Skupaj razkrivamo

3.2.2014

Če se ne da patentirati, ne bomo uporabljali?
Besedilo: Jure Pogačnik 

Zakaj v Evropi uporabljamo tako malo neemovih pripravkov, kljub temu da gre za izjemno učinkovito in vsestransko rastlino?

Ministrstvo za kmetijstvo ZDA je leta 1975 začelo z izredno obsežnim raziskovalnim programom naravnih pesticidov. Preizkusili so na tisoče izvlečkov rastlin z insekticidnim in fungicidnim učinkom. Daleč najučinkovitejši je bil izvleček indijskega drevesa neem, ki ga v Indiji že stoletja uporabljajo za varstvo rastlin, v medicini, kozmetiki, gradbeništvu (termiti ga ne napadejo) in industriji maziv. Zaradi izredno široke uporabnosti ima neem naziv „Vaška lekarna“ in „Sveto drevo“. Raziskave so potrdile, da je enako učinkovit kot večina umetno sintetiziranih pesticidov. Zraven tega ima izredno širok spekter insekticidnega in fungicidnega delovanja, varuje pa tudi pred določenimi vrstami virusov in zajedavcev. Uspešno deluje proti več kot 200 vrstam žuželk, žuželke nanj ne razvijejo imunosti, ni strupen za sesalce, ne uničuje koristnih žuželk, ki ne jedo listja (npr. čebele), in v naravi razpade. Sledil je ustrezen interes kapitala, nove raziskave itd.

Leta 1985 je EPA odobrila prvi insekticid na podlagi neema. Leta 1992 pa se je pojavila prva večja komercialna težava, saj pesticida na podlagi neema niso uspeli patentirati. Ena izmed glavnih učinkovin, azadirahin, je namreč tako kompleksna, da je do danes niso uspeli umetno sintetizirati, poskusu patentiranja več sto let stare indijske tehnologije pridobivanja olja pa se je na sodišču v ZDA in v Evropi uspešno uprla indijska vlada. Mednarodna patentna kraja ni uspela. Posledica je bila, da je neemovo olje ostalo poceni in učinkovito sredstvo za vse, razen za „razvite“ države. Uspešno ga uporabljajo v Afriki, Indiji in na Kitajskem, le v Evropi in Ameriki se uporablja zgolj toliko, kolikor ga korporacije dodajajo umetnim pesticidom, da bi izboljšale njihovo delovanje.

_________________________________________________________________
Ali ste vedeli da je naravno emulgirano neemovo olje škropivo in gnojilo obenem. 

Poznate še kakšno škropivo ki nima karence, deluje proti 200 insektom, deluje kot fungicid in je obenem tudi gnojilo?

Beseda neem izhaja iz sanskrtske besede nimba in je znana kot sarva Roga Nivarini, kar v prostem prevodu pomeni “zdravilo za vse bolezni”. 

Prvi dve knjigi o Ayurvedi Caraka Samhita in Susruta Samhita (stari več kot 2000 let) vsebujeta več kot sto načinov uporabe Nima. Nimovi produkti niso strupeni človeku in toplokrvnim živalim. Ne onesnažujejo okolja.Uporaba Nima kot insekticida nima nobenih stranskih učinkov

Ključne besede:
neem, pesticidi, korporacije, gnojilo, škropivo

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: