Skupaj razkrivamo

26.7.2013

Kako pridelati hrano brez vode?

Z vodo je tako kot z zdravjem. Dokler jo imamo, nas ta tema ne zanima preveč. Ko je ne bomo imeli, bo to edina tema, ki nas bo zanimala, le da takrat ne bo več možnosti, da bi kaj storili, da stanje vrnemo v današnje. 

Analiza International Water Management Instituta jasno kaže na to, da tretjina svetovnega prebivalstva živi na območjih, kjer se že zdaj soočajo z resnim pomanjkanjem vode. Res je, da je Afrika daleč od Slovenije, vendar smo prav mi, zahodnjaki, glavni razlog njihove žeje. 
Generalno pravilo je, da za en gram kalorije industrija hrane potrebuje en liter vode. Zato je vsak izmed nas odgovoren za porabo 2.000–5.000 litrov vode vsak dan. Priznali boste, da je to precej več od 2—3 litrov, ki jih popijete, in 50—100, ki jih porabite za osebno higieno. 
V to količino niso vštete padavine. Gre zgolj za vodo, ki jo uporabljajo za namakanje kmetijskih kultur in oskrbo rejnih živali, kar pomeni za tisto vodo, ki priteče iz cevi.

Ni vseeno!
Če ste mesojedec, vaša prehrana zahteva porabo čez 5.000 litrov vode vsak dan. Vegetarijanska prehrana pa je skoraj za polovico manj potratna. Najmanjšo porabo zahteva veganska prehrana, okrog 2.000 litrov na dan. Seveda navedeno velja, če je hrana, ki jo uživate, kupljena. 

Če sami pridelujete zelenjavo in jo le občasno dodatno zalijete, bo vaš izkoristek vode veliko boljši. 

Če pridelujete biodinamično ali permakulturno, boste s tem najbolj pomagali planetu. Vaše rastline zalivanja skoraj ne bodo potrebovale, zemlja pa bo tako zdrava, da bo lahko sama zadrževala dovolj vode za oskrbo rastlin. 

Seveda, tako permakultura kot biodinamika zahtevata, da spremenite pogled na naravo in odnose v njej. Zahtevata tudi nekaj znanja in kar je še posebej pomembno, izkušnje tistih, ki vas lahko obvarujejo pred začetniškimi napakami. Zato, toplo priporočamo obisk poligona sonaravnih vrtov v Pirešici pri Žalcu. Tam se lahko na enem mestu seznanite z različnimi načini ekološke pridelave in sami primerjate Gajin ekološki vrt, biodinamični vrt, permakulturni vrt in zeliščni vrt. 

Več o možnostih obiska preberite na www.lavita.si ali pišite na info@lavita.si (031 632 444).

Ključne besede:
pomanjkanje vode, poraba vode, namakanje, pridelava, permakultura

 

Sorodni članki:

6,201172E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: