Skupaj razkrivamo

27.5.2011

Naravno načrtovanje družine

V času naraščajočega zanimanja za življenje v skladu z naravo čedalje bolj pridobivajo na ugledu tudi metode naravnega načrtovanja družine (NND). Tako zaradi svoje zanesljivosti pri uravnavanju spočetij, pa tudi zato, ker beleženje znakov plodnosti daje neprecenljive podatke o dogajanju v ženskem telesu.

Če želimo odgovorno in osrečujoče živeti svojo spolnost, se moramo najprej zavedati svoje plodnosti. Čeprav rodna doba žensk v povprečju traja 40 let, večina žensk ne razume, zakaj pride do menstruacije, kako se plodnost spreminja in kdaj lahko ženska zanosi.

Menstrualni cikel - ključ do plodnosti
S poznavanjem ženskega cikla bolje razumemo, kdaj je najboljši čas za zanositev in kdaj se ji lahko z gotovostjo izognemo, kako različni kontraceptivi vplivajo na ženski cikel (na primer odsotnost menstruacije pri uporabi hormonske kontracepcije) in njeno zdravje ter znamo prepoznati spremembe, ki lahko kažejo na morebitne zdravstvene težave rodil. Zavedanje plodnosti pa moškim in ženskam omogoča tudi razumevanje fizičnih in čustvenih sprememb v času cikla in v različnih življenjskih obdobjih, ko je plodnost zmanjšana (puberteta, po porodu, predmenopavza, po ukinitvi hormonske kontracepcije).

Katere znake lahko opazujemo?
Naravne metode slonijo na opazovanju ženskega cikla in se opirajo na ugotovitev, da je oploditev mogoča le v plodnih dneh.

Ženska v času cikla večkrat začuti vlažen občutek in opazi izcedek iz nožnice. To je nekaj povsem normalnega in običajnega, saj gre za sluz materničnega vratu, ki semenčicam omogoči preživetje in je eden izmed ključnih dejavnikov za zanositev. Sluz je pokazatelj naše plodnosti in tako kot se plodnost v času cikla spreminja, se spreminja tudi izcedek. V času največje plodnosti se sluz spremeni v spolzko »avtocesto«, ki prisotnim semenčicam omogoči hiter in zanesljiv prihod do svojega cilja.

V času cikla pa se spreminja tudi bazalna temperatura. Ta je v prvem delu cikla nizka, v drugem pa višja. Da bo novo razvijajočemu se bitjecu kar najbolj prijetno, telo pripravi topel sprejem, zato se telesna temperatura ob ovulaciji dvigne in ostane dvignjena do naslednje menstruacije. Temperatura nam pove, v kateri fazi cikla se nahajamo ter nam daje vpogled tudi v to, ali je v ciklu prišlo do ovulacije ali ne.

Zanesljivost
Metode, ki temeljijo na vsakodnevnem opazovanju, so visoko zanesljive (več kot 99-odstotno) pri preprečevanju zanositve, pomembno pa je, da se ženska oziroma par pravilno naučita metode in jo tudi pravilno uporabljata. Le tako boste lahko z gotovostjo določili plodne in neplodne dneve v ciklu. V povprečju lahko ženska zanosi le šest dni v ciklu - pet dni pred ovulacijo in na dan ovulacije. Ali je zaradi teh nekaj dni vredno dan za dnem ogrožati svoje zdravje in spolno življenje s škodljivo kontracepcijo?

Če iščete metodo »kontracepcije«, ki je zanesljiva, naravna in neškodljiva ter uporabna tudi v primeru, ko si par želi zanositi, ki je primerna prav za vsako žensko, ki si to želi, in ki obenem omogoča vpogled v lastno zdravje, potem so naravne metode načrtovanja družine prave za vas.

Več kot le »kontracepcija«
Naravne metode pa ne prinašajo koristi zgolj pri uravnavanju rodnosti, temveč so tudi pokazatelj reproduktivnega zdravja ženske. Številni zdravniki v tujini se že izobražujejo na tem področju ter na podlagi zabeleženih ciklov postavljajo diagnoze in terapije za različne zdravstvene težave (npr. odsotnost ovulacije, prekratka poovulacijska faza, zmanjšana plodnost, izvenciklične krvavitve itd.).

Kako začeti?
Najlažje in najbolj zanesljivo se metod naučite na tečaju. V Zavodu iskreni.net že dve leti uspešno vodimo tečaje po simptotermalni metodi Sensiplan, ki je ena izmed najsodobnejših in znanstveno potrjenih naravnih metod.

Več o naravnem načrtovanju družine in terminih tečajev pa si preberite na www.nnd.si.

Ključne besede:
spolnost, plodnost, rodna doba, menstrualni cikel, naravno načrtovanje družine, metoda Sensiplan

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: