Skupaj razkrivamo

19.8.2010

Koliko vas je gensko spremenjena hrana že spremenila?
Besedilo: Sanja Lončar in Sabina Topolovec

Domnevna varnost uporabe izdelkov z GSO sloni na trditvi, da se spremenjene genske sekvence, ki so v takšnih živilih, ne morejo prenesti na ljudi. Drugače povedano, hrana lahko vsebuje gensko spremenjene sekvence, vendar naj te ne bi vplivale na genski zapis naših celic.

V reviji Lebendige Erde 4/2010 so pred kratkim objavili povzetek raziskave o vplivu krme na mleko živali, ki je pokazala drugače. Da imajo koze, ki uživajo gensko spremenjeno krmo, spremenjene genske sekvence v svojem telesu, niti ni tako presenetljivo. Najbolj šokantno je, da so spremenjene sekvence našli tudi v kozličkih teh koz, ki so jih prehranjevali le z materinim mlekom.

Študijo so izvedli na Univerzi v Neaplju in je bila objavljena v reviji Animal. Raziskovalci z Univerze v Neaplju so prvo skupino koz hranili z gensko spremenjeno sojo dva meseca pred in po skotitvi mladičkov. Koze v kontrolni skupini so hranili s sojo, ki ni bila gensko spremenjena. Kozlički pa so se v obeh skupinah po skotitvi hranili izključno z materinim mlekom.

Rezultati študije so potrdili tisto, česar nas je najbolj strah – genske sekvence se s hrano prenašajo tudi v telo tistega, ki jih uživa, in tudi naprej v naslednji rod. Tako so v skupini kozličkov, katerih matere so bile krmljene z gensko spremenjeno sojo, našli tuje DNA v ledvicah, jetrih, krvi in srcu. Poleg tega so ugotovili razlike v dejavnostih encimov. V nadaljnjih študijah nameravajo raziskati morebitne posledice na zdravje teh živali.

In kaj lahko na osnovi tega sklenemo?
Naša zakonodaja nam zaenkrat ne daje pravice vedeti, s čim so krmljene živali, katerih mleko, jajca ali meso uživamo. V konvencionalni reji je uporaba gensko spremenjene soje dovoljena in povsem običajna. Samo ekološka pridelava prepoveduje uporabo gensko spremenjene krme. Če se torej želite izogniti temu, da bi neznani geni zašli tudi v vaše organe, so edini varni izdelki tisti iz ekološke oziroma biodinamične pridelave.

Popravite pravočasno!
Na srečo naše telo očitno zna razlikovati med dobrimi geni in geni z napako. Zato se tudi trudi degenerirane gene popravljati, dokler vitalnost telesa to omogoča. Do zdaj so se pri tem “opravilu”najbolje izkazali aloe vera in klorofil, ki ga najdemo v stisnjenih sokovih zelenih rastlin, ječmenovi travi in nekaterih algah. Da hudič ne bi dobil mladih, je v času, v katerem živimo, najbolje pospešeno skrbeti za sprotno popravilo okvarjenih celic.

GSO hrana vpliva na plodnost
Ruski znanstveniki so objavili senzacionalne rezultate neodvisne študije, v kateri so več generacij hrčkov hranili s čisto ali gensko spremenjeno sojo. Pri prvi generaciji ni bilo opaziti večjih težav. Pri drugi generaciji, pa so že bile spremembe merljive. Skupina hranjena z GS sojo je rasla bolj počasi. Pri tretji generaciji pa se je ustavilo, ker hrčki tretje generacije krmljeni z GS sojo niso bili več zmožni razmnoževanja. Več o tem preberite v članku objavljenem na www.zazdravje.net »Ruski znanstveniki pravijo da je GS hrana škodljiva


Ključne besede:
GSO, gensko spremenjena krma, živali, ljudje, prenos GSO, vpliv, biodinamična pridelava, aloe vera, klorofil

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: