Skupaj razkrivamo

7.5.2019

Oči in oksidativni stres
Besedil: Adriana Dolinar, dr.vet.med

Kaj je oksidativni stres? Kako je povezan z zdravjem oči in zakaj lahko z njegovim celostnim obvladovanjem pozitivno vplivamo tudi na oči?

KAJ JE OKSIDATIVNI STRES?
Oksidativni stres nastane, kadar je zaradi določenih razlogov v telesu več prostih radikalov, kot jih lahko telo nevtralizira z antioksidanti.

Prosti radikali ali tako imenovane reaktivne kisikove spojine nastajajo kot stranski produkt oziroma odpadni material celic. Njihova raven je denimo visoka v primeru telesnih vnetij. Nastajanje prostih radikalov pospešujemo tudi z vdihavanjem onesnaženega zraka (cigaretni dim, mestni zrak, zrak v kemičnih tovarnah in delavnicah …), z uživanjem hrane in pijače, polne strupenih snovi (ostanki pesticidov, težkih kovin, aditivov, hormonskih motilcev …), z uživanjem nekaterih sinteznih zdravil, z uporabo kozmetike, ki vsebuje nevarne kemikalije, z izpostavljanjem UV-sevanju in radiaciji ter s kroničnim psihičnim stresom.

Oksidativni stres povzroča številne celične poškodbe (oksidacija celičnih maščob, poškodbe beljakovin …), slabo vpliva na njihove funkcije ter s tem vodi v nastanek raznovrstnih obolenj. Med posledice oksidativnega stresa ne spadajo le srčno-žilna obolenja, vnetja sklepov, različna avtoimunska obolenja, obolenja dihal, oslabljena odpornost, Parkinsonova bolezen, hitrejše staranje … in rak, ampak tudi motnje vida, denimo zaradi sive mrene, starostne degeneracije rumene pege in glavkoma. Kako oksidativni stres poškoduje očesno lečo?

OKSIDATIVNI STRES IN POŠKODBE OČESNE LEČE
Očesna leča je prozorna bikonveksna struktura, ki s fokusiranjem omogoča, da oko oblikuje ostro sliko različno oddaljenih predmetov. Prozorne beljakovine leče med drugim omogočajo, da se vsa svetloba, ki pade na oko, prenese v notranjost očesa, na očesno mrežnico. Mrežnica ob pomoči čutnih celic oziroma fotoreceptorjev sprejema svetlobne dražljaje, ti pa se po vidnem živcu prenašajo v možgane, kjer nastane slika, ki jo gledamo. Neprožnost, zameglitev (siva mrena) in druge poškodbe leče lahko pripeljejo do motenj vida.

Očesna leča je na oksidativni stres občutljiva bolj kot druga očesna tkiva, saj se njene vlaknaste celice, polne prozornih beljakovin (kristalini), ne obnavljajo. Če so epitelijske celice leče izpostavljene nevarnim prostim radikalom, pride do motenj v vlaknastih celicah. Tedaj pride do prečnega povezovanja in združevanja prozornih strukturnih beljakovin leče, kar vodi v nastanek katarakte (1).
 
Preprosteje povedano, zaradi poškodb, ki so posledica delovanja prostih radikalov, se leča zamegli. Svetloba, ki pride do leče, se popači. Popačena svetloba obsije mrežnico, posledica pa je moteno zaznavanje videnega.

CELOSTNO OBVLADOVANJE OKSIDATIVNEGA STRESA LAHKO POZITIVNO VPLIVA NA OČI
Telo ima svojo antioksidativno obrambo, ki celice ščiti pred prostimi radikali. Nevtralizira jih z dvema vrstama antioksidantov, encimskimi in neencimskimi. Encimski antioksidanti so denimo glutation peroksidaze, glutation reduktaze, superoksid dismutaze in drugi. Med neencimske antioksidante spadajo antioksidantni vitamini (vitamina C in E, betakaroteni …) in reducirani glutation, ki je obenem najmočnejši telesni antioksidant, služi pa tudi kot telesni indikator prisotnosti oksidativnega stresa.

Različne raziskave navajajo povezavo med nekaterimi očesnimi obolenji (starostna siva mrena, starostna degeneracija mrežnice, glavkom, diabetična retinopatija) in upadom ravni najmočnejšega telesnega antioksidanta (glutation) – ne le lokalno, v očesnih tkivih, ampak tudi sistemsko, v krvi. To pomeni, da za zdravje oči ni pomembna le pomoč antioksidantov, kot so lutein, zeaksantin in drugi, ki očesna tkiva ščitijo lokalno, ampak tudi podpora telesu pri sistemskem obvladovanju oksidativnega stresa.

Pri tem boste učinkovitejši, če boste hkrati odpravljali tako vzroke za nastanek oksidativnega stresa kot njegove posledice. Če je denimo vzrok za njegov nastanek premalo spanja in počitka, ukrepajte in si zagotovite dovolj obojega. Če uživate hrano, v kateri so sledi pesticidov, težkih kovin, konzervansov, aditivov, barvil in drugih škodljivih snovi, začnite uživati ekološka živila in se s tem izognite škodljivim snovem, ki povzročajo oksidativni stres. Če psihični stres blažite s cigaretami, z alkoholom ali s pretiranim delom, s tem prenehajte in poiščite telesu prijaznejše oblike obvladovanja stresa itn.

Primanjkljaj glutationa ter posledično obremenjenost jeter (povišana raven jetrnega encima GGT (gama glutamil transferaza) je indikator oksidativnega stresa), ledvic in drugih organov zaradi posledic oksidativnega stresa lahko blažite s posebnimi prehranskimi dodatki, ki niso le vir antioksidantov, ampak podpirajo splošno regeneracijo telesa. To pomeni, da dvigujejo celično energijo, spodbujajo jetra k boljšemu delovanju, pospešujejo nastajanje glutationa, pomagajo pri razkisanju in razstrupljanju, urejajo delovanje prebavil, krepijo črevesno floro …

Med dobre pomočnike, ki blažijo posledice oksidativnega stresa, sodijo tudi kaskadno fermentirani biokoncentrati Dr. Niedermaierja, izdelani iz ekološkega sadja (acerola, fige, datlji, limone …), zelenjave (čebula, artičoke, zelena …), začimb (ingver, kurkuma, žafran …) in oreščkov (orehi …). 

Ti med drugim oskrbujejo telo z esencialnimi aminokislinami, polifenoli, flavonoidi, vitamini, minerali, desnosučno mlečno kislino in osnovnimi gradniki telesnih encimov. Biokoncentrata Regulatprobio in Regulatprometabolic je preverjalo več kot štirideset kliničnih raziskav. Po podatkih iz dela Regulat – more energy for cells Waltraud Lessing, dr. med., uživanje teh preparatov dokazano podpira telo v boju z oksidativnim stresom, na primer izboljša delovanje jeter in ledvic. Vrednosti jetrnih encimov so boljše: GGT za več kot 61 odstotkov, GOT za več kot 47 odstotkov in GPT za več kot 69 odstotkov. Poveča se tudi nastajanje telesnega antioksidanta glutationa. Vrednost glutationa se lahko poveča za 400 odstotkov, poveča se tudi telesna energija. V povprečju so izmerili do 187-odstotni porast energije celic (proizvodnja ATP).

Za optimalne rezultate v boju z oksidativnim stresom je dobro telo in s tem tudi oči z omenjenimi biokoncentrati podpirati najmanj tri mesece.

Vir:
(1) Sylvia Santosa et al., »Oxidative stress in ocular disease: Does lutein play a protective role?«

Ključne besede:
oksidativni stres, oči, prosti radikali, očesna leča, glutation, jetra, katarakta, jetrni encimi

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: