Skupaj razkrivamo

16.7.2010

Čaji in gnojevka prepodijo neželene goste
Vir: Lebendige Erde 3/2010 maj-junij, str. 34-35
Prevedla: Sabina Topolovec

Uši, gosenice, rdeče pajke itd. uvrščamo med t.i. „škodljivce“ šele, ko se pojavijo v zelo velikem številu. Vzrok zanje lahko pogosto iščemo v napakah, kot npr. pregosti zasaditvi, gojenju monokultur ali oslabljeni vitalnosti zaradi premajhne ali prevelike oskrbe s hranilnimi in vitalnimi snovmi. Škodljivci želijo v tem primeru le opozoriti, da v našem vrtu nekaj ni v redu. Zato ni vedno najbolje misliti le na to, kako jih odgnati, temveč se je bolj smiselno vprašati, zakaj so se na vrtu sploh pojavili.

Premajhno oskrbo s hranilnimi snovmi lahko preprečimo s pogostejšo uporabo krepilnih in osnovnih gnojevk in čajev. Zelo učinkoviti so: pelin, vratič, octovec, listi rabarbare, hrasta, divjega kostanja in oreha ter začimbe kot npr. timijan, žajbelj, sivka, šetraj, izop, rožmarin, melisa, meta, peteršilj in koromač. Te rastline s svojimi eteričnimi olji, saponini, grenčinami in čreslovinami preganjajo morebitne škodljivce. Zares učinkovite pa so le, če uporabimo čim bolj pestro mešanico teh.

Osnovni recept za gnojevko
1 kg svežih ali 200 g posušenih rastlin namočimo v 10 L mrzle vode, najbolje deževnice, in pustimo stati 4–6 tednov. Ko se rastline pretežno razkrojijo, gnojevko skozi cedilo precedimo v drugo posodo in pustimo, da dozori, kar traja 8–14 dni. Glede na to, v kolikšni meri so rastline napadene, gnojevko mešamo z vodo do razmerja 1:10 in s to mešanico pršimo rastline. Kadar je potrebna takojšna pomoč, lahko uporabimo tudi čaj.

Osnovni recept za čaj
1 kg svežih ali 200 g posušenih rastlin prelijemo z 10 litri vrele vode in pustimo stati dve do šest ur. Uporabljamo enako kot gnojevko.
Pri „posebnih primerih“ pomagajo posamezne rastline:
  • kopriv ne uporabljamo niti kot gnojevko niti kot čaj, temveč kot 12-urni hladni izvleček. Le tako bo koprivna kislina pregnala uši.
  • Pri kapusnem belinu pomaga gnojevka iz paradižnikovih listov ali zalistnikov. Metulji ne bodo več našli zelja, saj vonj zelja prekrije vonj po paradižniku.
Podpiranje namesto ubijanje
V domačem vrtu močna sredstva niso primerna. Naravi in živalim je veliko bolj prijazno, če poskrbimo za močne rastline z zdravimi tlemi in izboljšanjem biotopa še zlasti za koristne živali. V nadaljevanju povzemamo nekatere izmed najpomembnejših ukrepov za naravi prijazne vrtnarje:
  • V vrtu pustite tudi nekaj nekoristnih zelišč, saj ta prehranjujejo koristne mikorizne glive v tleh, pa tudi koristne živali.
  • Trepetavke, najezdniki in druge koristne živali se hranijo s pelodom kobulnic kot npr. kopra, kumine ali rmana ter nevrstnatih trajnih zelik (oman, šentjanževka in druge). Odrasle živali se hranijo s pelodom. Veliko hrane pomeni veliko koristnih potomcev.
  • Pikapolonice, strigalice in tančičarice se spomladi hitreje razmnožijo, če se lahko npr. prehranjujejo s črnimi ušmi na bezgu.
  • Navadne krastače, kuščarji in slepci jedo polže in njihova jajca, koreninske uši in še veliko drugega. V vrt jih lahko naselimo in istočasno skrijemo, če v njem uredimo kup dračja ali kamnov.
  • Kratkokrilci, krešiči, pajki in ostali se zelo dobro počutijo v gredi nevrstnatih trajnih zelik, zeliščni gredi ali na zaraščenem pobočju. Na svojih pohodih ulovijo različne žuželke.
  • Domačih vrabcev ne maramo preveč, ker nam pokljuvajo solato, so pa izvrstni preganjalci mrčesa. Mlado solato lahko prekrijemo z mrežo iz npr. bombaža.
Če obesimo gnezdilnico, lahko s kombinacijo različnih premerov vhodnih odprtin dosežemo maksimalno raznolikost vrst in populacijsko gostoto ptic:
- O 26 mm: modra / čopasta sinica
- O 28 mm: velika sinica
- O 32 mm: poljski / domači vrabec, pogorelček, vse vrste sinic, brglez in drugi
- O 45 mm: škorec, domači vrabec in drugi
Trud se izplača, saj vsak zarod poje od tri do osem kilogramov gosenic in uši. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na užitek pri poslušanju ptičjega žvrgolenja.

Zeleni balzam za vaše rastline
Neem (azadirachta indica) je ime strašansko zanimive rastline, ki smo jo v naši reviji doslej predstavljali predvsem kot zelo učinkovito sredstvo za krepitev telesne odpornosti, omenili pa smo tudi njeno vsestransko uporabnost v naravni kozmetiki in negi domačih živali. Zdaj je prišla vrsta na vrt.

V zadnjem času namreč vse več raziskav potrjuje, da je neem izredno učinkovit kot povsem naravno mineralno gnojilo in tudi pesticid. Gnojilo izdelujejo iz semen, ki jih stiskajo po tradicionalnih postopkih brez segrevanja in dodajanja kemikalij. Pri tem dobijo na eni strani olje, ki je učinkovit naravni insekticid, fungicid in repelent ter se uporablja kot pršilo proti gnitju, plesni, rji in ušem, pri čemer pa ne škodi koristnim žuželkam, kot so čebele, čmrlji, pikapolonice. Hkrati neemovo olje rastlino še okrepi. Na drugi strani pa po stiskanju olja ostane neemova pogača, ki je prvovrstna kombinacija gnojila in nitrifikacijskega inhibitorja (bakterijam v zemlji preprečuje, da bi pretvorile dušikove spojine v plin, in tako podaljšuje razpoložljivost dušika za rastline – izboljšuje rodovitnost zemlje). Tovrstno gnojilo zmanjšuje alkalnost zemlje in hkrati deluje še kot naravni pesticid, nematocid in repelent (škodljivcem preprečuje, da bi se hranili z rastlino). Najboljše pri vsem tem pa je dejstvo, da ga lahko brez skrbi zaužijemo skupaj z rastlino, saj nam bo prej koristil kot škodil.

Več informacij o neemovih izdelkih za vrtno uporabo in kje jih kupiti vam bodo posredovali na naslovu azimut.vester@siol.net, lahko pa tudi pokličete na: 040 884 084.

Ključne besede:
čaj, gnojevka, škodljivci, vrt, živali, narava, neem

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: