Skupaj razkrivamo

21.11.2017

Zakaj ne smemo vedeti, kako zdravilen je zeleni čaj?
Besedilo: Sanja Lončar

Ker je prepoceni!
Ko je pred leti EFSA objavila seznam dovoljenih zdravstvenih trditev, smo bili šokirani, da ponudniki o zelenem čaju ne smejo povedati dobesedno ničesar, čeprav obstaja na tisoče znanstvenih raziskav, ki potrjujejo njegove blagodejne učinke. Še tega ne, da je zeleni čaj izreden antioksidant.

Če si ogledate referenčno zbirko medicinskih raziskav PubMed, je podoba povsem drugačna. O zelenem čaju boste našli več kot 27 tisoč prispevkov. Nekateri so po svoji teži veliko relevantnejši od marsikatere raziskave registriranih zdravil. 

Metaštudija, ki je zajela 850 tisoč oseb in jo je leta 2015 objavil European Journal of Epidemiology (letnik 30, št. 2, str. 103-113), je pokazala, da že tri skodelice zelenega čaja na dan za 27 odstotkov zmanjšajo tveganje za pojav bolezni srca, možnosti za infarkt za 26 odstotkov, možnost za kap pa za 18 odstotkov. 

Zeleni čaj močno zmanjša tudi tveganje za nastanek diabetesa (Br J Nutr. 2014, april 28; 111(8):1329–1339).

Tudi rak prostate ni nujni davek na zrela leta. Metaštudija je pokazala, da zeleni in črni čaj močno zmanjšata verjetnost njegovega nastanka (Nutr Cancer, 2011; 63(5):663–672).
Metaštudija iz leta 2015, ki je zajela 22.817 oseb, med katerimi jih je 4743 trpelo za depresijo, je pokazala, da tri skodelice zelenega čaja na dan za 37 odstotkov zmanjšajo tveganje za pojav depresije (NZ J Psychiatry, 2015 Apr;49(4):334–345). 
Metaštudija je preučila tudi povezavo med uživanjem zelenega čaja in preprečevanjem jetrnih bolezni (Int J Clin Exp Med, 2015; 8(6): 8339–8346).

Kakšna je vaša resnična starost?
Ne glejte v osebno izkaznico, poglejte v celice. Prav v celice so pogledali tudi znanstveniki, ki so primerjali kitajske starostnike oziroma njihovo zdravje. Ugotovili so, da so celice tistih, ki uživajo veliko zelenega čaja (najmanj tri skodelice na dan), po vseh biokemičnih kazalnikih biološko pet let mlajše kot pri njihovih vrstnikih. Ali povedano drugače, snovi, ki so v zelenem čaju, pomagajo ohranjati vitalnost celic.

To so ugotovili predvsem s primerjanjem telomerov na koncu DNK-verig. Z vsako delitvijo celic se namreč telomeri nekoliko skrajšajo, zato s staranjem celice ne zmorejo več izpeljati brezhibne replikacije. Študija je pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo več zelenega čaja, daljše telomere od tistih, ki ga popijejo manj kot skodelico na dan. 
Znanstveniki sklepajo, da so za tako delovanje zelenega čaja zaslužni predvsem antioksidanti, ki varujejo telomere. 

Zeleni čaj vsebuje močna antioksidanta EGCG in ECG, ki dokazano delujeta protivnetno ter zavirata izgubo hrustanca in kolagena v artritičnih sklepih. Z uživanjem zelenega čaja pomagamo zavirati osteoartritis in revmatoidni artritis (Journal of Nutrition, 2002, marec; 132(3):341–346).

KAKO PRIPRAVITI ČAJ
Zelenega čaja nikoli ne prelivajte z vrelo vodo, saj bo tako izločil preveč trpkih snovi. Najbolje ga je pripraviti kot poparek, torej z vodo, ki ima temperaturo od 70 do 80 stopinj Celzija. Ker je močan antioksidant, ga ne pripravljajte v aluminijastih ali nerjavnih posodah. Raje uporabite porcelanski ali glineni čajnik, lahko tudi stekleno ali emajlirano posodo. Čaj naj pokrit stoji od 2 do 4 minute. Kakovosten zeleni čaj lahko prelijete tudi večkrat. Drugi in tretji preliv naj stojita dlje ali pa zanju uporabite toplejšo vodo. 

KAKO IZBRATI ZELENI ČAJ
Vse opisane lastnosti veljajo le za kakovostne zelene čaje, ki pa predstavljajo le majhen delež ponudbe. 

Plantaže zelenega čaja so trajni nasadi, v katerih uporabljajo veliko kemikalij. Če želite zeleni čaj, ki vam bo koristil in ne škodoval, obvezno izberite ekološko pridelanega. 
Oznaka fair trade pomeni, da čaj, ki ga boste pili, ni bil nabran v solzah in znoju otrok ter suženjskih delavcev. Verjemite, da tudi to še kako vpliva na kakovost čaja, ki ga uživate. Zelo visoke standarde na tem področju imajo v podjetjih Clipper, Sonnentor, Puka ...
Najbolje je kupiti kakovosten čaj v razsutem stanju in ga takoj shraniti v zrakotesno posodo iz temnega stekla. 

Če uporabljate čaje v filter vrečkah, je pomembno, da niso bile beljene s klorom. Če vrečke niso zavarovane pred vplivom zraka, jih je treba, tako kot čaj v razsutem stanju, takoj spraviti v zrakotesno posodo iz temnega stekla.

Aromatizirani čaji so praviloma najslabše kakovosti. Zeleni čaj raje aromatizirajte sami ali pa kupujte zelene čaje, kombinirane z začimbami in zelišči. 

Razlika med črnim, belim in zelenim čajem: Za vsemi imeni se skriva ista rastlina, razlika je le načinu predelave. 
Beli čaj je najmanj predelan zeleni čaj, ki vsebuje še več antioksidantov kot zeleni. 
Zeleni čaj vsebuje od 30 do 40 odstotkov vodotopnih polifenolov.
Črni čaj, je oksidiran s fermentacijo in vsebuje od 3 do 10 odstotkov vodotopnih polifenolov, 

_______________________

Kosem vate namočite v zeleni čaj in z njim umijte obraz. Zeleni čaj je namreč odličen in poceni tonik z močnim antioksidativnim učinkom. Obstajajo številna pričevanja, da tudi uspešno odpravlja pigmentacije. 

Znanstvene raziskave temu pritrjujejo. Pokazalo se je, da polifenoli v zelenem čaju (predvsem EGC) reaktivirajo celice na površju kože. Prav zato je zeleni čaj zelo uporaben tudi pri zapletenih stanjih kože, kot so rosacea, psoriaza ter močna izsušenost in prehitro staranje kože. 

Ključne besede:
#, zeleni čaj, antioksidanti, diabetes, rak prostate, vitalnost celic, fair trade, pigmentacija, staranje

 

Sorodni članki:

0,078125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: