Skupaj razkrivamo

12.2.2014

Izvažamo zahodni način življenja in zahodne bolezni

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila nove napovedi o širjenju rakavih bolezni v svetu, ki merljivo dokazuje, da je zahodni model življenja in zdravja zgrešen. 
V obdobju naslednjih 10 let se bo, po napovedih WHO, stopnja obolevnosti za rakom povečala za več kot 25 %. Večina novo obolelih se pričakuje v deželah v razvoju, ki se hitro razvijajo pod zahodnim vplivom. 

Do leta 2025 bo, kot navaja WHO, letno število ljudi, ki jim bodo diagnosticirali raka, naraslo za okrog 37 %, kar bo pomenilo porast s sedanjih 14,1 milijona na leto na šokantnih 19,3 milijona ljudi vsako leto. (To je skoraj 10 Slovenij na letni ravni!). Število rakavih bolnikov, ki bodo zaradi raka umrli, pa se bo zvišalo s sedanjih 8,2 milijona na 11,4 milijona vsako leto. 
Za ZDA (ki jo imajo nekateri še vedno za vzornico življenjskega sloga, ki naj bi si ga želeli povsod po svetu) predvidevajo, da bo število obolelih s sedanjih 1,6 milijona na leto poraslo na 2,09 milijona do leta 2025, kar je 31 %. Še bolj zanimivo in zaskrbljujoče pa je, da bo stopnja smrtnosti v tem času porasla za 38 %.

Potrebujemo še kakšen dokaz, kakšna bo cena vse večjega zastrupljanja, ki smo mu izpostavljeni?

______________________________________________________
Predvideni dvig prodaje BPA za 44 %
Ne morete verjeti? Pa vendar je res. Poročilo Transparency Market Research, ki ga objavlja MotherJones.com, odkriva, da kemična industrija pričakuje povečanje prodaje bisfenola (BPA) za 44 % do leta 2019. Gre za porast s 13,1 milijarde ameriških dolarjev v tem letu na 18,8 milijarde ameriških dolarjev v letu 2019. 

Gre za kemikalijo, o kateri smo že veliko pisali, zlasti po doseženi prepovedi uporabe v stekleničkah za dojenčke. 

Za to snov je znano, da se v telesu obnaša kot hormonski motilec, vpliva na živčevje, povzroča debelost, propadanje zob in druge zdravstvene težave. (Več o tem lahko preberete v knjižici Uravnajte ščitnico in rešili boste 100 težav hkrati.)

In če je spoznanje o škodljivosti te snovi že tako veliko, kako si industrija predstavlja, da jo bo v prihodnje še bolj uspešno prodajala?

Industrija očitno ve nekaj, česar mi ne vemo. Kot piše v poročilu, bodo BPA pospešeno prodajali na azijsko-pacifiškem območju, kjer je „trg v porastu“. Tudi na Kitajskem se onesnaženje z BPA hitro širi. Takoj za Azijo ostajata kot pomembna trga Evropa in Amerika. 
Tri korporacije, za katere se pričakuje, da bodo imele največ dobička pri trženju BPA, so, kot navaja poročilo, Bayer, Dow in Saudi Basic Industries Corporation.

Ključne besede:
bolezen, rak, zastrupljanje, bisfenol, kemikalije, industrija

 

Sorodni članki:

0,125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: