Skupaj razkrivamo

17.9.2012

Šolski ekovrtovi doslej – in naprej?
Besedilo: Anamarija Slabe, Inštitut za trajnostni razvoj

Na Inštitutu za trajnostni razvoj smo januarja lani začeli s projektom Šolski ekovrt. Po letu in pol lahko pod črto zapišemo:
  • Uspešno smo oblikovali zbirko – mrežo šolskih ekovrtov, ki danes šteje 150 šol in vrtcev, od katerih je velik del že ustvaril svoje vrtove in vrtičke. 
  • Izvedli smo čez 20 različnih dogodkov – delavnic, seminarjev, razstav, …, po vsej Sloveniji ter pri tem sodelovali s krasnimi učiteljicami in učitelji, ravnateljicami in ravnatelji, …
  • Oblikovali smo spletni portal www.solskiekovrt.si, ki ga redno bogatimo z najrazličnejšimi uporabnimi vsebinami, ter pošiljamo e-biltene. Na tak način obveščamo, nudimo nove vsebine in zbiramo odzive s „terena”.
  • Odziv na šolah, pri starših in v javnosti nasploh je bil zares lep. Dobro sodelujemo tudi z mediji – od tiska do radia in televizije. 
  • Projekt je bil izbran za dobro prakso zniževanja CO2: http://www.slovenija-co2.si/.
Vse to nam je uspelo s pomočjo navdušenih učiteljev – mentorjev in otrok, krasnih sodelavk in sodelavcev, seveda pa nič ne bi bilo mogoče brez sredstev, ki smo si jih zagotovili z uspehom na razpisu za podporo Švicarskega sklada. 

Na spletnem portalu projekta si lahko ogledate veliko število zanimivih poročil vključenih šol in vrtcev ter bogato galerijo fotografij z naših dogodkov in seveda s šolskih ekovrtov! Na koncu seveda največ šteje tisto, kar skozi ekovrtove lahko doživljajo in izkušajo otroci in mladi – zaradi njih je projekt tudi nastal.

Kako naprej? 
Ker se je švicarsko financiranje julija zaključilo, smo že v aprilu začeli zares prizadevno iskati možnosti za financiranje, ki ne bi omogočilo zgolj nadaljnja izvajanja, temveč tudi širitev in bogatitev dejavnosti. 

Poudariti moramo, da smo zasebni neprofitni inštitut, ki za svoje delovanje nima nobenih prihodkov razen tistih, ki jih pridobi na javnih razpisih ali s projekti. Kar pomeni, da če razpisov oziroma sredstev ni, enostavno ne moremo uresničevati še tako krasnih zamisli in pohvaljenih projektov.

Kaj torej počnemo? Pregledujemo javne razpise (žal primernih tako rekoč ni), se pogovarjamo s podjetji in pristojnimi ministrstvi. 

Doslej je bil odziv takšen:
  • Vsi brez izjem imajo izjemno dobro mnenje o projektu.
  • Malo pa je takih, ki so pripravljeni sodelovati in ki v projektu prepoznajo tudi svoje priložnosti. Na srečo so tudi taki in upamo, da bomo lahko oblikovali nekaj zanimivih partnerstev, ki bi omogočila izvajanje vsaj dela načrtovanih dejavnosti. 
Vaša podpora
Ker je Inštitut za trajnostni razvoj pridobil status organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju varstva okolja, nas lahko z namenitvijo 0,5 % dohodnine podprete tudi davkoplačevalci. To bo možno v letu 2013, pri obračunu dohodnine za leto 2012. V ustrezno okence pri obračunu dohodnine vpišete našo davčno številko: 25351273. Vsa tako pridobljena sredstva bomo namenili programu Šolski ekovrtovi.

Iz projekta v program Šolski ekovrtovi
Ker smo prepričani, da je poslanstvo šolskih ekovrtov enostavno nujno, gremo kljub za zdaj še negotovim obetom naprej – zdaj s programom Šolski ekovrtovi. Potrebe so jasne, zamisli, kako se nanje odzvati, pa imamo ogromno.

______________________________________________________________________
Eko družinski piknik
V organizaciji Branke Šket in Nine Vodopivec se je v soboto 19. 5. v Žalcu v BIO PARKU NIVO zgodil prvi Eko družinski piknik. 

Udeleženci  so uživali na prav poseben način. Razvajali so se v masažnem kotičku, brali eko knjigice, poslušali strokovna predavanja, polnili želodčke v eko kuhinji in še in še. Praznovali so pomlad z otroci, velikimi in malimi, oblekli so se v pomladne barve in si dovolili biti lačni dobrot, znanja in izkušenj. In uspelo jim je! Prišlo je čez 500 ljudi in zbrali so 550 EUR za družino Planinšek, ki je denar nujno potrebovala za obnovo hiše. Posebni gostje so bili: dr. Vesna Vuk Godina, Jadranka Juras in dr. Petar Papuga. Jedro projekta je bilo prebuditi v ljudeh zavest o samem sebi in njegovi povezavi z okolico. 
To je bil dan za družino!

_____________________________________________________________________
Semena prihodnosti
Ni daleč čas, ko bodo otroci starejše učili, kaj je seme in kako se z njim ravna. V Štafeto semen, projekt Šolski ekovrtovi in podobne projekte je vključenih že stotine vrtcev v Sloveniji. Eden izmed dobrih primerov je tudi vrtec Trje, v katerem je več kot 60 otrok spoznavalo dela na kmetiji, zbiranje in uporabo semen ter življenje čebel. 

Naši otroci so semena naše prihodnosti. Upamo, da bo iz te generacije zrasla bolj zdrava družba od trenutne, za katero lahko rečemo, da je umetno (pre)gnojena in škropljena z vsemi mogočimi strupi.

Ključne besede:
šolski ekovrt, šole, vrtci, vrt, ITR, donacija, dohodnina, podpora, semena, eko družinski dan, štafeta semen

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: