Skupaj razkrivamo

15.10.2013

Kaj se skriva v skodelici?

Besedilo: Tina Krebs

Bolj ozaveščeni potrošniki se že dolgo izogibajo že pripravljenim, obarvanim napitkom, na etiketah pazljivo berejo, ali morda pijača vsebuje aspartam, sorbitol ali kakšno drugo tvegano sladilo, kakšen konzervans je uporabljen in podobno. Mnogi zato kave, čaje in sokove pripravljajo kar sami. Pa vendar – ali smo se s tem izognili vsem pastem?

Čaj je tradicionalno zdrava pijača. Tako je vsaj bilo, dokler se tudi tega segmenta trga ni lotila globalizacija.

Če sami nabirate in sušite svoje čaje, ste se na lastne oči prepričali, kako veliko ročnega dela je potrebnega, da napolnimo en stekleni kozarec s kakšnim posušenim zeliščem. Ko multinacionalke delajo svojo kalkulacijo tega, kaj se jim izplača, surovina ne sme biti dražja od nekaj odstotkov končne cene. Torej želi podjetje za ceno, po kateri vi kupite 50-100 gramov čaja, praviloma kupiti 50-100 kilogramov čaja. Za 100 kilogramov čaja pa je treba vzgojiti, nabrati in posušiti okrog 1.000 kilogramov svežih rastlin. 

Zato postaja pridelava čajev zelo intenzivna – pod to besedo se skriva uporaba vse večjega nabora kemije, ki je potrebna, da se monokulture obvarujejo pred škodljivci, da se kemično zatrejo vsi pleveli in, kar je najhuje, sem sodijo tudi hormonski pripravki, s katerimi rastlino, ki bi sicer cvetela daljše obdobje, pripravijo do tega, da zacveti naenkrat. Samo pod temi pogoji je mogoče strojno pobrati rastline in jih takoj sušiti v velikih količinah. 

Kdor tega ne uporabi, mora uporabiti veliko več delovne sile. 
S tem pa „tehnoloških posodobitev“ še ni konec. Če želimo prevažati velike količine zelišč z enega na drugi konec sveta, jih je treba še dodatno kemično obdelati proti glivicam, glodavcem in drugim morebitnim težavam, ki jih lahko doletijo na poti. Zato ne preseneča, da čaje in začimbe zelo pogosto „zaščitijo“ tako, da jih sterilizirajo z radioaktivnim obsevanjem. 

Zato postajajo čaji, tako zeliščni kot tudi pravi, vse bolj tvegana živila. In zato postaja pozornost pri izbiri danes tako pomembna. 

Moč čajev
Čaji so nam lahko v veliko pomoč pri ohranjanju zdravja. 

Kljub temu da lahko na PubMedu zasledimo na deset tisoče znanstvenih del, ki pritrjujejo blagodejnosti zelenih čajev, v novi evropski zakonodaji, ki določa dovoljene zdravstvene trditve, ni več dovoljeno povedati niti tega, da zeleni čaj vsebuje veliko antioksidantov. Zagotovo nekomu ni v interesu, da bi se ljudje zavedali, v kakšno veliko pomoč nam je lahko ta rastlina. Če boste pobrskali po zbirki podatkov PubMed, boste videli, koliko je študij, ki dokazujejo, da je zeleni čaj odličen napitek za zaviranje glivic, preprečevanje vnetij v prebavilih, kako uravnava sladkor v krvi, varuje ožilje, kako izboljšuje zbranost in ob vsem tem, za razliko od kave in črnega čaja, ne zakisa telesa in ne ovira vsrkavanja železa, magnezija, kalcija in drugih dragocenih rudnin. 

Kaj pa EFSA pravi o drugih čajih, ki jih prav tako pogosto uporabljamo? Katere zdravstvene trditve, povezane z zdravilnimi rastlinami, bodo dovoljene, katere pa prepovedane, je trenutno še vedno odprto vprašanje, s katerim se ukvarja evropska birokracija. Če upoštevamo, kako so se odločili pri zelenem čaju, kjer je bilo na razpolago toliko znanstvenih dokazov o njegovem zdravilnem delovanju, je verjetno pričakovati, da bodo tudi zdravstvene trditve za druge čaje zelo omejene. 

To pomeni, da na embalaži ne bomo več mogli dobiti nobene uporabne informacije, čemu je posamezni čaj namenjen. To bomo morali vedeti sami. 

Ob tem bomo morali sami vedeti tudi to, kako izbrati kakovostnega. Zato je dobro postavljati vprašanja, brati knjige in se udeleževati dogodkov, ki jih organizirajo različna društva za zdravilne rastline, zdravo življenje in naravno zdravljenje.

Svetli primeri
Da je možno trgovati s čaji na veliko in da to ne pomeni samodejno, da bomo za veliko denarja kupili veliko kemije, priča tudi kar nekaj svetlih primerov. 

O podjetju Sonnentor, ki uspešno dokazuje, da je mogoče z ročnim delom vzgojiti čaje, ki se uvrščajo med najboljše na svetu, in vse to ponuditi po dosegljivih cenah, smo že veliko pisali. Kljub temu da jih v Sloveniji poznamo predvsem po vrhunskih ekološko certificiranih začimbah, se je njihovo poslanstvo začelo s čaji. Ustanovitelj podjetja Sonnentor Johannes Gutmann je bil že pred 25 leti odločen, da morajo biti čaji ekološko pridelani, zato je to podjetje prvo, ki je v Avstriji pridobilo certifikat za ekološko pridelavo. 

Podoben navdušenec, le da na področju pravih čajev, je Francois Xavier Delmas. Ker teh seveda ni mogoče gojiti v Franciji, v iskanju najboljših čajev F. X. Delmas osebno obiskuje najbolj oddaljene plantaže na različnih koncih sveta. Kot pravi, čajev ne bo kupil, če ne bo na lastne oči videl njihove pridelave, če ne bo poznal ljudi, ki tam delajo, če čajev ne bo preizkusil sam. Njegove čaje v Sloveniji ponujajo pod blagovno znamko PALAIS DES THÉS. Blog F. X. Delmasa, njegova razmišljanja, spoznanja in način, kako išče čaje, pa lahko spremljate na http://www.discoveringtea.com/.

Vrhunske čaje, ki so ekološko certificirani v Sloveniji, najdemo tudi pod blagovno znamko Pukka. Recepture so nastale na osnovi izkušenj ajurvedske medicine, zato so čaji pogosto kombinirani z začimbami. 

Še ena znamka, ki jo odlikujejo zelo visoki standardi pridelave in predelave čaja, je Clipper, ki skrbi tudi za pravičen odnos do pridelovalcev. 

Ekološko certificirane ponudbe je iz dneva v dan več, le odpraviti se je treba na pravi naslov: v specializirane čajnice in zeliščne trgovine, v trgovine z zdravo prehrano ali specializirane trgovine, kakršne so trgovine Sanolabor. Za kakovostno ekološko ponudbo pa se odloča tudi vse več velikih trgovskih verig. Ker lahko dober čaj hranimo tudi leto dni, se splača izbiri nameniti več pozornosti. 
__________________________________________________________________
Kaj je dobro vedeti?
Ali so čaji nabrani ročno ali strojno? 
Odgovor na to vprašanje pogosto dobimo že s tem, da si pozorno ogledamo vsebino. Ko čaj prelijemo z vodo, pa bomo še lažje videli, ali so listi strojno poškodovani ali celi oz. ali so rožice v čaju nepoškodovane.

Vsak čaj ima značilno aromo, ki je odvisna od vzgoje, pravilnega časa obiranja in postopka sušenja ter shranjevanja. Četudi tega niste mogli spremljati, vam nos in okus veliko povesta. Zato primerjajte enake sorte čaja različnih ponudnikov. 

Ali so čaji pridelani brez škodljive kemije?
Kadar nimamo osebnega stika z osebo, ki je čaje pridelala, je ekološki certifikat edino varno zagotovilo, da imamo v rokah kakovosten čaj. 

Ključne besede:
čaj, Sonnentor, Palais des Thes, Pukka, pridelava, PubMed, ročno, strojno, nabiranje, aroma, certifikat

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: