Skupaj razkrivamo

17.1.2013

Novi čas zahteva tudi nove strukture in nove odnose
Besedilo: Violeta Bulc, www.incogibanje.si

V prostoru se dogajajo zelo pomembne stvari. Toliko je vibracij, ki kličejo po nečem novem, da to zahteva veliko pozornosti in odgovornosti. 

Osebna preobrazba je zelo pomembna, vendar tudi struktur ne smemo spregledati. V družbi, v kateri živimo, potrebujemo tudi strukture, v okviru katerih se povezujemo. Te naj bi služile človeku, da lahko razpre krila svojih sposobnosti. 

Zato menim, da potrebujemo inovacije tudi v politiki. 

To je sektor, ki je inovativnosti zdavnaj zaprl vrata in postaja „cokla” vsem drugim novim inovativnim rešitvam, ki se razvijajo v znanosti, lokalnih skupnostih, NVO in gospodarstvu. 

Gospodarstvo dela zelo inovativne korake in spreminja strukture. Javne strukture pa temu ne sledijo. Enake strukture imamo namreč že nekaj sto let. Kako to, da ne pride do sprememb tam, kjer je največji vpliv na javno življenje?

Zakaj tudi o organizaciji države ne bi razmišljali drugače? 
Ali so bistvo ceste, šolski sistem, denar, …, ali pa smo bistvo ljudje?
In če naj bi država služila človeku, bi moral to odražati tudi način upravljanja. 
Zamislite si državo, ki bi imela Ministrstvo za ljudi, Ministrstvo za živali, Ministrstvo za rastline, Ministrstvo za vire, Ministrstvo za sobivanje, Ministrstvo za ustvarjeno vrednost, ...
Kje so tu finance, promet, šolstvo, se morda sprašujete? Vse to prav tako potrebujemo, vendar pa morajo šolstvo, zdravstvo, finance, promet in obramba delovati v naše dobro in ne obratno. 

Vse je v odnosih. 
V okviru tega starega sistema nam je bilo vsiljeno, da je bistvo vsega konkurenca. 
Že 12 let sodelujem s podjetji in konkurenca sploh ni bistvo inovativnih strategij. O njej se sploh ne pogovarjamo. 

Ko nas nekdo prisili v razmišljanje o konkurenci, nas želi podrediti svojemu sistemu razmišljanja. Model konkurenčnosti je imperialistično orodje, ki vsiljuje znane vzorce in nas hromi v ustvarjalnem izražanju svojega bistva. Čas je, da dojamemo, da so za uspeh odločilni odnosi. Takšni odnosi, ki temeljijo na vrednotah in stvarnih potrebah.

Eden izmed raziskovalcev, ki je sodeloval pri največjem projektu dešifriranja človeškega genoma, je po končanem projektu izjavil. „Zdaj, ko sem izvedel vse o vsakem genu, sem dojel, da o življenju ne vem ničesar.” 
Ta izjava je pomenila temelj preporoda biologije, ki je končno prešla iz analitične v sistemsko biologijo. Znanost je začela dojemati, da so odnosi pomembnejši od sestavin. Zato je prišlo do tega premika v smeri sistemske znanosti. To se je zgodilo tudi v fiziki, predvsem v kvantni fiziki, kjer je bistvo dogajanja, dejavnosti skrito v odnosih med delci. To je spoznalo tudi gospodarstvo.

V tem trenutku je gospodarstvo najbolj napreden subjekt družbe, saj vodilna podjetja dojemajo, da gre pri uspehu predvsem za odnose. 

Bistvo je v odnosih! Elementi nimajo nobene večje vrednosti, dokler ne vstopijo v odnos. Vodstva takšnih podjetij se zavedajo, da logika ne daje vseh potrebnih odgovorov. Obstaja še nekaj več od logike.

Moja vizija je, da bi notranje orodje, ki predvsem deluje navznoter, to je naša intuicija, pripeljali vsaj na tako raven, na kateri je naša logika. In verjamem, da bodo tudi naše rešitve veliko bolj kompleksne ter v sozvočju z naravo in vesoljem, ko se bo to zgodilo. 

Ključne besede:
struktura, politika, inovativnost, odnosi, konkurenca, vrednote, logika, intuicija

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: