Skupaj razkrivamo

2.6.2011

Elektrosmog in hormonske motnje 
Priredila: Sabina Topolovec

Leta 1879 smo dobili prvo žarnico in s tem vstopili v obdobje elektrike, ki nam je prineslo ogromno koristi in prednosti. Toda z vedno večjimi razsežnostmi tehnologij smo postopoma spletli nevarno gnezdo številnih zdravstvenih težav, ki jih pred dobrimi 200 leti nista mogla predvideti niti genija Nikola Tesla in Thomas Edison

Elektromagnetno sevanje, ki ga ustvarjajo mobiteli, različni oddajniki, električne naprave in brezžična tehnologija, vplivajo na naše zdravje, saj motijo delovanje hormonskih in drugih telesnih dejavnosti. Ustvarjajo električna in magnetna polja, ki tvorijo gosto meglo elektromagnetnih valov. Govorimo o t.i. elektromagnetnem sevanju, ki je danes že od 100 do 200 milijonkrat močnejše kot pred stotimi leti. Divji razmah brezžične tehnologije v zadnjih letih, denimo mobilnih aparatov, tehnologije bluetooth, brezžičnega interneta in podobno, je resda prinesel udobje, na žalost pa tudi veliko težav. V zadnjih 25 letih smo izpostavljeni ogromnim količinam elektromagnetnega sevanja. To ima vpliv na našo homeostazo (ravnotežje vseh telesnih funkcij), ki jo je vpliv elektrosmoga zmotil v tolikšni meri, da je naše telo že v resni nevarnosti. 

Število študij, ki dokazujejo, da je sicer nevidno elektromagnetno sevanje vedno večje breme našemu telesu, stalno narašča. Če vas zanimajo podrobnosti, si oglejte izvirni članek, kjer je na koncu navedenih čez 40 različnih virov. Tako naj bi elektrosmog povzročal nekatere vrste raka (predvsem tumorje v glavi, očeh, ušesih in levkemijo), splave, razvojne nepravilnosti, kronično utrujenost, glavobol, vrtoglavico, srčne težave, avtizem, učne težave, nespečnost, Alzheimerjevo bolezen in drugo. Nekateri avtorji, med njimi tudi dr. Robert Becker, avtor knjige Cross Currents: The perils of Electropollution, ki je bil dvakrat nominiran za Nobelovo nagrado, menijo, da je elektrosmog trenutno največja nevarnost za naše okolje, ki je ne presegata niti globalno segrevanje ozračja niti vedno večja uporaba kemikalij. 

Človeško telo sestoji iz 100 milijard celic, ki med seboj komunicirajo s pomočjo zapletenih, nizkofrekvenčnih elektromagnetnih signalov in biokemičnih reakcij. Tako se prenašajo informacije, ki se nato spremenijo v biokemične in fiziološke procese v telesu. Če je telo stalno izpostavljeno elektromagnetnemu sevanju, to močno zmoti komunikacijo med celicami. Celice slabše delujejo, celična membrana otrdi, v celico ne morejo več dospeti hranila, strupi pa ostajajo v njih. Številne študije potrjujejo škodljiv vpliv elektromagnetnega sevanja na imunski sistem, sintezo encimov, živčni sistem, naše razpoloženje in obnašanje. 
Hormoni imajo zelo širok vpliv na delovanje številnih telesnih funkcij. Že najmanjša hormonska nihanja lahko povzročijo velike fiziološke spremembe v telesu. Če želimo ohraniti zdravje, je zato zelo pomembno, da ohranjamo hormonsko ravnovesje. Tega lahko porušijo številni dejavniki, s katerimi je prežet naš vsakdan: stres, strupene snovi, neustrezna prehrana, pomanjkanje spanja, sintezna zdravila, prav gotovo pa tudi elektromagnetno sevanje. V naših možganih se nahaja endokrina žleza, t.i. epifiza, ki je, enako kot oko, občutljiva na svetlobo. Gre za eno najpomembnejših žlez v našem telesu. Epifiza ustvarja hormon melatonin. Odkrili so ga pred 50 leti, danes pa je poznan kot čudežni hormon, saj uravnava veliko funkcij na področju rasti in zdravja ter nudi močno zaščito pred rakom. Melatonin se prične ustvarjati približno uro in pol po tem, ko zaspimo. Študije so potrdile, da se koncentracija hormona dvigne v temi, medtem ko je podnevi nižja. Epifiza se odzove na signale vidnih živcev, zato svetloba ponoči zavira proizvodnjo melatonina. Pri tem je umetna svetloba slabša od naravne. Melatonin vpliva na številne fiziološke procese v telesu, med drugim tudi zelo učinkovito uničuje proste radikale in poskrbi, da celična delitev poteka pravilno. Zato verjetno ni treba posebej poudariti, da je zelo pomembno, da telo proizvede primerno količino melatonina vsak dan. Pomislite, v kakšnem prostoru spite? Če so v spalnici nameščeni brezžični telefon, mobitel, digitalna ura, CD-predvajalnik, radio, računalnik, televizija in podobne naprave, je proizvodnja melatonina na zelo nizki ravni. 

Ženske, ki so poklicno bolj izpostavljene elektromagnetnemu sevanju, so dokazano bolj izpostavljene raku na prsih, enako velja tudi za moške. Elektromagnetno sevanje pa ne vpliva le na proizvodnjo hormona melatonina. Znanstvenik in fiziolog dr. Charles Graham je ugotovil, da pri ženskah, ki so ponoči izpostavljene močnejšemu elektromagnetnemu sevanju, močno naraste proizvodnja estrogena, kar prav tako povečuje tveganje za raka na prsih. Pri moških se pri enakih pogojih spanja zniža količina hormona testosterona, kar povečuje tveganje za raka na modih in raka prostate.

Elektromagnetno sevanje vpliva tudi na raven stresnih hormonov. Močna izpostavljenost elektrosmogu dviguje raven adrenalina in kortizola. Oba se ustvarjata v nadledvični žlezi. B. Blake Levitt, avtor knjige Electrical Fields, meni, da konstanten, prikrit stres, kakršnega ustvarja elektromagnetno sevanje, vpliva na vsako telesno funkcijo, vključno z našim reprodukcijskim sistemom. Elektrosmog tako vpliva na plodnost, zvišuje krvni pritisk, slabi imunski sistem in podobno. Že krajša obdobja, v katerih smo izpostavljeni elektromagnetnemu sevanju, denimo pri uporabi brezžičnega telefona, sprožijo močno povišano proizvodnjo adrenalina. Drugi stresni hormon, kortizol, ima pomembno vlogo pri presnovi glukoze, pri uravnavanju krvnega pritiska, sproščanju inzulina, uravnavanju hormonskega ravnovesja in imunskem sistemu. Raven kortizola vpliva tudi na našo storilnost in spomin. Zato ne preseneča, da je bilo s študijami potrjeno, da elektromagnetno sevanje povzroča povišane količine kortizola v telesu. 

O škodljivih vplivih mobilne tehnologije smo že veliko govorili, zato se na tem mestu ne bi ponavljali. Omenimo naj le, da se najpomembnejše telesne žleze (epifiza, hipofiza in hipotalamus) nahajajo v možganih, zato lahko pretirana uporaba mobilnega aparata povzroči močne motnje hormonskega sistema. Te se odražajo tudi pri vedno pogostejši nemoči naravnega spočetja, izgubi spolne sle, telesni izčrpanosti brez vidnega razloga, motnjah spanja in drugih simptomih. Zato previdno pri uporabi mobilnega telefona, brezžičnih telefonov in ostale brezžične tehnologije. 

Elektrosmog je danes na praktično vsakem koraku in v našem okolju se mu je nemogoče povsem izogniti. Kar pa ne pomeni, da ne moremo sami storiti marsičesa, da raven elektromagnetnega sevanja kar najbolj znižamo. Vsak ukrep prinese dodatno točko in vsaka ravnodušnost nove tegobe. Vprašanje pa je, ali jih bo vaš zdravnik znal razvozlati.

Če vas navedena tema skrbi in ne veste, kako se lotiti odpravljanja motečih dejavnikov, vam priporočamo, da to najprej storite v spalnih prostorih. Med spanjem smo veliko bolj občutljivi na moteče vplive kot podnevi. Najvažnejše ukrepe povzemamo po izvrstni knjigi Električni smog (avtor: Dominik F. Rollé): 
DECT telefon ne sodi v spalnico, saj ta vso noč pošilja impulze v vaš živčni sistem. Naprava seva tudi skozi steno, zato pazite, da ni nameščena nad ali ob spalnici. Prenosnemu telefonu se je najbolje povsem odpovedati.
Ne uporabljajte budilke, ki je priključena na električno omrežje. Radijske ure na baterijsko napajanje na oddaljenosti vsaj 50 cm od telesa so na splošno varne. 
V spalnici imejte čim manj električnih instalacij. Čez noč izključite vse naprave, predvsem transformatorje in napajalne postaje za elektronske naprave.
Kakovost spanja bistveno izboljšate tudi, če v spalnici nimate vključene televizije ali računalnika. Če se jima nikakor ne morete odpovedati, jima pred spanjem prekinite napajanje in redno prezračujte prostor. 
Energetsko varčne žarnice in fluorescentne cevi v spalnici niso primerne. Poleg znatnega magnetnega in električnega polja ustvarijo manjši delež ionizirajočega sevanja. Najbolj primerne so svetilke z žarnicami, saj povzročajo najmanj elektrosmoga in proizvajajo neoporečno kakovost svetlobe. 
Izogibajte se vključenim kablom, ki tečejo okoli postelje, in zvitkom kabla, ki ležijo pod posteljo. Pri zvitem kablu hitro naraste napetost telesa na več kot 4 V, kar dolgoročno povzroča zdravstvene težave.
Motnje spanja in zakisanost telesa povzročajo tudi električne grelne odeje in vodne postelje. Posteljo zato segrejte pred uporabo in preden ležete brezpogojno potegnite vtič iz vtičnice. Pri dobri vodni postelji je dovolj že lastna telesna temperatura, da ostane topla čez noč. 
Kovinske postelje ojačajo sevanja in delujejo kot dodatne antene. Raje izberite naravni les obdelan le z naravnimi premazi.
Električno nastavljiva ležišča uporabljajte le, če ste od njih odvisni zaradi zdravstvenih težav. 
Ne uporabljajte žimnic s kovinskimi vzmetmi. Tudi te potencirajo sevanje.
Električne peči, ki se med spanjem segrevajo z močnimi tokovi, so v spalnici problematične. Dokler temperatura dopušča, ponoči gretje izključite, najbolje kar v razdelilni omarici.
Najpozneje takrat, ko so nespečnost, živčnost in zakisanje postali težava, se splača namestiti stikalo za izklop omrežja na električni napeljavi spalnice. Vgrajeno stikalo za izklop omrežja prekine tok takoj, ko je ugasnjena zadnja luč.
Če imate satelitsko anteno, naj bo ta od postelje oddaljena vsaj 12 metrov. 


Ključne besede:
elektrika, elektrosmog, sevanje, kemikalije, hrana, rak, stres, hormoni, mobilni telefoni, nespečnost

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: