Skupaj razkrivamo

13.11.2012

Budni ob treh ponoči?
Besedilo: Nadja Baćac

Recimo, da ste preživeli težaven dan. Da je tako že ves mesec. Vse leto. Vse življenje. Zakaj? Ker vas je strah, da bi, na primer, stopili k nadrejenemu in mu povedali, kar vam že mesece leži na srcu. Skoraj ni trenutka, ko zaradi strahu raje ne poveste, kar želite? Zaradi strahu ne naredite, kar bi radi. Strah, ki ga kitajska medicina povezuje z ledvicami, te izrazito prazni dragocene življenjske sile. 

Pravite, da imate zahtevno umsko delo in da se tudi popoldne dodatno izobražujete? Ponoči, ko otroci spijo, lahko končno študirate? Eni bi vam ploskali, mi pa vas bomo spomnili, da takšno prekomerno mentalno breme, mnogo misli in skrbi v vašem umu, privede do oslabelosti vranice. 

Vse to je zaradi … Stresa?
Kadar takšnih situacij in čustev ne razrešujemo, temu „tolažilno” rečemo stres. V teh časih priljubljena beseda je samo izraz, zavit v celofan, za resnični svet nerazrešene jeze, strahov, skrbi, žalosti, pohlepa. Da lahko tako nerazrešeno stanje tudi vzdržujemo, nas to stane dragocene energije! Utrujeni smo! Včasih tako zelo, da še spati ne moremo! Nerazrešena čustva privedejo do neravnovesja uma in duha, pa tudi telesa, kar ima lahko za posledico nespečnost. Ko gre za neravnovesje v delovanju predvsem ledvic, vranice, jeter ali srca, nam je v telesu uspelo porušili ravnovesje jina in janga. Če do zdaj še nismo nič ukrenili, bo ta enosmerna pot peljala do slabega pretoka in še večjega pomanjkanja življenjske energije, utrujenosti. Tudi zavest nam takrat ne bo pustila spati.

Se jezite nase ali pa svoje kronično nezadovoljstvo stresate na ljudi okoli sebe, češ „greš mi na jetra”? Ali še huje, jeze sploh ne izrazite? Ker se ne spodobi, ker se spet bojite? Taka jetra postanejo šibka in se morajo zelo boriti, da opravijo svojo nalogo čiščenja krvi v telesu. Vrhunec delovanja jeter je med eno in tretjo uro zjutraj. Borba jeter, da bi opravila svojo nalogo, povzroči nemiren spanec in nespečnost. Če se, na primer, venomer zbujamo okoli treh ponoči, smo lahko prepričani, da moramo nekaj narediti z jetri in jezo. Podobno, le ob drugih urah, velja tudi za ostale organe v telesu. 

Ste našli rešitev?
Se vam zdi tableta za spanje popolna rešitev? Ali res bolje spite? Glede na analizo kliničnih študij o tabletah za spanje (hipnotiki), ki jo je leta 2007 opravil Nacionalni inštitut za zdravje v ZDA, so zdravila z zdravilno učinkovino zolpidem v povprečju za vsega 13 minut prej uspavala bolnike v primerjavi s placebom. Se vam ne zdi, da ima tak rezultat komaj kakšen koristen učinek? Skoraj omembe vredno ni niti dejstvo, da so imeli bolniki, ki so dobivali zolpidem, skupni čas spanja daljši za nekaj več kot 11 minut v primerjavi s placebom . V Sloveniji zolpidem, ki ga po podatkih IVZ  zdravniki najpogosteje predpišejo, poznamo pod komercialnimi imeni Perluna, Sanval, Zolpidem Vitabalans, Zolpidemijev tartrat Teva in Zolsana . V letu je bilo za zolpidem izdanih kar 203.000 receptov v vrednosti 1,8 milijona evrov. Svetovne statistike kažejo, da dolgotrajna uporaba hipnotikov štirikrat poveča smrtnost in da smo za 35 odstotkov bližje temu, da zbolimo za rakom. Na to se ne ozirajo niti v našem zdravstvu, saj je bilo po podatkih IVZ v Sloveniji v letu 2010 predpisanih kar za 2,9 milijona evrov vseh hipnotikov. Razveseljuje vsaj novica, da se je vsota porabljenega denarja za hipnotike med leti 2006 in 2010 zmanjšala za 22 odstotkov. Zolpidem pa ni edino zdravilo proti nespečnosti. V Sloveniji se predpisujejo še Distraneurin in benzodiazepini, ki jih poznamo pod imeni Cerson, Dormicum, Fluzepam, Midazolam Accord in Midazolam Torrex.

Olajšanje?
Se vam še zdi, da uspavala pomenijo veliko olajšanje? Ali nekaj minut spanja dlje resnično olajša življenje? Nam spremenjeno dojemanje in zavedanje, zasvojenost zaradi hipnotikov res ne pomenijo ničesar? Zelo pogosti stranski učinki hipnotikov so tudi slabši spomin, halucinacije, zmedenost, izguba libida, vendar seznama stranskih učinkov tu še zdaleč ni konec! Zaskrbljujoč je podatek, da sintezna uspavala dokazano večajo tveganje za demenco pri starejših. Spanje REM in sanjanje sta motena. Razpolovna doba nekaterih hipnotikov je tudi 18 ur, v tem času, torej še naslednji dan, obstaja večje tveganje, da za volanom povzročite prometno nesrečo. 

Naravno do spanca
Zdravniki specialisti sami priznavajo, da popolni hipnotik ne obstaja! Zato bo bolje, če bomo „sveti gral” uzrli v naravnih poteh za boljši spanec. Te nas ne delajo odvisne in ne povzročajo drugih stranskih učinkov! Četudi po naravna zdravila, bi večina zbrala kar pot v lekarno, saj je to lažje kot sprememba življenjskih navad. V primerjavi s četo sinteznih zdravil na recept bi nam lahko ponudili vsega dvoje registriranih naravnih zdravil rastlinskega izvora, Baldrimed in Hovo. Baldrimed vsebuje izvleček korenine baldrijana (zdravilne špajke) z eteričnim oljem, ki sprosti napetost, kadar smo nemirni, razdraženi in preobremenjeni ter nas tako pripravi na spanje. Baldrijan je obenem najmočnejši pripravek z baldrijanom pri nas.

Korenino zdravilne špajke, ki ji dodajajo še cvet hmelja, vsebuje naravno zdravilo Hova.
Proti nespečnosti lahko izberete tudi tako imenovana registrirana tradicionalna rastlinska zdravila (učinkovanje temelji izključno na dolgotrajnih izkušnjah, ne pa tudi na kliničnih študijah). To so Melisana Klosterfrau Melissengeist (eterična olja melise, rmana, rumenega svišča, ingverja in še devetih drugih), Persen (korenina zdravilne špajke, list melise in poprove mete) in Neopersen (korenina zdravilne špajke, zel pasijonke). Odlična pomoč je tudi prehransko dopolnilo Avenaforce, ki z izvlečkom ovsa pomaga, kadar zaradi stresa ne moremo spati. Če so vam ljubši homeopatski pripravki, lahko v lekarni kupite še Aconitum napelus, Arsenicum album, Belladonno in Calcarea phosphorico. 

Čudežni prigrizki in dodatki
Nekaj ur pred spanjem pojejte visoko proteinski prigrizek, na primer energijsko ploščico iz mandeljnov ali žitnih proteinov. To bo zagotovilo vnos L-triptofana, ki spodbuja nastanek melatonina in serotonina. Zaradi serotonina boste bolj zadovoljni, umirjeni, zaradi melatonina pa boste sladko spali. Eno najbogatejših živil s triptofanom so alge spirulina, veliko ga vsebujejo še brokoli, špinača, vodna kreša in ne smemo pozabiti babičinega krompirja z lupino. Če pojeste še kakšen košček sadja, bo to triptofanu pomagalo, da preide čez krvno-možgansko pregrado.

Magnezij (nigari) igra pri nespečnosti veliko vlogo, še posebej pri ženskah v menopavzi. Naj ga bo dovolj! Lahko si pomagate še z ašvagando, aminokislino 5-HTP ali melatoninom (tablete, krema). Za tvorbo lastnega melatonina pa poskrbite tako, da ste podnevi na sončni svetlobi, ponoči pa spite v popolni temi. Če greste na stranišče, naredite kar koli, samo ne prižigajte luči! Takoj ko boste prižgali luč, se za tisto noč lahko kar poslovite od proizvodnje vašega pomočnika za spanje, antioksidanta, ki je eliksir življenja – melatonina!

Naj vas zazibljejo v sladek spanec 
Eterična olja: sivka, melisa, kamilica, … 
Čaji: melisa, kamilica, korenina baldrijana, sivka, lipa, hmelj, rman, … 
Začimbe (lahko tudi kot čaj): majaron, origano, bazilika, koper, timijan, janež, …

Viri: 
http://www.mercola.com/
Inštitut za varovanje zdravja RS, Ambulantno predpisovanje zdravil v Sloveniji po ATC klasifikaciji v letu 2010, november 2011
BPZ – Uradna javna zbirka podatkov o zdravilih v RS, podatki na dan, 10. 10. 2012

Ključne besede:
strah, ledvica, stres, energija, spanje, nespečnost, uspavala, hipnotiki, naravna zdravila

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: