Skupaj razkrivamo

29.1.2018

Naredite si zrak s petimi zvezdicami
Besedilo: Sanja Lončar

Kakšen zrak bomo vdihavali, ni odvisno le od sonca in vetra! Preberite, kaj vse lahko storite, da bo zrak v vaši hiši že jutri boljši, kot je danes!

Povečajte dobavo svežega zraka
Zveni skoraj neverjetno, vendar je res. Zrak v notranjih prostorih je praviloma vsaj desetkrat slabši od tistega na prostem. Čeprav vas megla in sivina ne navdajata z veseljem, večkrat na dan prevetrite stanovanje in delovni prostor. Nekaj minut prepiha ne bo ohladilo prostorov, vendar bo občutno spremenilo vaše počutje in celicam omogočilo, da dobijo več kisika in negativnih ionov. 

Prečistite, kar imate
Rastline nam lahko pomagajo rešiti tri težave hkrati. Formaldehid in drugi strupeni hlapi so zanje dobesedno »mala malica«, poleg tega številne zmorejo predelati tudi elektrosmog in utrujenemu zraku dodati nekaj svežega kisika. 

Ni tehnološkega dosežka, ki se lahko primerja s tem, kar zmorejo luskasta praprot, pritlikavi datljevec, salonska palma, dracena, različne vrste bršljana, fikusi in druge nezahtevne sobne rastline. (Več o tem, kaj vse rastline odstranijo iz zraka in koliko jih potrebujemo za filtriranje bivalnih prostorov, si preberite v knjigi Kako ohraniti možgane.

Poskrbite za optimalno vlago
Zima je navadno vlažen čas, vendar imamo v večini sodobnih stavb prav pozimi največ težav s presuhim zrakom, ki izsušuje kožo, lasišče in sluznice, posledično pa tudi vse telo, kar obenem zmanjšuje naše obrambne moči. Če je vlaga v prostorih, v katerih bivate, manj kot 40-odstotna, vas že to spravlja v stanje stresa in izčrpanosti, ki si ga ne znate pojasniti. 
Idealna zračna vlaga je približno 65-odstotna, Za zdravo in prijetno velja od 45- do 55-odstotna vlaga. Kako jo doseči? 

Na prostem je vlage navadno dovolj, zato si še enkrat preberite prvi odstavek. Če boste svoje prostore še ozeleneli, bo že izdihavanje rastlin prispevalo nekaj dodatne vlage. Če imate štedilnik na drva, na njem ne sme manjkati velika posoda z vodo, ki bo nenehno izhlapevala. Če ne gre drugače, boste potrebovali sobne naprave, ki vlažijo zrak. 

Pokličite na pomoč eterična olja
Ko ste poskrbeli za dovolj svežega in neoporečnega zraka ustrezne vlažnosti, ga lahko za piko na i oplemenitite še z dišavami. Pri tem nimamo v mislih tistih 90 odstotkov ponudbe, ki jo sestavljajo lepo dišeči kemični strupi. Dišeče sveče, sredstva v pršilu, doze, ki jih vtaknete v vtičnico, parfumi za prostore … so izdelani iz umetnih vonjav, ki so zgolj velika dodatna obremenitev za dihala. 

Ko govorimo o dišavah, imamo v mislih čista naravna eterična olja, ki vam bodo povrhu zelo koristila. 

S pravilno izbiro eteričnih olj lahko vplivate na počutje in koncentracijo ter si celo okrepite zdravje. Če se vam to zdi predobro, da bi bilo res, si oglejmo nekaj dokazanih dejstev. 

V poslovnih prostorih, ki so jih odišavili z eteričnim oljem citrusov, se je storilnost zaposlenih povečala za 10 do 30 odstotkov. 
Pri testiranju spomina je skupina, ki je vdihavala eterično olje rožmarina, dosegala za celih 60 odstotkov boljše rezultate kot skupina, ki je teste reševala brez pomoči dišav. 
Vdihavanje eteričnih olj borovcev dokazano poveča količino zraka, ki ga vdihujemo. (Zato tako rekoč vsa zdravilišča za astmatike in bolnike s tuberkulozo postavijo v okolju z veliko borovci).
Vdihavanje eteričnega olja sivke dokazano zmanjša izločanje stresnih hormonov.
Vdihavanje eteričnega olja vrtnice dokazano izboljšuje počutje in deluje kot antidepresiv. 
Eterično olje evkalipta dokazano nevtralizira 70 odstotkov streptokokov v zraku. 

Le zakaj bi zastrupljali dihala z agresivnimi dišavami in razkužili, če pa narava ponuja tako preproste in obenem učinkovite rešitve …

Če želite imeti od eteričnih olj tudi kako korist, morajo biti resnično kakovostna. Toda tu je poplava ponaredkov in kombiniranih olj iz tako spretno obdelanih poceni rastlin, da vam pri izbiri ne more biti v pomoč niti še tako izurjen nos. Edina možnost so certificirana olja, saj so opremljena z jasnimi navedbami, iz katerih rastlin in iz katerih njihovih delov so izdelana.  

Obstajajo tudi kompozicije različnih eteričnih olj (v ekološki in Demeter kvaliteti), ki jih s pridom lahko uporabljate tako za izparilnike, kot tudi za različne difuzorje.

Česa ne delamo z eteričnimi olji
Eteričnega olja ne kapljajte neposredno na vročo površino (kamni v savni, štedilnik, ogenj …)! Eterično olje sodi na toplo, vendar ne vročo površino iz lesa ali kakega drugega naravnega materiala, ki bo omogočil, da bo počasi oddajalo svojo moč in vonj. Če uporabljate izparjevalnik, naj bo svečka od vode z dodatkom aromatičnega olja oddaljena vsaj 15 centimetrov, sicer bo olje izpostavljeno previsoki temperaturi. 

Dober in varčen trik!
Kapljico olja kanite na šal iz naravnega materiala. Čista eterična olja, pridobljena z destilacijo, ne puščajo madežev. (Pozor: izjema so eterična olja citrusov, ki jih pridobivajo s stiskanjem, saj vsebujejo tudi rumeni pigment, ki pusti madež.)

Tako bo zrak, ki ga boste vdihavali, prežet s hlapi eteričnega olja, vam pa ne bo treba odišaviti celotnega prostora. Kamor koli boste šli, vas bo spremljalo tudi blagodejno eterično olje. Če vas bo vonjava sčasoma začela motiti, šal preprosto obrnite. Preprosto, mar ne?

Ključne besede:
zrak, hiša, stanovanje, rastline, kisik, elektrosmog, vlaga, eterično olje, dišavljenje prostora

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: