Skupaj razkrivamo

27.6.2013

Jejmo zdravo in kuhajmo z glavo!
Besedilo: Karmen Prah

„Ah, danes se ne splača kuhati, saj lahko malico dobimo že za 4,8 evra!“ Tako pogosto nekateri razlagajo „neumnost“ zapravljanja časa za pripravo obrokov. Pa vendar – ali je to res tako poceni? 

4,8 evra neto je cena povprečne neto ure dela. Torej boste eno uro delali, da bi lahko kupili poceni malico. Ko pa enkrat pokukamo v kuhinje, v katerih pripravljajo te malice, bomo lahko odkrili tudi skrivnosti tako nizkih cen. Poceni sestavine utegnejo biti reciklirana ponudba prejšnjih dni, hitro zmešani praški ali sestavine, ki so pred pretekom roka uporabe, vse to pa začinjeno z ojačevalci okusa.

Ali bi lahko jedli veliko bolje, za manj denarja in v miru? Seveda!
Če bomo začeli sami pripravljati svoje malice, bomo že na začetku ugotovili, da se da v 15 minutah dela pripraviti malico, ki nas ne bo stala več kot 1–2 evra. Če jo pripravimo še za druge družinske člane, se prihranki pomnožijo. Lahko pa naredimo še en korak naprej.
Sodelovanje je najboljša pot do blaginje. Kako bi se vam zdelo, če bi se vas pet dogovorilo, da vsak dan eden pripravi malico za pet oseb? „Program jedi“ je lahko zelo pester: bodisi enolončnica, gosta juha z doma spečenim kruhom, rižota, jed z žiti in zelenjavo, sočni golaž s polento, zloženka – lazanja itd. Domišljiji bi pustili prosto pot in veselo prijeli za kuhalnico. Pa še temo za druženje in izmenjavo izkušenj bi imeli. Namesto tekanja do menze ali gostilne in nazaj bi lahko malico vsi v miru pojedli in si odpočili.

Danes kuham jaz, jutri ti, naslednji dan prijatelj in tako naprej. Določiti je treba le okvirno ceno za sestavine, se dogovoriti, da se kuhajo preproste jedi, ki ne vzamejo celega popoldneva, in da se lahko malica v službi pogreje oziroma da se znajdete kako drugače, če pri roki ni štedilnika (grelnik za toplo vodo).

Menažke so znova "in".
Na vprašanje, kam dati skuhano oziroma pripravljeno jed pa v današnjih časih prav tako ni težko odgovoriti, saj je ponudnikov menažk (ki toploto pripravljene jedi zadržujejo kar nekaj ur) kar precej. Lahko vam pomagajo tudi vaše babice, dedki, ki se jih zagotovo še spomnijo (pobrskajte pri njih, nekateri jih tudi še hranijo), saj so si v času svoje mladosti v službo nosili hrano od doma. Še na kraj pameti jim ni prišlo, da bi šli med službo na kosilo v restavracijo, gostilno, okrepčevalnico itd., kot to zdaj počnemo mi. 

Morda se nam danes zdi, da smo na boljšem, kot so bili oni. Ko pa nas ob prijazni postrežbi, hitro pripravljeni in z ojačevalci okusov začinjeni hrani začne napenjati, zvijati in se nam spahovati, je lepe zgodbe o hitri prehrani konec.

Takrat začnemo razmišljati o tem, kar sem napisala zgoraj. Ozirati se začnemo po novih zamislih, domači pripravi hrane in kam s pripravljeno hrano. Pot nas pripelje do dobrih starih posod – menažk, kot so jim rekli včasih in kot jim rečemo tudi danes. 

Te tudi niso več starih modelov. Kot da bi proizvajalci vedeli, da so se ljudje začeli ozirati po modrostih naših babic in dedkov. V svoji ponudbi presenetijo še vedno z retro obliko (emajlirane, inox), veliko pa je tudi že sodobnejših, živahnih barv, posod, ki se prilegajo ena na drugo in zadržujejo tudi temperaturo. 

Če imate v službi možnost pogrevanja hrane v pečici (nikakor ne v mikrovalovni pečici!!), si lahko omislite tudi steklene posode z dobrimi pokrovi (posode Emsa clip&clap), ki tesnijo tekočino, če imate radi bolj tekoče zadeve (juhe, enolončnice, močnate jedi, …), ali pa plastične. Seveda pišemo o takšnih, ki ne vsebujejo škodljivih snovi oziroma so brez BPA. 
Tudi solato in zelišča z domačega vrta lahko nezmečkano in neovenelo prinesemo za svojo delovno mizo. Takšne lične posode, ki povrhu vsega še ohranjajo svežino zelenjave in zelišč, si lahko priskrbimo v trgovinah 1001 dar.

In če vam je zamisel o zbrani službeni družini všeč, je težava zdravega prehranjevanja hitro rešena, saj zadolženi kuhar naloži porcije kar v vašo posodo, pa še prinese vam jo v službo. Za veliko manj denarja boste deležni veliko bolj zdrave hrane in boljših odnosov. To je nova ekonomija!

Kaj pravite, ali bi nastopali v tej zgodbi?

__________________________________________________________________
Nekaj zamisli in kombinacij za osvežilne poletne solate. 
Namig: Solate bodo videti bolj sveže, če preliv pripravite ločeno in solato prelijete tik pred zaužitjem.
  • Avokado + hruška + pomaranča – vse narežemo na kockice in začinimo s prelivom iz limoninega soka in oljčnega olja.
  • Avokado + paradižnik + sveža bazilika + olive – narežemo na kockice, začinimo z limoninim sokom, oljčnim oljem, zeliščno soljo in s svežo baziliko.
  • Kuhana, na krogce naribana rdeča pesa + naribano jabolko + limonin sok + nastrgan hren.
  • Kuhan stročji fižol + topinambur (kuhan ali surov), ki mu dodamo pražene arašide in baziliko.
  • Naribani korenček prelijemo z limoninim sokom in oljem pšeničnih kalčkov, posujemo s sezamovimi semeni (še posebej privlačno je, če uporabimo črni sezam) in temu dodamo proseno kašo, kvinojo ali kuskus. Zraven dodamo še veliko peteršilja ali drobnjaka.
V rubriki Skupaj kuhamo boste našli še veliko poceni in enostavnih zdravih jedi.

Ključne besede:
malica, kuhanje, menažke, hrana v službi, toplotna posoda

 

Sorodni članki:

9,423828E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: