Skupaj razkrivamo

12.6.2012

Rakotvorna hiša?
Besedilo: Sabina Podjed

Različne meritve zdravju škodljivih oziroma celo strupenih snovi so pokazale, da naša telesa akumulirajo snovi iz svojega okolja. Študija, ki jo je leta 2005 izvedel WWF, je v krvi 39 ljudi iz treh generacij iz 13 evropskih družin ugotovila prisotnost 73 kemikalij od 107 kemikalij, katerih prisotnost so iskali. Najbolj prisotni so bili pesticidi, zaviralci gorenja, perflorirane snovi, sestavine umetnih mas, sintetične vonjave in protimikrobne snovi. Velik del navedenih snovi najdemo v materialih in izdelkih, ki jih uporabljamo za gradnjo in opremo bivalnih prostorov. 

V bivalnih prostorih, kamor nenazadnje spadajo tudi pisarniški prostori in drugo delovno okolje, vrtci, šole, bolnice idr., v povprečju preživimo 90 odstotkov svojega časa. Ves ta čas smo dovzetni za zdravju škodljive snovi, ki se »skrivajo« v gradivih in materialih za opremo prostorov. Marsikatere izmed teh dokazano povzročajo raka.
 
Gradbeni in izolacijski materiali, zidne barve, laki za les, PVC-obloge in oblazinjeno pohištvo utegnejo biti vir različnih obolenj, saj lahko vsebujejo formaldehide, ftalate, hlapne organske snovi (VOC), biocide, zaviralce gorenja in podobne dodatke. Človek je res presenečen nad tem, da je pri snovanju izdelkov skrb za naše zdravje na zadnjem mestu, na prvem pa enostavnost izdelave in uporabe izdelkov. 

Kaj vse se skriva v vašem domu?
Biocidi so pogosto uporabljeno sredstvo za zatiranje škodljivih organizmov v bivalnih prostorih. Biocide, ki so posebna skupina pesticidov, najdemo v sredstvih proti plesni, izolacijskih materialih in v sredstvih za zaščito lesa, v marsikaterem dezinfekcijskem sredstvu, pa tudi v preprogah (zaščitno sredstvo proti moljem). Tudi nekateri konzervansi v stenskih barvah spadajo v skupino biocidov (npr. izotiazolinon). Biocidi dražijo kožo in sluznico ter se nalagajo v človeškem telesu, kjer slabijo imunski sistem. Biocidi povzročajo poškodbe jeter in so lahko morebiten vzrok za nastanek raka.

Bromirane zaviralce gorenja danes najdemo skoraj v vsakem zaprtem prostoru, saj se dodajajo izolacijam, številnim izdelkom iz PVC-ja, tekstilnim talnim oblogam, oblazinjenemu pohištvu ipd. Gre za kemikalije, ki zavirajo gorenje. Škodljiva stran teh kemikalij je, da se nalagajo v telesu (našli so jih tudi v materinem mleku) in lahko povzročajo motnje v delovanju žlez, poškodbe jeter, nastanek raka. 

V iverkah, disperzijskih lepilih, lakih, laminatih, oblazinjenemu pohištvu, preprogah ipd. najdemo formaldehid, strupeno, jedko kemikalijo z alergenimi učinki. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je rakotvoren.

Ftalate najdemo v PVC-plastičnih talnih oblogah. Plastiki se dodajajo zato, da je mehkejša oziroma manj toga. Ftalati povzročajo alergije, motnje v delovanju žlez, vplivajo na prebavni sistem in zmanjšujejo reproduktivne sposobnosti. V PVC-plastičnih oblogah lahko najdemo tudi težke kovine (kadmij, živo srebro, svinec). Kadmij je rakotvoren in strupen, živo srebro povzroča poškodbe živčnega sistema in ledvic, svinec pa povzroča različne motnje, tudi okvare živčnega sistema, ledvic in krvi.

Številne stenske barve in lahki za lesene površine vsebujejo hlapne organske spojine, kot tudi druge kemikalije, ki med nanašanjem in sušenjem hlapijo ter vplivajo na zdravje in okolje. Hlapne organske spojine dražijo oči, grlo in pljuča. V manjših količinah povzročajo glavobol, vrtoglavico in draženje oči, v večjih pa lahko trajno poškodujejo živčni sistem. Barve lahko vsebujejo tudi krom in živo srebro, ki sta kancerogena, ftalate in še vrsto drugih zdravju škodljivih kemikalij.

Problematična so tudi razna polnila, ki se dodajajo v gradbene materiale, na primer pepeli in reciklirani odpadki. O teh dodatkih ne vemo nič, sevalne vrednosti teh materialov se ne merijo, za recikliranimi materiali se izgubi sled njihovega izvora in sestave. 

Plesni
Velika težava sodobnih domov so plesni, čeprav bi človek mislil, da te najdemo le v starih, vlažnih hišah. Toda te se pojavljajo tudi v novogradnjah, in sicer zaradi uporabe sodobnih gradbenih materialov, ki zmanjšajo paro-propustnost, in zaradi slabega samodejnega ali mehanskega prezračevanja. 

Kot že rečeno, sodobna sredstva proti plesni vsebujejo biocide. Nekdo je zapisal, da je odstranjevanje plesni s takšnimi sredstvi podobno, kot da bi hudič izganjal vraga. Res je, da je plesen zelo škodljiva, celo smrtonosna, vendar obstajajo naravne alternative. Med naravnimi sredstvi za odstranjevanje plesni se najbolj obnese soda. Potem ko smo steno razkužili in očistili, lahko nanjo nanesemo še alkoholni kis. Za barvanje lahko nato uporabimo apneno barvo, ki zaradi alkalnosti preprečuje nastajanje novih plesni. Če pa je plesen že načela steno, si lahko pomagamo z ometom za sanacijo plesni, prav tako na apneni osnovi. 

Naravni materiali za zdravo bivalno okolje
Človek je za gradnjo in urejanje doma že od nekdaj uporabljal in predeloval materiale, ki jih je dobil v naravi. Z razmahom industrije so materiali za dom postali vse bolj sintetični oziroma izdelani na osnovi petrokemičnih snovi (akril, vinil), dodaja se jim kemične konzervanse, fungicide (proti plesnim), biocide, topila (razredčujejo in utekočinijo barvo), polnila za ohranjanje teksture barv ter sušila (za dezinfekcijo). Na srečo se trend spet obrača v prid naravnih materialov brez škodljivih dodatkov, kar se pozna tudi v čedalje pestrejši ponudbi na trgu. 

Najkakovostnejšo klimo v bivalnih prostorih ustvarimo z ilovnatimi ometi.

Ključne besede:
bivalno okolje, dom, hiša, pis

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: