Skupaj razkrivamo

20.10.2011

Pripravljeni na omejitve?
Besedilo: Sanja Lončar

Veste, s katerimi besedami se začne oporoka optimista? »ČE umrem, ...« Preden se nasmejite, preverite, ali morda tudi vi živite in delate tako, kot da boste večni. 

Slovenija je eno samo gradbišče. Turisti me sprašujejo, kakšna je pri nas nataliteta, in ko slišijo, da število prebivalcev stagnira, ne morejo verjeti, da se gradi toliko hiš in stanovanj. Kaj bi šele rekli, če bi vedeli, da v Sloveniji že imamo več stanovanjskih enot, kot imamo družin, in, kar je svetovna posebnost, da ima v Sloveniji večina ljudi stanovanje ali hišo v svoji lasti!

Torej imamo škarje in platno v svojih rokah in bi si lahko življenje uredili tako, da nam je v lastnem domu prijetno tudi takrat, ko ne gre vse, kot bi si želeli. 

Ko se življenje obrne na glavo!
Ni treba, da si zamišljate globoko starost. Zadostuje, da se vam zlomi peta čevlja ali da stopite na kakšno drsečo stvar in že tvegate kakšen zlom noge, kolka ali poškodbo hrbtenice. Kaj šele, če vas zadene kakšen norec na cesti. Mislite, da je to nemogoče? 

Ne mislimo, da se je treba zapreti v sobo, da se vam na cesti ne bo kaj zgodilo. Povedati želimo le, da je preudarno razmišljati tudi o izrednih scenarijih, takrat ko se odločate, kako boste zastavili ali preuredili prostor, v katerem živite. Namesto da svojo prihodnost zaupate različnim zavarovalnicam, ki tako rade trgujejo z našimi strahovi, je bolje denar naložiti v tisto, kar vam bo zagotovo koristilo.

Arhitektura ali življenje?
Ko smo se lotili zidanja hiše, so nas arhitekti prepričevali, da je bolje, če so spalnice zgoraj, dnevni prostor in pisarna pa spodaj. Takšen je standard, pravijo. Tudi kopalnica naj bi bila zgoraj, spodaj pa zadostuje le stranišče. In kaj se zgodi, če si v takšni lepi, razgibani in arhitekturno sodobni hiši zlomite nogo? Na izbiro boste imeli mesec dni življenja v spalnici z bližino kopalnice ali mesec dni spanja v dnevni sobi na kavču, brez možnosti, da se na stranišču oprhate in umijete. Ali negovalca, ki vas bo nosil po stopnicah gor in dol, če so seveda stopnice dovolj široke, da to omogočijo.

Druga pogosta »sodobnost« so večnivojska stanovanja, v katerih so prostori višinsko zamaknjeni za nekaj stopnic. Krasno, dokler prvič ne doživite, kakšna ovira je to v gibanju. Zakaj bi se nekega dne morali seliti v precenjena varovana stanovanja le zato, ker imate pragove in stopnice v eni etaži?

Tretja ovira, ki jo je dobro prepoznati še v času gradnje, so standardi naših vrat. Za kopalnice in shrambe naj bi zadostovala ozka vrata. Vsaj tako pravijo. Kaj pa, ko vam bo prvič slabo in boste potrebovali pomoč nekoga, da vas bo odpeljal do stranišča? Kaj če bi radi noter stopili z vozičkom, s hoduljo ali z berglami? Pri gradnji je izbira širših vrat neznaten strošek, predelave pa so vedno izredno drage. Najbolje je imeti vrata širine 90 cm. Obstaja pa tudi veliko pripomočkov, ki so prilagojeni na širino vsaj 70 cm.

Tudi za večino padcev smo pogosto krivi sami. Pri izbiri vseh talnih oblog naj bo ocena nevarnosti zdrsa. Večina ploščic, laminatov in drugih sodobnih oblog lahko postane zelo nevarna, ko po njej kaj zlijemo. 

Kljub temu, da pokate od zdravja in ste morda v najboljših letih, si poskusite zamisliti, da ni nujno, da bo vedno tako (Pa smo spet pri optimistu z začetka tega članka). Že v začetku poskusite zagotoviti, da bo vse, kar potrebujete, v enem nivoju in da se boste lahko brez omejitev gibali skozi vse prostore. 

Oprema je v vaših rokah
Morda niste imeli priložnosti določati osnovne postavitve hiše ali stanovanja, v katerem živite – še vedno pa je oprema v vaših rokah. Ko smo kupovali spalnico, smo prosili, da so nam posteljo naredili z 20 cm višjimi nogami, kot je bilo v prospektu. Doplačali smo le nekaj deset evrov. Tudi dimenzije smo takoj prilagodili morebitni potrebi po posebnih vzmetnicah ali podlagah. S tem smo pridobili lahko dviganje iz postelje, pod posteljo dovolj prostora za posteljnino, enostavno brisanje prahu in zagotovo velik prihranek, če bi nekega dne potrebovali posebne pripomočke za nego. 

Kopalnica je pogosto največja ovira pri negi osebe z omejitvami. Kaj vam pomaga spoznanje, da se na straniščno školjko da namestiti različne uporabne pripomočke, če ste izbrali nestandardno školjko, ki to onemogoča? Pri vsakem morebitnem zdravstvenem zapletu postane stopanje iz kopalne kadi in vanjo precej tvegana zadeva. Če se vam vrti, če so noge nestabilne, če ... če ... če … Široka prha, ki je postavljena na nivo tal in ima na steni nameščen stol, je najbolj preprosta in najbolj uporabna rešitev.
 
Naj se vam ne zdi preveč obiskati center, v katerem imajo vse pripomočke za nego na domu, da dobite občutek o potrebnih dimenzijah prostora. Ugotovili boste tudi to, da imajo nekateri pripomočki tudi veliko preventivno vrednost. Razna držala in zaščite ostrih delčkov so dragoceni pripomoček tako za starejše kot tudi za otroke, nosečnice in druge stanovalce. 
Avstrijska zavarovalnica je izračunala, da ob upoštevanju navodil za gradnjo (nedrseča tla, enonivojska gradnja, pravilne višine stopnic in podobno) zmanjšamo možnost poškodb v domačem okolju na polovico. 

Nekaj statistike: 
Le 5 % starostnikov je v domovih, 95 % jih biva v svojih domovih. 
Verjetnost padcev se z leti zelo zviša. V starosti nad 65. letom pade vsaj enkrat na leto 
30 % oseb, po 75. letu 45 % oseb in po 85. letu 55 % oseb.

Nega bolnika na domu 
V Sloveniji smo končno dobili izobraževalno trgovino – tako bi lahko opisali razstavni center Sanolabor, v katerem so razstavljeni vsi razpoložljivi pripomočki za nego na domu in jih lahko tudi preizkusite. Vsak prvi torek v mesecu organizirajo tudi praktične delavnice za nego bolnika na domu. Mnoge težke dileme, ali bližnjega dati v dom ali ga oskrbovati na lastne domu, so rešljive. 

Kot pravi g. Mojmir Fortuna, direktor maloprodaje podjetja Sanolabor: »Mnogi, ki imajo onemogle starše in zanje ne dobijo prostora v domu za ostarele ali si te rešitve ne želijo, so pred težavo, kako bolnega ali invalidnega dvigati v postelji, kako ga hraniti, umivati, peljati do stranišča itd. Vendar pa je na razpolago kar nekaj pripomočkov, ki so v veliko pomoč tako oskrbovancu kot negovalcu. Žal mnogi sploh ne vedo, da vse to obstaja. Vsem, ki se pri nas oglasijo, z veseljem pokažemo, kako vse deluje, saj nismo klasična, temveč tudi izobraževalna trgovina in izposojevalnica. 

Če se želite udeležiti delavnice Nega bolnika na domu, pokličite na 01 585 43 39 ali pišite na 
izposojevalnica@sanolabor.si.

Ključne besede:
starost, zdravje, zavarovanje, gibanje, gradnja, padec, poškodba, nega bolnika

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: