Skupaj razkrivamo

23.8.2018

Ali nam vnetje mišic škoduje ali koristi?

Vprašanje smo zastavili Petru Bukovniku, vsestranskemu športniku in osebnemu trenerju.
Z vidika pridobivanja mišične mase in boljše telesne pripravljenosti je vnetje koristno, saj s proliferacijo oziroma delitvijo satelitskih celic, ki so ključne za razvoj večjih in močnejših mišičnih vlaken, spodbuja prilagajanje telesa na zahtevnejše treninge. Ena od raziskav je celo pokazala, da »vnetni odgovor«, ki ga sproži prvi vadbeni učinek, poveča dejavnost nevtrofilcev (vrsta belih krvničk) pri naslednji vadbi, s čimer mišična vlakna zaščiti pred čezmernimi poškodbami, kar je zagotovo dobro. 

Vnetje, ki se odrazi s togostjo gibanja, preprečuje kronično vnetje in še večje poškodbe zaradi pretežkega dela, treninga ali prisilne drže, ki telesu nikakor ne ustrezajo. Vnetje je škodljivo, če se nenadzirano razširi na druga tkiva, začetno vnetje pa preraste v kronično.

Koliko je ravno prav? 
Lažje odgovorim na vprašanje, kdaj je preveč – takrat, ko pride do togosti gibanja in bolečine, ki preprečuje opravljanje dela ali doseganje normalnih športnih rezultatov. Pravšnjo mero prepoznamo po harmonični usklajenosti telesa, saj nam telo prav prek bolečine in napora signalizira, do katere mere ga je smotrno »gnati«. Naj omenim, da mlečna kislina nima prav ničesar skupnega z vnetjem. Mlečna kislina je produkt sinteze ATP brez prisotnosti kisika (glikoliza). Pekoča bolečina, ki jo občutimo, mine takoj, ko mišico sprostimo, kri pa mlečno kislino odnese naprej po telesu. 

Kako pomagati mišicam, ko nastopi vnetja?
Osnova je prehranjevanje. Temelji naj na hrani, ki je naravna in pripravljena doma oziroma brez dodatkov »kemije«, kot so emulgatorji, umetni konzervansi … S takšnim prehranjevanjem prispevamo k hitrejši obnovi tkiv, podpremo pa tudi imunski sistem, ki sproža in nadzira vnetna stanja.

Pri vnetju mišicam ponudimo pomoč tudi s počitkom, kopelmi in z masažo, torej s telesno sprostitvijo. Protivnetno deluje tudi »živa hrana«, torej sadje, temnozelena zelenjava in hrana z zdravimi maščobami, predvsem z omega 3 maščobnimi kislinami (laneno seme, semena chia, losos, avokado, oljčno olje, sardele, orehi …). Tudi začimbe, kot so kurkuma, kajenski poper, ingver, origano in zeleni čaj, zelo učinkovito zavirajo vnetja. 

Pri kurkumi je pomembno čim bolj aktivirati njeno aktivno substanco kurkumin. Na tem mestu poudarjam optimizirani kurkumin NatureVibe LongVida®; njegove številne koristi je dokazala raziskava iz leta 2016. V primerjavi s kontrolno skupino, ki je prejemala placebo, se je ob uporabi optimiziranega kurkumina NatureVibe LongVida® glavni vnetni dejavnik TNF zmanjšal za kar 25 odstotkov, vrednost encima kreatin kinaza pa se je prvi dan zmanjšala za 48 odstotkov, naslednji dan pa se je vrnila na normalno raven. Optimizirani kurkumin NatureVibe LongVida® ima dokazano 65-krat večjo biološko razpoložljivost kot standardni 95-odstotni kurkumin.

Črna živila za hitro obnovo moči!
Kitajska medicina ve, da stanje želodca, vranice in ledvic določa tudi naše mišične moči. Namesto da jih poskušamo okrepiti na silo, jih bomo lažje revitalizirali in napolnili z energijo s pravilno izbiro živil. 

Pri dviganju energije ter krepitvi ledvičnega in vraničnega potenciala vam bodo v najboljšo pomoč samonikle užitne rastline in črna živila. 

Na svoj jedilnik uvrstite čim več temnih stročnic – črni in temno rdeči fižol, črno lečo ter druga temna in nežlahtnena živila (črni sezam, črna kumina in divji riž). Od sadežev vam bodo koristile slive, aronija, črni ribez …

Na seznam koristnih živil sodijo tudi vsa semena in oreščki, vendar le, če jih boste pred uporabo namakali, kalili ali pa jih najmanj sedem do deset dni hranili v medu.

Ključne besede:
vnetje mišic, vnetje, kronično vnetje, mlečna kislina, imunski sistem, kurkuma, kumin, črna živila

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: