Skupaj razkrivamo

6.12.2018

Vse me boli!
Besedilo: Sanja Lončar

»Počutim se, kot bi me povozil vlak«.
»Zbudila sem se bolj utrujena, kot sem legla«. 
»Danes sem totalka …«

Če ne poznate tega občutka, sodite med redke srečneže. Večina ljudi ga doživi vsaj občasno – ne vedo niti tega, kje jih boli, saj se vse telo obnaša kot eno samo veliko žarišče bolečine. Kako je šele tistim, ki tovrstne tegobe doživljajo pogosto, nekateri celo iz dneva v dan …

Kot da bolečina ne bi bila dovolj, osebe, ki se srečujejo s tovrstno bolečino, pogosto označujejo za hipohondre. »Kako to, da te danes boli hrbet, še včeraj pa te je bolela noga?« Namesto resne obravnave so ti ljudje pogosto deležni posmeha in etiketiranja. 
Sindrom kronične utrujenosti (CFS) in fibromialgijo, ki jo po novem imenujejo tudi mialgični encefalomielitis (ME), še do včeraj nismo poznali, zdaj pa zaradi nje trpi več kot sto milijonov ljudi!

Za bolezen je značilna utrujenost, ki traja več kot pol leta, poleg tega pa še bolečine v mišicah in sklepih, boleči limfni vozli, še posebno močna utrujenost tik po vadbi, glavoboli, blago povišana telesna temperatura ali mrzlica, pogoste bolečine v grlu, težave s kratkoročnim spominom, nihanje počutja in slab spanec. 

Vse te težave lahko nastopijo tudi kot spremljevalni simptomi nekaterih drugih degenerativnih bolezni (rak, srčno popuščanje, imunske pomanjkljivosti, revmatoidni artritis). Lahko je tudi nasprotno, da namreč te bolezni nastopijo kot posledica daljšega pešanja celotnega sistema. Kaj je v ozadju? Znanstveniki ugotavljajo, da je za vse paciente značilno, da imajo v mišičnem tkivu zelo nizko raven ATP (adenozin trifosfat), veliko nižjo kot zdrave osebe. ATP je kazalnik ravni celične energije, kar pomeni, da so celične baterije pri osebah, ki trpijo zaradi bolečin in kronične utrujenosti, dobesedno prazne. 
Kaj lahko naredimo, da si bomo hitreje napolnili baterije?

Spanec je najboljša dejavnost!
Spanje ni izguba časa, ampak najboljša naložba v hitro obnovo telesa. Zato si ne krajšajte spanca zaradi dejavnosti, ki telesu ne bodo koristile. 

Da bo spanec resnično krepčilen, poskrbite za primerno okolje, v katerem vas ne bodo motili svetloba, hrup in elektromagnetni smog. Nekaj ur pred odhodom v posteljo ne uživajte hrane in pijače. Če čutite nemir, vas morijo skrbi ali nasploh ne znate »odklopiti«, pol ure pred spanjem zaužijte katerega od naravnih izvlečkov baldrijana. Ti ne povzročajo odvisnosti, pomagajo umiriti misli (in strahove) ter tako prispevajo h kakovostnejšemu spancu. 

Manj strupov – več energije
Obremenitev s težkimi kovinami je dokazano eden od glavnih razlogov, da peša živčevje, celice pa ne zmorejo več opravljati svojih nalog. V ozadju številnih tihih vnetij se skrivajo nakopičene kemikalije. Ko ustvarijo žarišča na več frontah, to postane prevelika obremenitev za naš imunski sistem. Nobena armada ne more biti uspešna, če se hkrati bojuje na prevelikem številu front. Enako velja za naš imunski sistem, ki ga izčrpavajo številna vnetja – nobenega ne more povsem in dokončno obvladati. 

Stresnim hormonom v vlogi generalov nekaj časa še uspeva motivirati vojake, naj dajo vse od sebe, vendar tudi na pomoč adrenalina in kortizola ne morejo računati v nedogled. Vnetjem je preprosto treba odvzeti osnovo – le tako se bomo trajno rešili tudi bolečin, ki nastajajo kot posledica nenehnega vnetnega dogajanja. O tem smo zelo natančno pisali v knjigi Naravne rešitve za bolečine

Nasploh velja, da vam bodo pri tem najbolj pomagali močni antioksidanti (Neotosil, kurkumin, germanij …) klorofil (sokovi iz pire, ječmenove trave, koprive …) ter alge, ki so odličen vir številnih mikrohranil. Če gre za vnetja sluznic, je zelo učinkovita pomoč tudi sok ali gel iz aloje vere. Če ne vsebuje aloina in kislih konzervansov, lahko čisti sok aloje vere v zelo kratkem času odpravi vnetja sluznic, jih spodbudi k regeneraciji in znova vzpostavi njihovo varovalno vlogo. 

Energijska krepitev celic
Kot pogosto pišemo na teh straneh, najtemeljitejšo prenovo dosežemo, če začnemo pri temeljih. V tem primeru so to celice. Kot ugotavljajo znanstveniki, jim primanjkuje energije celo za osnovne naloge, zato vse več procesov začne pešati, telo pa se, podobno kot vozilo brez goriva, upočasnjuje.

Že od leta 1905 je znano, da je najboljše »raketno gorivo« za naše celice hidrogen v obliki NADH (nikotinamid adenin dinukleotid hidrid). Ta snov je nujna spremljevalka delovanja več kot tisoč encimov v telesu in glavna spodbujevalka vseh drugih koencimov, med ostalim tudi koencima Q10. 

Prav zato ker vpliva na toliko drugih encimov številni NADH imenujejo tudi koencim 1. Energija, ki jo celica ustvari ob pomoči hidrogena, se v naših »baterijah« shranjuje v obliki kemične spojine ATP. Težava je bila v tem, da še pred nekaj leti ni bilo mogoče proizvesti biološke oblike vodika, katere trajnost bi presegala nekaj tednov. To je uspelo šele profesorju Birkmayerju, ki je tudi patentiral zapleteni proces pridobivanja NADH iz kvasa. 

NADH tesno sodeluje z encimi, ki skrbijo za celična popravila, kar pripomore k zaviranju razvoja degenerativnih bolezni. Poleg tega je odlična pomoč pri vseh bolečinskih stanjih, zlasti pri tistih, ki izhajajo iz sindroma kronične utrujenosti, fibromialgije ipd. 

Dvojno slepa in s placebom kontrolirana študija, ki so jo opravili na Univerzi Georgetown v Washingtonu, je pokazala, da je po štirih tednih jemanja NADH (10 mg na dan) prišlo do opaznega izboljšanja simptomov pri tretjini testiranih pacientov. Dolgoročno, po šestih mesecih dodajanja, pa je NADH izboljšal stanje pri 82 odstotkih pacientov. 

Povečajte proizvodnjo srečnih hormonov!
Za izhod iz začaranega kroga bolečine je nujna preusmeritev pozornosti z bolečine na tisto, kar nas veseli. Ukvarjanje z razbremenjujočimi in osrečujočimi dejavnostmi povečuje izločanje telesnih protibolečinskih snovi, kot je endorfin, to pa zmanjša tudi našo dovzetnost za bolečine. 

Ko začne vse boleti, je to nemara znak, da nam preprosto primanjkuje življenjske radosti. Zato najprej pomislite, kaj vam »pije kri« in »prazni baterije«. Včasih zadošča, da s sebe stresemo nekaj »pijavk«, in že kmalu ugotovimo, da imamo povsem dovolj energije. 

Ključne besede:
bolečina, hipohonder, sindrom kronične utrujenosti, fibromialgija, ATP, spanec, baldrijan, vnetje, NADH

 

Sorodni članki:

3,198242E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: