Skupaj razkrivamo

18.8.2010

Kdaj je naravno tudi varno?
Besedilo: Lidia Pavlin

Konvencionalna kozmetika, ki temelji na maščobah iz nafte, aromah iz nafte in še kopici anorganskih snovi, res ni skrb zbujajoča glede mikrobiološke varnosti. Mikrobi so pametni in vedo, da tam zanje ni hrane. Kako je pri tem zavarovana naravna kozmetika, pa smo poskušali izvedeti na obisku podjetja WALA v pogovoru z razvijalci in s tehnološkim oddelkom.

WALA je predvsem tovarna naravnih, homeopatskih in antropozofskih zdravil, ki deluje že 75 let. Kozmetiko dr. Hauschka so razvili na enakih principih pred več kot pol stoletja in jo še danes pripravljajo, proizvajajo in kontrolirajo na enak način, kot to počnejo z zdravili. Zelo malo proizvajalcev naravne kozmetike lahko zagotovi tako visoke standarde kontrole vhodnih surovin, čistost v procesu proizvodnje in pogoje skladiščenja, kot jih imajo v WALI.

Predstavljajte si zahtevnost proizvodnje, na primer ampul, v katerih so vodni izvlečki z nič alkohola in nič konzervansov. Prav zahvaljujoč takšnim pogojem so se lahko tudi v proizvodnji kozmetike odpovedali konzervansom.

Kako je možno narediti kozmetiko brez konzervansa, ki je varna za uporabo in bo zdržala celo leto ali dve leti?

Da bi dosegli takšno varnost izdelkov, ima ključno vlogo kakovost vseh vhodnih sestavin. Rastlina, s katero delate in želite dobiti njene aktivne učinkovine, mora zares pokati od zdravja, če želite ustvariti blagodejne izdelke. Pri WALI to pomeni, da je pridelava rastlin v največji meri biodinamična, da je čas nabiranja idealno določen in da se rastline procesirajo takoj po obiranju. Tako, na primer, ognjič gojimo v isti vasi. Cvetove poberemo zgodaj zjutraj na dan za cvet in iz njih še isti dan delamo izvlečke. Tako so sestavine zavarovane pred degradacijo in oksidacijo. Podobni standardi veljajo tudi za snovi, ki jih ne moremo pridelati na lastnem vrtu ali okolici. Ko se v Bolgariji pobirajo vrtnice za proizvodnjo rožnega olja, posebni odposlanec WALE pred destilacijo z roko preveri notranjost vsake vreče s cvetovi, da ugotovi, ali so cvetovi prave temperature. Če so vrtnice stale čez noč ali če so jih pobrali ob močnem soncu, se začne v vrečah dvigovati temperatura in dragocena eterična olja preprosto izhlapijo. Ker je WALA največji svetovni kupec olja vrtnice, zelo skrbno izbiramo olje za svoje izdelke.

Posebnost dr. Hauschke je krepitev rastlinskih izvlečkov s posebnim načinom ritmiziranja, ki omogoča, da se zdravilne učinkovine na poseben način okrepijo in ohranijo tudi desetletje brez kakršnihkoli konzervansov.

Vse občutljive surovine se shranjujejo pod posebnimi pogoji, pri nizkih temperaturah in brez prisotnosti kisika, kar jih varuje pred neželeno oksidacijo. To je še posebej pomembno pri nekaterih eteričnih oljih. Če, na primer, čajevec (TeaTree) ni procesiran pravilno, prihaja do oksidacije, ki lahko pri uporabniku sproža alergijske reakcije. Ker je zelo pomembno, da v proizvodnjo ne pride nobena oksidirana snov, se pri vseh občutljivih surovinah preverja peroksidno število (indikator za oksidiranost) pred začetkom proizvodnje.

Za vsakim izdelkom je nekaj let intenzivnega dela, da lahko dosežemo, da je formula koži prijazna, učinkovita, stabilna in varna v celotnem času uporabnosti.

Zadolžene za tehnologijo smo povprašali tudi o izbiri materialov za embalažo. Danes je veliko pomislekov glede uporabe plastike in aluminija.

Pakiranje je zelo pomembno, če želimo zagotoviti stabilno kakovost v celotnem roku uporabe izdelkov. Dispenzerje in stekleničke s pumpicami izdelujemo iz stekla. Poleg tega uporabljamo tudi tube iz aluminija in plastike, vendar se naši izdelki po marsičem razlikujejo od podobnih izdelkov.

Pri izbiri materiala za pakiranje upoštevamo nemške standarde za živila (LFGB – Lebensmittel- und Futtermittelgesetzbuch). Vsi materiali morajo biti dokazano inertni, kar pomeni, da ne reagirajo z vsebino. Dodatno preverjamo, ali embalaža na kakršen koli način vpliva na zdravilne učinkovine preparata. Aluminij je hvaležen za pakiranje, ker je dovolj mehak, da omogoča enakomerno potiskanje vsebine ter obenem zadrži novo obliko, zaradi česar ne dovoljuje, da bi na mesto izpraznjene vsebine vstopil zrak, s čimer preprečuje oksidacijo. Da bi preprečili reakcijo vsebine z aluminijem, imajo naše tube posebno notranjo prevleko. Stiskanje tube in drugi mehanski pritiski te obloge ne poškodujejo.

Mnogi nasprotniki naravne kozmetike trdijo, da naravni izdelki ne morejo opraviti „challenge testa“ (test, kjer se izdelki namenoma zasejejo z mikrobi, nato pa se opazuje, kako se bodo kolonije mikrobov razvijale).

Vsi naši izdelki brez težav opravijo „challenge test“, in sicer kljub dejstvu, da v njih ni konzervansov. Kot veste, imajo olja že lastno zaščito pred mikrobi, eterična olja imajo celo protimikrobni učinek, prav tako kakor izvlečki zdravilnih rastlin. Ker vemo, kakšni so naši izdelki, jih brez pomisleka nenehno testiramo na lastni koži, v laboratorijih in skozi testiranja na prostovoljcih.

Zgodba o WALI je odličen dokaz, kako se da narediti varne in učinkovite izdelke. Na svetu so vsekakor tudi drugi zelo dobri proizvajalci, ki delajo na podoben način. Veliko več pa jih je takšnih, ki v garažnih obratih mešajo sestavine, ki jih kupijo na prostem trgu certificiranih sestavin ter na koncu polnijo svoje izdelke v standardne materiale, ki utegnejo vplivati na vsebino.

Ključne besede:
konvencionalna kozmetika, WALA, homeopatija, antropozofija, zdravila, kozmetika, dr. Hauschka

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: