Skupaj razkrivamo

13.6.2018

Sonce suši tudi od znotraj
Besedilo: Sanja Lončar

Večina pozna težave s suho kožo, ki jih povzroča večje izpostavljanje sončnim žarkom. Pogosto pa spregledamo, da prinaša poletje tudi veliko bolj izsušene sluznice. 
Že s tem, da smo poleti bolj razgaljeni in zato skozi pore izgubljamo več vode, ustvarjamo dehidracijo, ki prizadene celotno telo. 

Namakanje v slani morski vodi dodatno deluje diuretično – ne vpijamo mi morja, temveč morje dejansko vpija nas, ker je bolj slano in vleče našo vodo nase. Seveda nas s tem tudi razstruplja, vendar le pod pogojem, da bomo izgubljeno vodo hitro nadomestili. Tega pa se žal ne da narediti z ledeno kavo, pivom in hladnimi osvežilnimi pijačami. 

Neželena bilanca zato zelo pogosto zajema težave s prebavo in zaprtost. Ne gre le za t. i. potovalno zaprtost, ki jo povzročita daljša vožnja in sprememba okolja. Pomanjkanje vode se pozna tudi na preveč izsušenem debelem črevesu, kar prizadene populacijo koristnih mikroorganizmov, ki tam prebivajo. 

Ko pa blato zastane in iz njega nastanejo »ovčji bobki«, začnejo tudi toksini zastajati v črevesju in zastrupljati celotno telo. Če imate težave s hemoroidi, se utegnejo ti pospešeno vneti. 

Hitra odvajala niso rešitev. Z njimi bomo na daljše proge le polenili ali celo poškodovali črevo. Veliko bolj modro je telo hidrirati, črevesu pa dodati nujno potrebne sluzi, probiotike in varovalne desnosučne mlečne kisline. 

Kakovostne sluzi se skrivajo v luščinah trpotca, koreninah sleza, listih in cvetovih slezenovca, namočenih lanenih ali chia semenih ...

Koristne mikroorganizme pa dobimo z uživanjem čim več naravno fermentiranih živil in večstopenjsko fermentiranih izdelkov, s probiotiki v kapsulah, koncentrirano sirotko in podobnimi živili.

Uživanje koristnih fermentov je hkrati dobra preventiva tudi pred »sumljivo hrano«, ki na visokih temperaturah utegne postati še bolj nevarna. Nikoli ne veste, kaj vam bodo dobička željni gostinci postregli, zato je bolje, da vaša prva linija obrambe – črevesna flora, poleti deluje »na polno«.

Dobri fermentirani izdelki imajo poleti še eno koristno funkcijo. Lahko jih razredčimo z vodo in popršimo po razdraženi ali poškodovani koži. Ker bodo hitro okrepili našo lastno zaščitno floro na koži in hkrati zavrli razvoj morebitnih patogenov, so veliko bolj priporočljivi kot bolj agresivna mazila in razpršila. 

Razredčeni z vodo so takšni pripravki odlični tudi za intimno higieno, ker vzdržujejo potrebno kislost sluznic in krepijo našo varovalno floro na njih. 

Ključne besede:
suha koža, sonce, poletje, dehidracija, morska voda, razstrupljanje, odvajala, hemeroidi, zaprtost, fermenti

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: