Skupaj razkrivamo

20.7.2010

S čim hranite kožo?

Koža na našem telesu meri skoraj 2 kvadratna metra, zato nas je posebej zanimalo, kakšne sestave so izdelki, s katerimi pokrivamo največjo površino telesa. Ökotest je v številki 12/2009 vzel pod drobnogled losjone za telo višjega cenovnega razreda. Predpostavljali so, tako kot vsi mi, da bo naša koža za povprečno 10 EUR za 100 ml losjona dobila res nekaj dobrega.

Pa se je pokazalo, tako kot velikokrat do sedaj, da velike blagovne znamke pogosto uživajo ugled, ki je brez pokritja, vsaj kar zadeva neoporečnost njihovih izdelkov.

V testu so neodvisni laboratoriji pregledali 5 izdelkov naravne kozmetike in 20 konvencionalnih izdelkov. Vseh 5 pregledanih naravnih losjonov za telo je dobilo oceno »zelo dobro« (Dr.Hauschka Körperbalsam Rose, Lavera Body Effect Active Care Intensiv Körpercreme, Martina Gebhardt Rose Bodylotion, Origins Organic Hydrating Body Lotion in Tautropfen Rosen Lotion).

V tabeli ocenjenih konvencionalnih losjonov pa prevladuje rdeča barva, ki označuje nezadovoljive izdelke. Le en izdelek iz konvencionalne skupine je dobil oceno »zelo dobro«, ker ne vsebuje spornih snovi – Puma Urban Motion Woman Body Lotion.

Rumeno luč prižiga Ökotest izdelkom z nekaj pomanjkljivostmi. V to skupino so se uvrstili Clarins Eau Dynamisante Moisturizing Body Lotion, S.Oliver Selection Women Luxury Body Lotion, Biotherm Eau Pure Vivifying Perfumed Body Milk, Dior Midnight Poison Satin Body Lotion in XX by Mexx Very Wild Bodylotion.

Najslabše ocenjeni, ki vam za zelo veliko denarja ponujajo hrano za kožo, začinjeno z veliko kemije, pa so bili na tem testu najbolj številčni. Več kot dve tretjini konvencionalnih izdelkov je bilo ocenjenih kot nezadovoljivih.
Betty Barclay Beautiful Körperlotion, Chanel No. 5 Body Lotion in Shiseido Advanced Essential Energy Body Revitalizing Emulsion vsebujejo policiklične mošusne spojine, PEG-derivate in alergene dišave. Enake pomanjkljivosti in ob tem še sporni UV-filter so našli pri izdelkih Cloe Perfumed Body Lotion in Skin2U Her Skin Moisturizer. Pri losjonu Clinique Aromatics Elixir Körperlotion so našli celo štiri sporne dišave in dietilftalate, ter PEG-derivate.

Če bi radi mazali svoje telo s Hugo Boss Orange Perfumed Body Lotion for Women, je dobro vedeti, da vsebuje celo kancerogeni formaldehid, policiklične mošusne spojine, dišavo cinamal in PEG-derivate. Formaldehid so našli tudi v izdelku YSL Parisienne Perfumed Body Lotion. Ob tem so v istem izdelku tudi policiklične mošusne spojine, sporni UV-filtri, PEG-derivati in preveč parafina/silikona. Lancome Magnifique Körpermilch vsebuje več kot 10mg/kg spornega kašmerana, ob tem še policiklične mošusne spojine, PEG-derivate in preveč parafina oz. silikona.

Izdelek z največ negativnimi sestavinami na tem testu je bil losjon Laura Biagiotti Roma Body Cream, v katerem so našli haloganorganske spojine, dietilftalat, policiklične mošusne spojine, sporno dišavo in PEG-derivate. 

Ključne besede:
koža, naravna kozmetika, sestavine izdelkov, Öko test 12/2009

 

Sorodni članki:

3,076172E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: