Skupaj razkrivamo

6.2.2008

Poživilne pijače — roparice z dobro promocijo

Na kaj najprej pomislite, ko začnete zehati v službi? Na kavico, pa še kakšen posladek, ker vam je padel sladkor?
S poživili in sladicami poskušamo pregnati utrujenost, dosežemo pa ravno nasprotno. Po kratkem poletu, končamo še nižje in namesto, da bi si priznali, da je z našo strategijo očitno nekaj narobe, si hitro skuhamo še eno kavo.

Če nimate dovolj energije, telo preklopi na »varčevalni program«, kar čutite kot brezvoljnost, utrujenost in zaspanost. Nekaj rezerve pa telo shrani za hude čase, in je noče nameniti vaši vsakodnevni porabi.
Kot otrok, ki išče v shrambi svojo najljubšo marmelado, ki jo je tam skrila mama, se tudi mi skušamo posladkati na skrivaj. Poživila, kot so kofein v pijačah kola in kavi, tein v črnem čaju ali tavrin, ki ga dodajajo energijskim pijačam, imajo to lastnost, da s prevaro odklenejo našo shrambo in nam omogočijo hitro ukrasti nekaj energije iz zaloge.

Resnično menite, da kava vsebuje snovi, ki vas lahko poganjajo pri delu nekaj ur? Verjamete, da lahko študenti nekaj noči živijo ob kolah in kavah, in jim to daje energijo za študij? V obeh primerih porabljamo lastno energijo in nevarno manjšamo lastne zaloge vitaminov, rudnin, aminokislin in drugih snovi, ki jih telo nujno potrebuje za svoje delovanje. Poživilo je le netivo za ta proces.

Telesa ne morete prelisičiti. Trebušna slinavka je naš čuvaj, ki takoj, ko zazna, da se v krvi pretaka preveč poživil, slednje onesposobi. Obenem se upočasni tudi izločanje lastnih poživilnih hormonov, za katere je zadolžena nadledvična žleza. To v praksi pomeni, da je bilanca približno enaka, ne glede na to, ali ste poživilo vzeli ali ne. Če jih ne jemljete, jih telo samo proizvede, kolikor jih potrebuje. Pri poskusu goljufanja telo hitro uravna stanje tako, da lastno izločanje prekine.

Trmasto vztrajanje  pri poskusu, da bi iz telesa iztisnili več, kot vam lahko da, pomeni ogrožanje telesa. Preveč zaužitega kofeina oslabi ledvice, povzroči kronično pomanjkanje energije, inkontinenco, mrzle noge in roke ter še vrsto drugih težav, ki se sčasoma le kopičijo.

Utrujenost in kofein sta povezana še po eni plati. Uživanje kofeina ovira resorpcijo železa iz hrane. Lahko jeste veliko hrane, bogate z železom, pa ga telesu primanjkuje, če ga vedno poplaknete s kavico. Ne pozabite, da se zaužita hrana zadržuje nekaj ur v želodcu, temu pa sledi še nekaj ur presnove v tankem črevesju. Ves ta čas se hranila, ki si jih želimo v svoji shrambi, ne smejo zmešati s kofeinom. Izjema je le tein v zelenem in belem čaju, ki ne zavira resorpcije hranil, kljub temu da deluje kot poživilo. Zeleni čaj je ob tem zelo blagodejen za črevesno sluznico, pomaga omejevati kvasovke in vsebuje močne antioksidante.

Vse našteto seveda velja za kakovosten zeleni čaj in ne za to, kar pod tem imenom dobite v večini samopostrežnih trgovin. (O tem, kako prepoznati kakovosten zeleni čaj, smo pisali v več člankih, ki jih najdete s pomočjo iskalnika.)

Če vam »kofetarski ritual« veliko pomeni, začnite uživati bolj zdrave napitke zelo podobnega okusa. V ponudbi trgovin je vse več odličnih napitkov na osnovi suhih žit, cikorije in suhih fig.
Navade je najlažje spremeniti postopoma. Poskusite tako, da boste prvih nekaj dni pripravljali napitek, v katerem bo 2/3 prave kave in 1/3 žitne. Postopoma povečujte delež žitne kave in po desetih dneh bodo vaše brbončice že zelo zadovoljne z novim brezkofeinskim napitkom. Tudi kriza zaradi pomanjkanja kofeina hitro mine. Spoznali boste, da imajo poživila le dobro promocijo, dejansko pa vam nimajo veliko dati.
 

Ključne besede:
poživila, kofein, trebušna slinavka, zeleni čaj

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: