Skupaj razkrivamo

24.5.2008

Se sprašujete odkod neplodnost?; piše: Adriana Dolinar

Vpliv strupenih kemikalij na plodnost
Podatki raziskav med drugim odkrivajo šokantna dejstva o količini zaužitih strupov. Vsak prebivalec industrializiranega sveta naj bi zaužil letno približno 5 kg aditivov, skupaj s sadjem in z zelenjavo najmanj 4,5 litra pesticidov in herbicidov ter absorbiral kilogram težkih kovin.  Kako to vpliva na naše zdravje in plodnost?
Visoka zasičenost telesa s strupi lahko, seveda, poškoduje tudi spermije (število spermijev se zmanjša, poslabša se njihova gibljivost)  in jajčne celice.

Aditiv aspartam in neplodnost
Nam vsem zelo dobro poznano umetno sladilo aspartam, ki ga najdemo v številnih dietetičnih izdelkih z napisom Brez sladkorja ter v jedeh, kot so jogurti, sladkarije, žvečilni gumiji, pa tudi v zdravilih, je samo eden od mnogih aditivov, ki jih je FDA  razglasila za varne dodatke v hrani.
O varnosti aspartama pa lahko upravičeno dvomimo. Po mnenju vse večjega števila neodvisnih raziskovalcev bi aspartam, zato ker vsebuje 10 % metanola, namreč morali označiti kot strup.

Pri segrevanju aspartama  nad 30oC nastaja prosti metanol, ki je lahko usoden že v dozi dveh čajnih žličk. Znanstveniki, ki so preučevali stranske učinke aspartama, so ugotovili, da lahko povzroči, spodbudi ali poslabša številne bolezni, težave in motnje, kot so tumor na možganih, multiplo sklerozo, epilepsijo, sindrom kronične utrujenosti, Parkinsonovo in Alzheimerjevo bolezen, duševno zaostalost, limfom, bolečine v mišicah in diabetes. Poleg navedenih škodljivih učinkih zmanjšuje tudi spolno slo in veča druge  težave s spolnostjo, ovira razvoj zarodka, povzroča splave in prirojene napake. Zato, bodoči starši, pozorno preberite, kaj piše z drobnimi črkami na embalaži izdelka, preden ga zaužijete vi ali vaš nerojeni otrok!

Aspartam se velikokrat skriva pod naslednjimi nazivi: NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Masure, E 951, L-aspartyl-L-phenylalanine methyl ester.

Nevarno uživanje nizkokaloričnih mlečnih izdelkov
Študija dr. Jorge Chavarre s Harvardske univerze dokazuje, da uživanje posnetega mleka in drugih mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob poveča tveganje za razvoj neplodnosti pri ženskah, prehrana z večjo vsebnostjo maščob pa lahko, nasprotno, plodnost celo poveča.

Študija je pokazala, da vsakodnevno uživanje dveh ali več mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob poveča možnost razvoja neplodnosti pri ženskah za 85 %. Pride namreč do izostanka ovulacije. Zato je najbrž kriv način predelave (homogenizacija, pasterizacija) mleka in mlečnih izdelkov.  Vse več je dokazov, da predelani mlečni izdelki vsebujejo snovi, nevarne za zdravje. Medtem ko je naravno surovo mleko kakovostna hrana, povzročajo predelani mlečni izdelki poleg zmanjšanja plodnosti še možnost razvoja srčnožilnih bolezni, diabetesa, debelost in prebavne motnje.

Izogibajte se predelanim homogeniziranim, steriliziranim mlečnim izdelkom in tistim z nizko vsebnostjo maščob! Če nimate možnosti dobiti naravnega mleka od ekološko vzrejenih živali in iz prav takšnega mleka narejenih mlečnih izdelkov, raje posegajte po podobnih ekoloških rastlinskih izdelkih.

Transmaščobne kisline lahko zmanjšajo plodnost pri ženskah za 70 %
Študija, objavljena v ameriški reviji klinične dietetike (The American Journal of Clinical Nutrition), razkriva dejstvo, da transmaščobne kisline, poleg tega, da so škodljive za srce, povečajo verjetnost pojava motenj v plodnosti za najmanj 70 odstotkov. Ugotovili so namreč, da se je pri ženskah, ki so zaužile dnevno samo 2 % vseh kalorij v obliki TMK (če povprečno zaužije 2000 kalorij, je to približno 4 grame TMK),  verjetnost pojava neplodnosti zaradi odsotnosti ovulacije povečala za 70 % do 100 %. 4 grame TMK na dan pa je količina, ki jo zlahka doseže vsak že, če zaužije npr. eno samo porcijo ocvrtega krompirčka!

Izogibajte se izdelkom, ki imajo na deklaraciji zapisano, da vsebujejo hidrogenizirana ali delno hidrogenizirana olja, oz. strjene ali delno strjene maščobe...

Kaj lahko storite za ohranitev plodnosti:
 • izogibajte se toksinom,
 • uživajte organsko, naravno in nepredelano hrano, umivajte sadje, zelenjavo,
 • ne uporabljajte bakrene in aluminijaste posode in poškodovani teflon,
 • pijte čisto vodo, najbolje filtrirano,
 • izogibajte se gostemu prometu in predelom, onesnaženim z izpušnimi plini,
 • ne kadite in zmanjšajte uživanje alkohola,
 • izogibajte se kavi in pravemu čaju ter vsem napitkom, ki vsebujejo kofein,
 • izogibajte se kemijskim sredstvom za čiščenje in pesticidom, herbicidom,
 • veliko časa preživite v naravi na svežem zraku in soncu, saj sončna svetloba pomaga pri izločanju strupov iz telesa in pri presnavljanju blagodejnih mineralov.

Zdravje in plodnost izboljšajo tudi:
 • akupunktura, akupresura in shiatsu masaža, ki pomagajo vrniti telo in duha v ravnotežje, s tem pa tudi uravnavati menstrualni ciklus ter izboljšati funkcijo spolnih organov;
 • aromaterapija in masaža z eteričnimi olji - zmanjšujeta stres in blažita telesno napetost;
 • nekateri cvetni pripravki - uporabljate jih lahko kot napitke, v kopelih, ob masaži;
 • včasih mnogo bolj uporabljane sedeče kopeli - pomagajo izboljšati prekrvavitev trebušnih organov in s tem tudi delovanje spolnih organov;
 • kvalitetna prehranska dopolnila z veliko klorofila (alge, ječmenova trava, pšenična trava,…) - uživanje teh pomaga sproti razstrupljati telo, ga razkisati, s tem pa krepiti imunost ter izboljšati funkcioniranje reproduktivnih organov;
 • naraven vitamin C, ki tudi pomaga iz telesa izločiti strupe;
 • koencim Q10 vpliva na povečanje energije na celični ravni;
 • kvalitetni prebiotiki in probiotiki, ki skrbijo za zdravo črevesno floro. Ta je nujna za resorpcijo koristnih snovi iz zaužite hrane v telo in predstavlja prvo obrambno linijo pred patogenimi mikrobi in toksini, ki pridejo v telo po prebavni cevi. 

Ključne besede:
neplodnost, kemikalije, aditivi, aspartam, zdravljenje

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: