hormonsko odvisnim rakom (tudi če so ozdravljene) ter pri ljudeh, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi ali visokemu krvnemu tlaku ter hormonska zdravila. 
V primeru bolezenske diagnoze ali jemanja zdravil se pred uživanjem angelike posvetujte z zdravnikom.

Ključne besede:
#, hormonski glavobol, hormoni, menstruacija, migrena, PMS, zelišča, hormonska terapija, angelika, menopavza

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: