Skupaj razkrivamo

4.11.2014

Vogel o epilepsiji

Kot številnim obolenjem bi se lahko tudi epilepsiji izognili z naravnim oziroma zdravim načinom življenja. Še več – mnogi, ki so se s to boleznijo srečali, so jo na ta način tudi precej ublažili ali celo odpravili. O tem v svoji knjigi „Ljudski zdravnik“ piše tudi Alfred Vogel.

„Današnje zdravljenje epilepsije je le skromna borba proti znamenjem bolezni,“ je zapisal Alfred Vogel leta 1952. Od takrat pa do danes se je konvencionalna terapija epilepsije resda spremenila, zlasti glede uvajanja palete novih antiepileptikov. Pa vendar tudi ti v primerjavi s starimi niso brez stranskih učinkov in mnogim bolnikom tudi novi antiepileptiki še zdaleč ne prinesejo želenega olajšanja, še manj pa ozdravitve.
Včasih so pri napadih epilepsije uporabljali konvencionalna zdravila, kot so bromid, Luminal®, Cominal® in „druge strupe“, kot jih je poimenoval Vogel, saj so bili znani po hudih, celo smrtnih stranskih učinkih. Znano je, denimo, da je zdravljenje z bromom lahko povzročilo hudo okvaro psihičnega stanja bolnika. Luminal® pa se je v času Hitlerjeve diktature, vse do leta 1943, celo uporabljal za evtanazijo (usmrtitev) intelektualno motenih otrok!

Čeprav stroka obljublja, da si lahko od današnjih novih antiepileptikov, ki kemično uravnavajo „naše vezje v glavi“, obetate manj stranskih učinkov, pa vam bo verjetno ob prebiranju seznama stranskih učinkov zastal dih. Kako ne bi, saj „zdravila“, ki naj bi umirjala motnje v možganih, te po drugi strani tudi povzročajo?! Med stranskimi učinki boste tako našli naslednje: glavobole, vrtoglavico, letargijo (duševno otopelost), encefalopatijo (obolenje možganov), ataksijo (motnjo v usklajenosti gibov), motnje obnašanja – depresijo, agresijo, hiperaktivnost, …, ob tem pa tudi poškodbe jeter, motnje v delovanju srca, spremembo krvne slike, ledvično odpoved itd. 

Zraven palete prav nič blagih stranskih učinkov pa je težava številnih antiepileptikov tudi ta, da se nanje do 40 odstotkov bolnikov sploh ne odzove. Povedano drugače, ta „zdravila“ jim ne pomagajo. V tem primeru vam konvencionalna medicina ponudi kirurški tretma – kirurški „poseg“ v možgane. Strašljivo, vendar resnično. Verjetno bi vsak bolnik z epilepsijo rad vsaj pred takšnim posegom preveril, ali morda obstajajo tudi druge, bolj naravne poti odpravljanja ali pa vsaj blaženja epilepsije. Na srečo obstajajo. O njih je pisal že Alfred Vogel.

Naravno nad epilepsijo
Vogel piše, da lahko bolnik doseže boljši uspeh kot z zdravili že s tem, da opusti kajenje, alkohol in druga dražila (npr. v današnjem času so to razni aditivi v hrani, umetna sladila, kot je aspartam, umetne in degenerirane maščobe, o katerih si lahko več preberete v naši novi knjižici „Resnice in zmote o maščobah“ itd.), ki po nepotrebnem dražijo živčevje.
Dobro se je po njegovih izkušnjah obnesla tudi dieta s presno hrano, ki vsebuje obilje bazičnih vitalnih snovi. Ob taki dieti so epileptiki doživljali manj epileptičnih napadov. Tisti, ki so se zgodili, pa so bili blažji. 

Nov pristop, ki se je tako že v Voglovih časih odpiral na področju zdravljenja epilepsije, je bil pristop, ki je bolnikom pomagal izboljšati presnovo mineralov v telesu. Znano je, da imajo epileptiki praviloma premalo kalcija v krvi, saj ga veliko izločajo s sečem (zlasti kalcijevega fosfata). Zato je treba pri teh ljudeh razen ustrezne prehrane paziti tudi na ustrezen vnos kalcija. Zraven uživanja hrane, bogate s kalcijem kot je npr. korenje, koprive, zelje, kislo zelje, ovčje mleko, mlečno kislinsko fermentirani mlečni izdelki (sirotka, Molkosan, kefir itd.), je dobro kalcij dodajati tudi v obliki dobrih prehranskih dopolnil najbolje rastlinskega izvora, saj se ta v telesu najlaže izkoristijo. 

Ob dieti z obiljem bazičnih vitalnih snovi in kalcija je Vogel epileptikom priporočal tudi uživanje vitamina D, zlasti še če niso dovolj časa prebili na soncu, da bi vitamin D izgradili sami. Vitamin D namreč še dodatno izboljša izkoristek kalcija v telesu. Kot glavno zdravilo pri epilepsiji pa je Vogel priporočal Kelp (rjavo morsko algo – halogo). Zanj je zapisal: „… seveda to ni nobeno specifično zdravilo, temveč le prehransko dopolnilo, ki daje organizmu to, kar mu manjka. Verjetno moramo uspeh pripisati kalijevemu jodidu, ki ga morska haloga vsebuje …“ Jod namreč vpliva na delovanje vseh žlez z notranjim izločanjem in tako prispeva svoj delež k uravnovešanju telesa. Zraven Kelpa se je po Voglovem mnenju pri zdravljenju epilepsije odlično obnesla tudi hrastova omela (Loranthus europaeus). Zelišče je doma na Balkanu.

Vogel opozarja, da pri zdravljenju epilepsije ne smemo gledati zgolj na specifično delujoča zdravila (konvencionalna zdravila, navedena v uvodu), temveč se moramo zavedati, da je treba telesu ponuditi tudi tiste snovi, ki mu jih primanjkuje in brez katerih ni mogoča dokončna ozdravitev. Zato moramo najprej poiskati vzrok, zakaj je telo utrpelo pomanjkanje nekih snovi, ter ta vzrok odpraviti. Dobro se je pri tem zavedati tudi, da smo si ljudje različni, zato ne potrebuje vsak človek enake količine določene snovi. Glede na naravo, značaj, dednost ali bolezen je lahko poraba določenih snovi, vitaminov, mineralov in drugega znatno večja kot običajno, saj mora organizem nadoknaditi primanjkljaj teh snovi, da bi si zagotovil potrebno ravnovesje.

Mnogi bolniki tak naraven način zdravljenja toplo pozdravljajo, drugim pa je spet težko, da bi se odrekli svojim navadam in običajem in raje iščejo lažjo pot zdravljenja, s tem pa se hkrati tudi odpovedujejo izboljšanju in resnični ozdravitvi, je še zapisal Alfred Vogel. 
___________________________
Tudi danes naturopati epileptikom svetujejo prehrano, ki temelji na uživanju ekološke presne hrane, kot so, na primer, surovi ekološki mlečni izdelki (mleko, sir, jogurt, kefir, …), surova semena in oreščki, surova zelena listnata zelenjava, sveži sokovi iz listja rdeče pese, blitve, korenja, rdečega grozdja, morskih alg itd.

Ključne besede:
epilepsija, antiepileptiki, kalcij, vitamin D, hrastova omela, epileptiki

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: