Skupaj razkrivamo

28.3.2012

Zdravnik že ve!?
Besedilo: Sabina Topolovec

Če bi vedeli, da lahko vaše zdravilo povzroči tudi smrt, bi ga jemali? Ste seznanjeni z vsemi možnimi stranskimi učinki zdravila, ki ga jemljete? Ali bi jemali naravne pripravke/zdravila, ki bi pomagala odpraviti bolezen brez kakršnih koli neželenih posledic, če bi vedeli zanje? Ste pripravljeni odkriti vzrok svoje bolezni in ga odpraviti? Kdo je prej, zdravnik ali vest?

Če verjamete, da bolezen pozdravijo zdravila, vas utegne besedilo, ki ga pravkar berete, šokirati! Na takšni domnevi danes temelji zdravstvo, ljudstvo pa temu slepo verjame. Sicer je vsakomur vsaj približno jasno, da smo vedno bolj bolni, vendar pa statistika, ki se hvali z vedno višjo življenjsko dobo prebivalstva, prikrije to neprijetno dejstvo. Poleg tega danes velja za povsem normalno, da otrok preboli šest prehladov na leto, da se isti tip raka pojavlja znotraj družine, pa naivno pripisujemo zgolj genetiki. Danes farmacevtski velikani skupaj z medicino bodisi znižujejo kriterije za določene bolezni (in tako že kmalu po tridesetem utrpimo povišan holesterol, krvni pritisk, osteoporozo itd.) ali pa iz stotine simptomov, ki jih povzročata prehiter življenjski ritem in predvsem razdvojenost uma in zavesti, ustvarjajo nešteto kombinacij in jih poimenujeta s tem ali onim sindromom. Na koncu vsi pademo v kategorijo bolnih, pristanemo „na zdravilih“, obenem pa vedno bolj verjamemo, da je to normalno! 

Psihične težave ali kura, ki nese zlata jajca!
Psihične težave za farmacijo pomenijo zlato jamo brez dna. Depresije, „burn-out“ sindromi, nespečnost, vedenjske težave, kajenje, odvisnosti, ..., omogočajo nastanek tisoč in ene bolezni, ki jih še včeraj nismo poznali. Na trgu se pojavljajo nova in nova zdravila, farmacevtska industrija pa tudi v času recesije beleži rast. Vendar Slovenija kljub temu ostaja na vrhu samomorilnosti! Zato smo se pri tokratnem pregledu morebitnih nevarnosti posvetili prav tej kategoriji zdravil.

Zdravila proti nespečnosti
Iz nedavno objavljene, zelo natančno izvedene študije izvemo, da imajo ljudje, ki jemljejo hipnotike (zdravila proti nespečnosti), z učinkovinami zolpidem, temazepam itd., kar trikrat več možnosti, da umrejo ali zbolijo za rakom (1). Tudi prenehanje jemanja tovrstnih zdravil mora biti izvedeno pod strogim zdravniškim nadzorom, če ne želite resnih posledic zaradi takšne odločitve (npr. izgube apetita, izgube telesne teže, tresavice, zmedenosti, ...). V Sloveniji je bila leta 2009 daleč najpogosteje predpisana učinkovina iz skupine hipnotikov in sedativov z 202.000 predpisanimi recepti z vrednostjo 1,9 milijona evrov, zolpidem (3). 

Antipsihotiki 
Psiholeptiki (kamor sodijo tudi antipsihotiki) so druga najpogosteje predpisana skupina zdravila skupine N (zdravila z delovanjem na živčevje). Med njimi občutno prednjačijo antipsihotiki (3). Na spletni strani zdravila Abilify (6), ki sodi v to skupino, je navedeno, zakaj vse se to zdravilo uporablja (celo kot dopolnilno zdravilo, ko antidepresiv ni dovolj učinkovit). Na isti strani so navedeni tudi zelo hudi stranski učinki, vključno s smrtjo! Nasvet, ki ga tisočkrat dnevno slišite pred vsakim pregledom novic, in sicer, da je pred uporabo zdravila treba prebrati navodila za uporabo oziroma se o jemanju pogovoriti z zdravnikom ali s farmacevtom, vsekakor ni iz trte zvit. Težava je v tem, da smo raje prijazni (beri: tiho) kot zoprni (beri: postavljamo vprašanja zdravniku). 

Antidepresivi 
Največji delež psihoanaleptikov v številu receptov in v vrednosti so v letu 2009 v Sloveniji predstavljali antidepresivi (3). Tudi ti se danes jemljejo kot nekaj samoumevnega. Če ne poznate nikogar, ki jih uživa, pokukajte na spletne forume. Prozac, eden najbolj razvpitih antidepresivov, ki so mu že mnogokrat očitali zelo hude stranske učinke, vključujoč nagnjenje k samomoru v zameno za boljše razpoloženje, lahko povzroči tudi zelo resne zaplete, kjer je nujno takoj stopiti v stik z zdravnikom. Navajam jih zgolj nekaj (4): hude alergijske reakcije (oteženo dihanje, tiščanje v prsih, otekanje obraza), krvavo blato, zmanjšana koncentracija, hitro ali neredno bitje srca, halucinacije, izguba spomina, napadi panike, agresija, nespečnost, samomorilne misli, še hujša depresija, ...

Zdravila za odvajanje od kajenja
Čeprav obstajajo ljudje, ki od danes na jutri za vedno prekinejo s kajenjem, je to za mnoge misija nemogoče. Farmacija je v ljudski šibkosti prepoznala tržno nišo, ljudje pa so hitro preglasili svojo vest in zapleteno nalogo raje prepustili čudežni tabletki. Tudi ta ni brez posledic, pravzaprav bi se morali vprašati, ali koristi resnično presegajo tveganja, ki jih prinašajo? Zyban je bil sprva registriran kot antidepresiv, nato pa so po naključju odkrili, da je mnogo ljudi, ki so ga jemali, prenehalo s kajenjem. FDA je proizvajalca opozorila, da mora nositi jasno opozorilo, da lahko povzroča resne nevropsihične simptome. Ti simptomi so med drugim lahko: sprememba obnašanja, sovražnost, razdraženost, depresija, samomorilne misli in poskusi samomora (5). Kljub vsemu ne priporoča ukinitev zdravila, saj naj bi bilo učinkovito pri odvajanju od kajenja. Je za zdravje torej škodljivejše kajenje ali samomor?

Zdravila in zdravljenje prva povzročitelja smrti v Ameriki
V literaturi se občasno pojavljajo svarila, opozorila in nove študije, v katerih lahko beremo, da je določeno zdravilo zaradi naknadno dokazanih hudih neželenih učinkov odpokl

Ključne besede:
zdravila, smrt, stranski učinki

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: