Skupaj razkrivamo

8.4.2011

Pospravljajte nežno!
Besedilo: Katja Podergajs

Tako kot tudi svoje hiše ne pospravljate zgolj enkrat na leto, mora biti tudi pospravljanje črevesja vsakdanje opravilo. 

Če čutite, da s floro in favno v vašem črevesju ni vse v redu, obstaja nekaj naravnih ukrepov, ki nežno, vztrajno in temeljito vzpostavljajo normalno stanje. 
Večina že pozna zdravilno moč gline. Če jo pijemo 3-4 tedne, bo glina nežno in temeljito pobrala veliko ostankov in težkih kovin v našem debelem črevesju. Vendar pa glina ni vsemogočna. Ne vsebuje encimov ali koristnih bakterij, ki bi pomagali predelovati hrano. Zato se bomo po to pomoč obrnili drugam. 

Zaprtost ima lahko več vzrokov, vendar enako posledico: zaostalo blato vas bo zastrupljalo. 
Poleg blagodejnega klistirja poznamo še en popolnoma naraven in učinkovit način, da spravimo črevo v tek: da v njem naselimo posebne vrste koristnih bakterij, ki imajo to posebnost, da se zelo hitro razmnožujejo in s tem preprečujejo, da bi se blato v debelem črevesu »prilepilo« na stene. Odlično delujejo sevi, ki imajo to lastnost, da znižujejo pH črevesja, kar spodbuja črevesno peristaltiko. S skupnimi močmi dobesedno mehčajo in potiskajo zastale obloge proti »izhodnim vratom«. 

Pri opisanih nalogah so še posebej učinkovite bakterije iz rodu Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus in Lactobacillus plantarum.

Ko jih enkrat zasejete, je treba poskrbeti še za to, da se bodo pri vas počutile dobro. Predvsem potrebujejo dovolj vlage (pijte dovolj vode), ljubijo okolje, v katerem prevladujejo desnosučne mlečne kisline (uživajte sirotko, kisavo, zeljnico, kaskadno fermentirane pripravke), in potrebujejo hrano – predvsem kakovostne vlaknine. 

Pri večini zahodnjakov težave v prebavi ustvarjajo nepravilno prebavljene beljakovine. Zaradi šibke želodčne kisline, prevelike količine hrane ali slabega žvečenja prihaja v črevo vse več slabo predelanih beljakovin, ki nato predstavljajo gojišče za mnoge patogene bakterije. Kot hišno pomočnico v pospravljanju črevesja lahko zaposlite zeleno papajo. Še Vogel je bil navdušen nad njenim delovanjem. Mlečni sok zelene papaje vsebuje encime, kot so papain, kimopapain, lizocim in lipaze, ki cepijo maščobne in beljakovinske molekule, s čimer preprečujejo vrenje in napenjanje. Obenem je papaja tudi odličen vir vlaknin, aminokislin in vitaminov A, B1, B2, B3 in C. Za optimalno delovanje zadostuje, če zaužijemo 5-10 gramov posušenih rezin, ki jih temeljito prežvečimo, ali enako količino že zmlete suhe papaje v obliki kapsul. 

Tudi kokosova maščoba pomaga, da gre vse »kot namazano«. K razstrupljanju telesa prispeva na več načinov hkrati. Zelo enostavno se presnavlja in zato ne obremenjuje jeter, žolčnika in slinavke. Tudi vsrkavanje kokosove maščobe poteka drugače kot pri drugih maščobah. Večji del vsrkajo jetra neposredno skozi portalno veno in uporabijo maščobo kot dodatni zagon pri čiščenju telesa. 

Da kokosova maščoba kljub velikem številu kalorij pomaga hujšati, so pokazali tudi različni klinični preizkusi, pri katerih se je izkazalo, da je bila dieta brez maščob manj učinkovita od diete, pri kateri so uporabljali kakovostne maščobe, kot je kokosova. Pospešeni metabolizem pa pomeni tudi boljše odplavljanje strupov. 

Ob vsem navedenem dela kokosova maščoba red v naših prebavilih tudi tako, da neposredno deluje proti kvasovkam, zajedavcem, virusom in patogenim bakterijam, ne poškoduje pa koristnih mlečnokislinskih bakterij. 

O drugih rešitvah, kot so laneno seme, čaji proti zaprtju in podobno, smo veliko govorili in pokazali v televizijski oddaji Za zdravje na temo zaprtja in prebave. Če ste jo zamudili na televizijskih ekranih, si jo lahko ogledate tudi na www.zazdravje.tv.


Ključne besede:
črevesje, ravnovesje, glina, encimi, bakterije, zaprtost, zastrupljanje, kokosova maščoba,

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: