Skupaj razkrivamo

8.4.2014

Dnevni obrok razstrupljanja

Očitno je, da so obremenitve okolja postale takšne, da ne bo več dovolj nekajkrat na leto izvesti kakšno čistilno akcijo v telesu. Pospravljanja strupa se bo treba lotiti redno, vsak dan. Zato je najbolje, da protistrupi postanejo kar redni del naše prehrane.
 
Na trgu je veliko prehranskih dopolnil, ki pomagajo telesu pri razstrupljanju. Vsa tako imenovana zelena superživila, močni antioksidanti, medicinske gobe, …, bodo delovala v pravo smer. Vprašanje je le, ali bi lahko svoj dnevni odmerek protistrupov zaužili ceneje?
Seveda lahko – če boste začeli bolj redno uporabljati začimbe, za katere se že tisočletja ve, da preprečujejo vezavo strupov v telesu in hkrati čistijo tiste, ki so v njem že nakopičeni. Najbolj močni so origano, kapre, žajbelj, čemaž, rožmarin, majaron, kurkuma, koriander, bazilika, meta, hren, vasabi, zelena, … Res je, da jih lahko uživate kot čaj ali namočene v vinu, še bolje pa je, da postanejo vaš redni dodatek v jedeh.

Tudi sestavine v jedeh so lahko v pomoč pri odvajanju strupov. Na sploh veljajo stročnice za zelo dobro hrano za krepitev naših regenerativnih moči, dvig energijskega potenciala in kar je zelo pomembno, prispevajo tudi k rednemu „odvozu“ strupov iz telesa. Zato na jedilnik uvrstite čim več leče in fižola – zlasti če so rdeče ali črne barve.
 
V zadnjem času je vse več svaril o soji. Res je, da je večina soje, s katero „polnijo“ različna živila, neprimerno pridelana in tudi neprimerno pripravljena – zato je takšna lahko tudi zdravju škodljiva. Veliko škodo pa bi si naredili, če bi zaradi „zlorabljene soje“ zavrgli tudi kakovostno sojo, ki nam je še kako lahko v pomoč. 

Če je soja ekološko pridelana (torej brez tehnologij GSO, brez mineralnih gnojil in škropiv, ki vplivajo tudi na njeno sestavo), imamo opravka z zelo kakovostnim živilom. Zlasti danes, ko je meso preobremenjeno s kemičnimi dodatki in tudi v telesu pušča preveč kislih presnovkov, je uživanje soje lahko odličen način oskrbe z lahko prebavljivimi beljakovinami, ki telesa ne bodo obremenile. 

Kot smo že velikokrat pisali, je tofu (sojin sirček) eden najbolj primernih in najlaže prebavljivih oblik uporabe soje. Možnosti njegove uporabe so zelo pestre in v kombinaciji s pravimi začimbami bo lahko prebavljivo živilo. Drugo priporočljivo živilo je sojina omaka – če je naravno fermentirana. Poiščite raje Shoyu ali Tamari in se izognite cenenim kitajskim omakam, ki so pogosto umetno barvane. (Zelo natančno smo o pravilni pripravi soje pisali v knjigi Resnice in zmote o osteoporozi. Prelistate jo lahko na povezavi http://shop.zazdravje.net/trgovina/ostale-knjige/resnice-in-zmote-o-osteoporozi/).

Če zraven dodamo še druga koristna živila in izberemo polnovredna žita, bo lahko vsak obrok postal zdravilo. 

Ključne besede:
razstrupljanje, strupi, prehrana, prehranska dopolnila, začimbe, leča, fižol, soja, zdravje, tofu, žita

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: