Skupaj razkrivamo

14.10.2010

Pozor, niso vse čokolade enake
 
Blagodejni učinki kakava so povezani z antioksidanti, od katerih so najbolj zastopani flavonoli. Kot primer, da gre res za pomembne količine, lahko uporabimo študijo, objavljeno v reviji Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Raziskovalci so ugotovili, da skodelica kakava, pripravljenega iz čistega kakava, vsebuje dvakrat več antioksidantov od rdečega vina ali zelenega čaja in 4- do 5-krat več antioksidantov kot črni čaj. Koliko antioksidantov boste zaužili s kakavom, je seveda odvisno od tega, katero vrsto izdelka boste zaužili.
 
Največ blagodejnih antioksidantov in rudnin najdemo v čistem kakavu (mletem ali v koščkih). Sledijo čokolade z zelo visokim deležem kakava, 70, 80, 85 % in več. Mlečna čokolada vsebuje zelo nizko količino kakava in visoke deleže sladkorjev, zakisa telo, hitro dviga sladkor itd. Zato se blagodejni učinki kakava na mlečno čokolado ne nanašajo.
Tudi način predelave in proizvodnje čokolade šteje. Običajna komercialna čokolada ima na koncu procesa proizvodnje približno polovico antioksidantov v primerjavi z začetkom proizvodnje. Izjema so presne čokolade, v katerih je prisotnost antioksidantov ohranjena v zelo visoki meri. Tudi ekološke čokolade se praviloma ponašajo z bolj nežnim procesom proizvodnje, zato je tudi delež antioksidantov v njih višji kot v konvencionalnih izdelkih. V študiji, ki so jo objavili v reviji Nature, lahko najdemo še en razlog proti mlečnim čokoladam:
mlečne beljakovine se vežejo z antioksidanti, prisotnimi v kakavu, in jih tako naredijo še težje
dostopne za naše telo.

Če pa premišljujete, ali se splača odšteti nekaj več denarja za eko čokolade, bi vam radi zaupali še en podatek. Raziskovalci, ki so primerjali različne komercialne čokolade, so ugotovili, da so nekatere kontaminirane z zelo visokimi odmerki svinca. Trenutno še ni jasno, ali izvira kontaminacija iz surovine, procesiranja ali embalaže oziroma transporta.

V zadnjem času je vse močnejši še en razlog, zakaj bi se izognili konvencionalnim čokoladam. Večina čokolad namreč vsebuje lecitin, ki ga pridobivajo iz soje. Glede na to, da so ZDA največji svetovni ponudnik lecitina in da je njihova soja vse bolj problematična zaradi onesnaženosti z gensko spremenjenimi organizmi, je na trgu tudi vse več kontaminiranega lecitina. Le ekološko certificirani izdelki vsebujejo ekološko certificirani lecitin ali pa so celo brez njega.

Ključne besede:
kakav, antioksidanti, svinec, lecitin

 

Sorodni članki:

3,076172E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: