Skupaj razkrivamo

15.2.2013

Kako začimbe …
… pomagajo pri hormonskih težavah
Besedilo: iz knjige Ščepec vedenja

Hormoni so zagotovo eden izmed najbolj zapletenih podsistemov v našem telesu. Kljub temu da se iz dneva v dan povečuje obseg našega znanja o hormonskem sistemu, smo še vedno zelo daleč od tega, da bi lahko trdili, da ga obvladamo. 

Sistemska biologija je prišla do spoznanja, da je teorija o hormonskem sistemu, ki naj bi ga sestavljale glavne endokrine žleze, preživeta. Z vsakim dnem se odkrivajo novi igralci v našem telesu, ki še kako vplivajo na celotni hormonski sistem. 

Sprva je znanstvenike presenetilo, da ima srce tako pomembno vlogo pri uravnavanju številnih hormonov. Neprestano pa prihajajo na dan nova znanstvena spoznanja, ki razkrivajo, da je hormonski sistem veliko bolj „decentraliziran”, kot so bili pred kratkim prepričani. 

Največ navdušenja nad vpletanjem v hormone kaže farmacija. Motivi so predvsem finančne narave – ker postane vsak bolnik, ki mu odkrijejo težave s ščitnico, slinavko ali kakšno drugo žlezo, stranka do konca življenja. Iz menopavze si farmacija prizadeva ustvariti bolezen – in to ji v veliki meri uspeva.

Tudi na področju kontracepcije prevladuje vpletanje v hormone (oralna hormonska kontracepcija), kljub temu da bi zanositev lahko načrtovali tudi z veliko bolj zdravimi in s cenejšimi metodami. 

V luči takšne zapletenosti in vseh tveganj, ki jih prinaša vpletanje v hormonski sistem, postaja poznavanje naravnih zdravil še toliko bolj pomembno. 

Zapleteni sistemi potrebujejo pametno vodenje. V trgovino s porcelanom ni pametno spustiti slona. Ali se lahko zanesemo na zdravilne rastline, začimbe in živila tudi pri takšnih, zelo zahtevnih nalogah?

Pred nekaj leti bi tudi sami sumničavo odmajali z glavo, če bi nam kdo zastavil takšno vprašanje. Zdaj, po vseh spoznanjih, ki jih je prinesel ta projekt, in še posebej spoznavanje začimb, pa smo prepričani, da je odgovor pritrdilen. 

Začimbe za celostno hormonsko ravnovesje
Hormonski sistem je eden izmed nosilnih sistemov, ki uravnavajo procese v našem telesu. 
Njihovo upravljanje je podobno upravljanju države, zato je za takšno nalogo najbolje angažirati kakšno izmed rastlin, ki jih je eden izmed očetov tradicionalne kitajske medicine imenoval „Ruler drugs“. Kdor upravlja kompleksne sisteme, mora biti sposoben nenehnega uravnavanja, prilagajanja in celostnega delovanja. 

Vrtnica
Za vrtnico ste verjetno že velikokrat slišali, da je kraljica med rožami. Kraljevski naziv ji lahko dodelimo, tudi ko gre za sposobnost kraljevanja našemu hormonskemu sistemu. 

Za rastline, ki so dobri vladarji, je značilno to, da svoje delovanje prilagajajo potrebam situacije. Takšna možnost prepoznavanja in odzivanja na različne potrebe je v rastlinskem svetu redkost (v človeškem pa še bolj) in prav to je ena izmed izjemnih lastnosti vrtnice. 
Preveč umirjene bo vrtnica povzdignila, preveč divje umirila, hladne ogrela in vroče ohladila. 
Vrtnica torej nima vnaprej določenega načrta, kaj bo storila. Vedno bo storila tisto, kar je za nas v tem trenutku najbolje. In prav tako naj bi deloval tudi naš hormonski sistem. Ker je to rastlina z energijo Venere, deluje skozi srce in hormonski sistem. 

In ker delovanje srca z izločanjem različnih hormonov neposredno vpliva tudi na sprožilce vnetja v telesu, eterično olje vrtnice obenem zavira vnetja in sprošča krče. Obenem vpliva tudi na hormonsko ravnovesje in splošno počutje.

Med vsemi izmerjenimi (eteričnimi olji) ima eterično olje vrtnice najvišje valovanje (320 MHz). S tem ima vrtnica moč, da dviga valovanje naših celic in jih spravlja nazaj, bliže svetlobnemu valovanju, ki ga potrebujejo za svoje normalno delovanje.
 
Črna kumina
Druga kraljica, ki ji lahko zaupamo, da bo pospravila tudi največji kaos, je črna kumina. Tej rastlini je še prerok Mohamed priznaval, da zna odgnati vse bolezni, razen smrti. 

Da črna kumina v veliki meri deluje sistemsko, vidimo že skozi to, da istočasno deluje na trebušno slinavko, rodila, jetra, srce in ledvice. Ob tem deluje črna kumina tudi na spolne hormone, izločanje mleka, uravnava težo, vpliva na rast las in lahko jo uporabimo tudi kot učinkovito kontracepcijo. Seznam hormonov, na katere črna kumina deluje, je zelo dolg, način, kako to počne, pa zelo moder. 

Triplat
Tudi triplat je zahtevna, zapletena in kompleksnih nalog zmožna začimba. Njegovo delovanje na hormone je tako močno, da ga je dobro spoznati in oceniti, kdaj in koliko ga potrebujete. 
Njegovo hormonsko delovanje je najbolj očitno na pospeševanju izločanja mleka. Lahko deluje kot naravna kontracepcija, kot afrodiziak ali kot zdravilo proti impotenci. S čajem lahko blažimo menstrualne težave, z uživanjem začimbe pa lahko varujemo kosti. Tudi vpliv na uravnavanje želodčne kisline ima opraviti z uravnavanjem hormonov. 

Žafran
To je še ena začimba, ki so jo naši predniki izredno cenili. Kot je to običajno za rastline z zelo širokim spektrom delovanja, tudi žafran deluje na strateški ravni. V ajurvedi rečejo, da je po svoji energiji satvičen, torej harmoničen, in zato primeren za ljudi vseh konstitucij. 

Žafran deluje kot afrodiziak, lahko sproži zaostalo menstruacijo, odpravlja boleče menstruacije in ureja trajanje cikla (npr. pri nerednih menstruacijah). 
V menopavzi lahko s pomočjo te začimbe vplivamo na vročinske valove, nespečnost in nervozo. Moškim pomaga proti impotenci in neplodnosti.

Koromač
V ljudski medicini je seznam njegove uporabe neskončno dolg. Med drugim obsega urejanje premočne menstruacije, izboljšanje spomina in lajšanje klimakterijskih težav, deluje pa tudi afrodizično.

Ključne besede:
hormoni, hormonski sistem, srce, kontracepcija, začimbe, vrtnica, črna kumina, triplat, žafran, koromač

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: