Skupaj razkrivamo

11.4.2011

Igra gluhih telefonov

»Rada bi se razkisala in razstrupila, pa ne vem, katere alge naj kupim. Kaj mislite o kloreli, spirulini, klamatski algi? Ali je morda bolje, da uživam ječmenovo travo?« 
»Gospa, koliko vode popijete?« 
»Ja, vem … Ne pijem dovolj, vendar me kljub temu zanima, katere alge bi mi priporočili.« 
»Če ne pijete dovolj vode, vam nobeno prehransko dopolnilo ne bo pomagalo. Voda namreč omogoča, da dragocena hranila sploh pripotujejo tja, kjer jih potrebujete. Brez vode tudi strupi ne morejo zapustiti telesa.« 
»Brala sem, da je klamatska alga močnejša od spiruline. Menite, da bi bilo bolje, da vzamem to?«
»Ne, gospa, sprašujem, koliko vode popijete.« 
»Popijem precej čajev, tudi juho jem …«
»Koliko pa popijete vode?«
»Ne veliko, vem. Ali je potem morda bolje, da kupim klorelo, saj ni v kapsulah in se hitreje raztopi?«

Tako so videti naši vsakdanji pogovori z ljudmi, ki NOČEJO in NOČEJO slišati, da je pogoj za razkisanje, razstrupljanje, dvig tega in onega vitamina ali rudnine predvsem hidracija. 
Ne rečemo, da bo voda samodejno odplavila vse zdravstvene težave, pravimo le, da brez vode nič drugega ne bo učinkovalo.

Voda je topilo, ki omogoča, da hranila sploh pridejo tja, kamor so namenjena. Prav tako je topilo tudi za strupe, ki jih je treba spraviti iz telesa. Če ne pijemo dovolj, bo naša kri takoj postala bolj gosta. V primeru dehidracije lahko izgubi tudi 8 % tekočine, zato se spremeni tudi njena sestava, pretočnost, sposobnost vezave in prenosa kisika. Takšna gosta kri predstavlja tudi nevarnost za naše ožilje, saj ga lahko poškoduje. Tudi za kosti je takšna »gosta omaka«, ki namesto bistre krvi potuje po našem ožilju, slaba hrana. Zato je dehidracija obenem tudi bližnjica do osteoporoze.

Dokazov o pomenu hidracije bi našteli še in še, pa bi še vedno slišali enako zgodbo: »Vem, vendar mi ne uspe, da bi to spremenil(a).« Je morda pitje vode preveč zapleteno ali je težava prav v tem, da je preveč enostavno, mi pa hočemo verjeti, da morajo biti najboljše rešitve najdražje in najbolj zapletene? 

Če vztrajamo pri svojih izgovorih, zakaj ne pijemo, bodo naša tla (celice, medceličnina, sluznice) vse bolj zasušena. Zato sčasoma pride do resnične težave pri poskusih pitja vode. Ko začne dehidrirana oseba piti, voda zelo hitro zapusti telo, tako kot se to dogaja pri poskusih, da bi zalili zasušene rože v lončkih. 

Da bi voda res prišla do celic in pravilno zaokrožila po telesu, potrebuje več časa, vsaj dve uri. 

Kako dosežemo, da vodo zares zadržimo v telesu? 
Zgledujmo se po rožah. Mehka voda je za zalivanje in je boljša od trde. Kapljično namakanje pa je veliko bolj pametno kot naliv. Ko so tkiva zasušena, je treba vodo piti po majhnih požirkih in zelo pogosto (razen od ure do dveh ur po obrokih).

Pri dehidraciji ali velikih izgubah tekočine (šport, driske, močen stres) pa je telo bolje hidrirati z izotoničnimi pijačami, ki poleg vode v telo dovajajo tudi elektrolite. Na trgu je veliko športnih pijač, v katerih so prisotni umetne arome, umetna barvila, sladila in nekaj soli. To ni naše videnje hidracije in razstrupljanja telesa. Če želite kupiti naravni izotonik, potem je stvarstvo ustvarilo nekaj, kar nam je resnično pisano na kožo. Voda mladih kokosov ima enako elektrolitsko ravnovesje kot naša kri. Zato jo telo sprejme dobesedno kot infuzijo in v veliki meri izkoristi to dragoceno tekočino za hidracijo. Govorimo o kokosovi vodi, ki ima ohranjene vse rudnine, vitamine in encime. Termično obdelani – pasterizirani ali sladkani kokosovi sokovi nimajo enakih lastnosti. 

Za boljšo hidracijo lahko izotonično pijačo pripravite tudi sami. Stisnjen sok limone ali grenivke zmešamo z vodo, z 1-2 žličkama himalajske slanice in po želji z žličko kakovostnega sladila (javorjev sirup, domači med, melasa itd.). Praktične predloge in predstavitve, kako vse navedeno tudi izvedemo, bomo prikazali v majski televizijski oddaji Za zdravje

Kakšna voda?
Na koncu se vedno zastavi tudi vprašanje, kakšen filter je nujno imeti, da bi bila voda užitna. 
Če boste brali knjigo Telo kliče po vodi, v kateri dr. Batmanghelidj opisuje, kako je ljudi zdravil z vodo, ki je tekla iz pipe v iranskih zaporih, in kako zelo jim je tudi takšna voda pomagala, boste morda lažje dojeli, da je vsaka voda boljša od dehidracije. 

Seveda to ne pomeni, da ni možno piti boljše vode. Če je voda iz vaše pipe kakovostna in ji ne dodajajo klora, je takšna voda dobra izbira. Na splošno pa je zaželeno iz vode izločiti vsaj osnovne problematične snovi ter ublažiti njeno trdoto. To lahko dosežemo tudi z manj zapletenimi in cenovno dostopnimi oblikami filtriranja, kot so vrčki, bidoni in filtri za na pipo. 

Če živite v krajih, kjer je voda izpostavljena večji kontaminaciji, pa je smotrno vložiti več v zares čisto vodo. Z vrtinčenjem, s kristali ali posebnimi posodami lahko posegamo tudi v živost vode ter njeno informacijo. Tudi to je pomembno vedeti, saj ni vseeno, kakšno sporočilo bodo slišale vaše celice. Pošiljajte jim ljubezen in vrnile vam jo bodo. 

Ključne besede:
razkisanje, razstrupljanje, hidracija, voda, strupi, kri, mehka voda, izotonik, vodni filter

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: