Skupaj razkrivamo

2.3.2012

Kako delujejo poživila? Kreditiranje ima svoje meje
Besedilo: Nadja Baćac

Prijatelj, ki po nekaterih merilih velja za marljivega, mi je povedal, da popije najmanj 10 velikih kavnih skodelic dnevno. Pravi, da je to pogoj, da lahko čez dan deluje. Pravi, da so raziskave potrdile, da kava poveča sposobnosti telesa za 15–20 %. Ali je to res?

Dandanes se soočamo z vse večjimi zahtevami. In če se ne znamo ustaviti, ko nam telo to narekuje, posežemo po poživilih, ki telo ponovno »dvignejo«. Pa so to res živila? Ali pa so za naše telo toksini? Ah, kje pa! Tega si nihče ne želi. Morebitne dvome pa nam razblinjajo sodobne raziskave, ki jih je v raznih tiskanih medijih ogromno.

Tako lahko beremo, da lahko zmerno pitje kave zmanjša tveganje za raka debelega črevesa za približno 25 odstotkov, žolčnih kamnov za 45 odstotkov, cirozo jeter za 80 odstotkov in Parkinsonovo bolezen za od 50 do tudi 80 odstotkov.
Pojavnost napadov astme je s pitjem kave za 25 odstotkov manjša. Za ženske, ki uživajo štiri ali več skodelic kave na dan, se zniža tveganje za raka endometrija, in sicer za 25 odstotkov.
Torej, nehajte brati te vrstice in pojdite na kavico … Ali pa vas morda zanima tudi druga stran zgodbe?

Resnica o izčrpavanju telesa
Kofein predstavlja jang energijo. Ko pride v vaše telo, se takoj zadolži pri vas, saj črpa iz vaše jin energije. Rezultat tega je, da to začasno občutite kot povečanje energije. Sčasoma pa nenehno uživanje kofeina izčrpa vaš jin in povzroča še več utrujenosti. Hitro ugotovite, da dnevno potrebujete še en odmerek kave več. Zato je miselnost, da kofein poveča energijo, še kako napačna! Napačna zato, ker kofein telesu energije ne dodaja!

Kofein deluje na osrednji živčni sistem, in sicer tako, da blokira delovanje kemične substance adenozina, ki je zadolžen za spanje. Poleg tega pospeši izločanje adrenalina, hormona za beg in boj, ki vpliva na povečano telesno zmogljivost. Predstavljajte si, da ste stalno na begu in kako izčrpavajoče je to za vaše telo.

Mehanizem delovanja kofeina si lahko ogledamo na primeru zadolževanja. Predstavljajte si, da ste podjetnik, ki ima na računu minus. Radi bi več denarja, pa ga nimate. Tako se domislite, da bi vzeli kredit, s katerim si boste olajšali izvedbo kakšne svoje želje. S tem pa svoje lastne finance ogrozite še za dodaten minus. Na koncu se lahko zgodi, da boste morali podjetje celo zapreti.
Zdaj pa si predstavljajte, da je to podjetje vaše telo in kofein tisti, ki jemlje kredit na račun izčrpavanja vaših ledvic, pljuč, vranice in drugih vitalnih organov. Obresti so različno visoke, od stalno mrzlih rok in nog (celo poleti), blede ali sivkaste kože, do nezmožnosti zadrževanja urina, lahko imate tudi težave z zanositvijo. Na sploh ste kronično utrujeni, izčrpani in zaspani. Manjkajo vam vitamini B12, B6, folat in železo (ker kofein zavira absorbcijo teh snovi iz prehrane).

Poživila nimajo nobenega prehranjevalnega učinka, vendar pa so obenem težko breme za jetra, ki jih izzivajo, želodec, ki ga dražijo, ter dihala, ki morajo takrat zajemati z večjo močjo. Srce bije hitreje, dvigne se krvni pritisk in večja je nevarnost infarkta. Zavrta je absorbcija natrija in vode v ledvice, zato delujejo kot diuretik. Spodbujeni osrednji živčni sistem sicer omogoči večje kognitivne sposobnosti, kadar pa gre za večje odmerke, se lahko to odraža tudi kot anksioznost, nervoza, glavobol, prebavne motnje, palpitacije itd.

Raziskovalci so ugotovili, da kofein v večjih količinah zvišuje estrogen, zato lahko poveča možnost nastanka raka na prsih in jajčnikih ter pri ženskah povzroča boleče dojke.
Ko ste v stresu, ne bi smeli uživati kofeina, enako kot to velja pri zvišanem krvnem pritisku, nagnjenosti k trombozi, če ste anksiozni, noseči ali dojite. Tudi kadar ste prehlajeni ali imate gripo, ne bi smeli uživati kofeina, saj lahko ta poslabša stanje in podaljša okrevanje.

Kako do nove energije brez škode?
Da ne bi skozi leta uživanja poživil svojega telesa povsem izropali in ga tako poslali v stečaj, raje posezite po takih pomagalih, ki vam bodo pomagala proizvesti manjkajočo energijo.
Ob tem notranje rezerve ne bodo izčrpane. Na Vzhodu v ta namen in za revitalizacijo telesa uporabljajo korenino ginsenga. Ta je pogosto prva izbira in je tudi zelo varno živilo, saj nima znanih stranskih učinkov ali interakcij. Utrujenosti kljubuje s tem, da podpira delovanje endokrinih žlez ter vpliva na proizvodnjo spolnih hormonov progesterona in estrogena. Zaradi svojega dvojnega delovanja deluje kot poživilo ali pomirjevalo – je adaptogen glede na različne okoljske strese. Izboljša tudi umske sposobnosti. Podobno deluje tudi korenina grahovca.

Pozitivno stanje na vašem računu lahko ustvarite tudi s korenino rastline maca. V sebi nosimo tako jin kot jang, ženske oziroma moške energije. Za dobro delovanje potrebujemo oboje. Ko smo brez energije, je spolni hormon testosteron, ki mu pripada jang, izčrpan. Zaužitje korenine mace vpliva na izločanje testosterona. Njegova raven se dvigne do običajne količine in telesu se vrne energija, zato je maca še posebej koristna za ženske v menopavzi. O tej perujski rastlini si lahko več preberete v prejšnji številki, ko smo o njej obširneje pisali. Podobno delujeta tudi korenina in lubje brazilske rastline muira puama (brazilski ginseng).

Eliksir življenja so tudi goji jagode. Z raziskavami so potrdili, da vplivajo na količino energije, miselne sposobnosti ter manjšo utrujenost v primerjavi s skupino, ki je prejemala placebo. Te učinke raziskovalci pripisujejo antioksidativnim snovem, ki jih je v goji jagodah zares veliko, ter vitaminom, s katerimi so dobro založene. Če niste ničesar od do zdaj navedenega našli v svoji kuhinjski omari, boste gotovo našli kakšno izmed začimb, ki krepijo energijo: ingver, koromač, origano, majaron, rožmarin, cimet, klinčki, janež, šetraj. Kako se poživiti z njimi, si lahko berete v knjigi Ščepec rešitve.

Zakaj so poživila grenka?
Če pogledamo na bolj subtilni ravni, ugotovimo, da so poživila po naravi grenka. In kaj predstavlja grenko v življenju? Je to nekaj, česar ne marate? Medtem ko sladkoba predstavlja nekaj lepega, kar nas upočasni in mehča, je grenkoba trpljenje, stiskanje, ... Je tisto, kar nas vleče naprej in nas prav tako ohranja budne! Grenek okus pospešuje delovanje jeter in srca, jih stiska, da od sebe dajo še več. S tem posledično izčrpavamo tudi našo glavno baterijo – ledvice. Grenek okus potrebujemo, dokler je v ravnovesju z vsemi ostalimi. V manjših količinah so lahko vse grenčine in z njimi vred tudi poživila spodbujajoča. Ko pa z njimi pretiravamo (več kot dve skodelici kave na dan), pa so že pretiravanje in začnemo prav te organe izčrpavati.

So vsi kofeini enaki?
Kofein je skupna oznaka za vrsto poživljajočih snovi, ki jih najdemo v različnih rastlinah. Zanimivo je, da so kofeini dejansko toksini, s katerimi se rastline branijo pred škodljivimi organizmi. 

V zrnih kave je kofein, v zrnih gvarane gvaranin, v listih čaja tein. Glede na to, kje se kofein nahaja, se le imenuje drugače, sicer pa so to precej podobne snovi.  Torej so vse to kofeini, vendar se njihova količina spreminja, prav tako pa je tudi način presnavljanja drugačen in odvisen od vsebnosti čreslovin.
  • V žlički povprečne kave je 40 mg kofeina
  • V enaki količini gvarane je kofeina dvakrat več.
  • V tablici čokolade (100 g) je, odvisno od kakavovega deleža, 80–130 mg kofeina.
  • V napitku vroče čokolade je povprečno 10 mg kofeina na skodelico.
  • V energijskih pijačah ga je 30–32 mg na 1 dcl – torej je lahko ena pločevinka take pijače tako močna, kot da bi spili 2 kavi!
  • V kola pijačah je kofeina 20–40 mg na 2 dcl. Ko otrok torej spije pollitrsko plastenko take pijače, je to enako, kot če bi naenkrat spil 1–2 kavi! 
  • V tabletah proti bolečinam prav tako najdemo kofein – tam ga je 60–200 mg na tableto. Kofein v teh pripravkih se uporablja predvsem zato, da poveča osnovni učinek drugih učinkovin. 
Če že mora biti kofein, naj bo zraven še veliko dobrega!
Če ste kofeinski navdušenec, vendar bi kljub temu radi nekoliko omilili slabo vest, ki jo imate do svojega telesa, potem raje izberite, na primer, surov kakav ali čokolado z visokim deležem kakava. Ob sicer manj kofeina, kot ga je v kavi, se lahko kakav izkaže s številnimi prednostmi za vaše zdravje. Študije kažejo, da imajo flavonoidi v kakavu močan antioksidativni učinek, preprečujejo srčno-žilne bolezni, uravnavajo delovanje imunskega sistema, celo raven »slabega« holesterola (LDL) ter imajo protivnetne učinke. Tradicionalno kakav uporabljajo za številne namene, na primer proti plešavosti, kašlju, vročini, za opekline in rane ter celo pri boleznih, kot sta nefroza ledvic in revma. Ker povzroča krčenje maternice, pospeši menstruacijo. 

Ali vsa poživila delujejo enako?

(dopolnjena oblika tabele, ki smo jo objavili oktobra 2010)

Energijske pijače s taurinom

30-32 mg/100 ml + 400 mg  taurina*

/

Sintetizirane oblike kakava, umetne arome, vitamini, močni diuretiki. Lahko povzročijo aritmijo srca, nespečnost, razdražljivost, težave s prebavo in hudo dehidracijo.

Cola pijače

10-20 mg/100 ml*

Dobro odstranjujejo vodni kamen v kopalnicah in odtokih!

Sladkor in fosforna kislina močno zakisata telo in tanjšata kosti. Kofein izčrpava ledvice in imunski sistem.

Kava

Filtrirana 40-100 mg kofeina*

Instant 25-70 mg kofeina*

Espreso 130-250 mg kofeina*

Brezkofeinska – 1-50 mg kofeina*

Naravni antioksidant, čreslovine

Zmerno uživanje kave zmanjša tveganje za raka debelega črevesa in endometrija, za nastanek žolčnih kamnov, cirozo jeter, Parkinsonovo bolezen, astmo.

Vsebuje tri poživila: kofein, teobromin in teofilin. Je diuretik, hitro poživi, vendar hitro popusti, zakisa telo, ovira regeneracijo celic, zavira absorpcijo kalcija, magnezija, vitamina B1, biotina, cinka, kalija itd. Večji odmerki povzročajo nespečnost, živčnost …

Črni čaj – odvisno od vrste in časa namakanja (pri 80 stopinjah Celzija se v 1 minuti izloči 18-33 % kofeina, po 3 minutah pa 48-76 % kofeina; po 15 minutah se izloči ves kofein)

6-25 mg kofeina*

Antioksidant, čreslovine

Diuretik, zakisa telo, zavira absorpcijo kalcija, magnezija itd.

Zeleni čaj – odvisno od vrste in časa namakanja (veljajo enaki podatki kot za črni čaj)

Količina kofeina je podobna kot pri črnem čaju, le da je drugače vezan in se zato bolj počasi sprošča in drugače presnavlja.

Sencha zeleni čaj 21 mg kofeina*

Oolong čaj 11 mg kofeina*

Beli čaj 6 mg kofeina*

Močan antioksidant, deluje protivnetno, varuje sluznice pred kvasovkami, pomaga pri celjenju ran na sluznicah, ne zakisa telesa, ne zavira absorpcije rudnin, krepi ožilje itd.

Diuretik

Kakav in temna čokolada s 70-odstotnim deležem kakava

80-130 mg/100 g

 

Vroča čokolada 10 mg kofeina*

Antioksidant (flavonoidi), odličen vir magnezija in železa, stimulans za možgane, feniletilamin izboljšuje razpoloženje, nizek glikemični indeks. Surov kakav zmanjšuje tveganje za srčnožilne bolezni, infarkt, uravnava krvni pritisk, holesterol in imunski sistem, deluje protivnetno.

Priporočena količina kakava oz. čokolade je do 40 g na dan.

Vsebuje tri poživila: kofein, teobromin in teofilin; kalorije (čokolade z visoko vsebnostjo sladkorja)


Kakav pa nosi še najmanj en adut! Če menite, da boste ob uživanju kakava manj budni kot ob kavi, teobromin (0,5–2,7 % na 100 g kakavovih zrn), ki ga kakav vsebuje še več kot kofeina, sproža podobne fiziološke učinke kot kofein, le bolj blage. S stimulacijo osrednjega živčnega sistema dviguje raven energije. Ob tem pa vpliva tudi na počutje, saj vsebuje feniletilamin. Prav te snovi namreč močno primanjkuje ljudem, ki bolehajo za depresijo.
Splošna beseda kakav ni dovolj, ko želimo izbrati nekaj, kar prinaša več koristi kot škode. 
Različne vrste kakava se precej razlikujejo po vsebnosti antioksidantov (ekološko pridelan in hladno obdelan je v tem pogledu najboljša izbira), železa (dobre sorte ga imajo dvakrat več, kot ga najdemo v rdečem mesu), magnezija in tudi kofeina. 

Največ kofeina vsebujejo izvirne stare sorte kakavovca, kot je Criollo (1,4–1,7 %). To pa je že več kofeina kot v zrnih kave, ki v povprečju vsebujejo 1,2 % kofeina. Criollo najdemo le v perujski Amazoniji. Različne avtohtone sorte pa najdemo tudi na drugih tropskih območjih. Večina kakava, ki ga prodajajo v masovni prodaji, je vrste Forastero, ta pa ima manj kot 0,1 % kofeina. To je sicer dobro za otroke, vendar je slaba novica, da pri industrijsko pridelanih sortah najdemo tudi manj vseh drugih koristnih snovi, pogosto pa so obremenjene tudi s težkimi kovinami, ki so posledica masovne uporabe pesticidov v trajnih nasadih kakavovca. 
Na kakovost kakava vpliva tudi način predelave – idealno je, da je kakav surov ali pražen pri zelo nizkih temperaturah in brez aditivov.

Torej naj vam ne bo odveč biti še bolj izbirčni in podučeni tudi pri kakavu in čokoladah.

Kaj pa je tavrin?
Tavrin je pogosta sestavina energijskih pijač. Dejansko gre za snov, ki jo najdemo v žolču bika, manj pa tudi v mesni prehrani. Seveda za potrebe industrije energijskih pijač te snovi pridelujejo sintezno. Gre za poživilo, ki spodbuja presnovo. Z eno pločevinko energijske pijače zaužijemo 1.000 mg tavrina in še precejšnji odmerek kofeina. 

Polno lahko živimo tudi brez poživil!
Podobno kot vaše telo črpa grenko v poživilih, vas lahko izčrpajo tudi vaše zagrenjene misli. Lahko pa to vzamete kot spodbudo, kajti grenke izkušnje, kot so težka obdobja, bolezen, žalost, nas delajo modrejše. Ravno grenka izkušnja včasih predstavlja točko spremembe in spodbudo da nekaj naredimo bolje. Zato se tudi grenkega okusa ni treba braniti, dokler služi pravemu namenu. 

Ključne besede:
#, kava, poživila, kofein, korenina ginsenga, maca, goji jagode, grenek okus, kakav, feniletilamin, tavrin

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: