Skupaj razkrivamo

21.4.2014

Drugačen pogled na težave s kožo
Besedilo: Adriana Dolinar

Zakaj ima vse več ljudi težave s kožo? Zakaj so razni kožni izpuščaji in občutljivost kože tako razširjeni med dojenčki in majhnimi otroki? Ali gre res zgolj za težave s kožo ali pa nam telo poskuša sporočiti kaj drugega?

Kje so skriti vzroki težav s kožo, se običajno začnemo spraševati, šele ko ni želenega uspeha po dolgem testiranju različnih krem ali zdravil, pa naj si bo naravnih ali sinteznih. Da bi razumeli, zakaj se na koži dogaja toliko drame, je treba spoznati, kaj vse se dogaja pod njo. Če bi želeli na kratko opredeliti zdravje, bi lahko poenostavljeno rekli, da je to ravnotežje med kopičenjem in čiščenjem strupov iz telesa. Ko je to ravnovesje porušeno v korist strupov in kislih presnovkov, nastanejo pogoji za razcvet številnih obolenj. Da do tega ne pride, si telo prizadeva odpadke redno izločati.

Kako se telo čisti?
Tako kot dnevno v naših hišah nastaja kup smeti, dnevno tudi v naših celicah nastaja kup presnovnih odpadkov. In prav tako kot redno čiščenje odpadkov iz hiše ustvarja dobro vzdušje in počutje, se tudi naše celice počutijo dobro, če se lahko odpadkov pravočasno znebijo. 

Za čiščenje odpadkov iz naših hiš skrbijo družinski člani v skladu z dogovorom, za čiščenje odpadkov iz telesa pa skrbijo predvsem jetra, žolčnik, črevesje, pljuča, sečila in koža. 

Strupene snovi tako telo izloča najpogosteje z urinom. Druga pomembna pot izločanja strupov poteka z žolčem. Funkcijo čiščenja telesa pa imajo tudi pljuča, ki so zadolžena za izločanje škodljivih plinov iz telesa. Velika pomoč pri razstrupljanju telesa je lahko tudi koža, saj lahko z znojem iz telesa odplakne ureo, mlečno kislino, nekatere droge, kovinske ione in mnoge druge snovi. 

Povečano čiščenje telesa prek kože
Koža ni ravno primarni organ čiščenja telesa, pa vendar lahko to postane, če so ostale poti izločanja iz telesa zaradi določenih vzrokov preobremenjene. Kadar, na primer, naše družinske člane v posteljo položi gripa ali kaka hujša nadloga, jim bomo seveda priskočili na pomoč tudi s tem, da bomo prevzeli nalogo odnašanja smeti iz hiše, čeprav nismo na vrsti, saj se želimo izogniti neredu in smradu v hiši. Če takšno stanje traja predolgo, se lahko utrudimo. Podobno se lahko zgodi s kožo.

Kadar mora koža predolgo skrbeti za povečano čiščenje odpadkov iz telesa, se lahko zgodi, da se koža utrudi, tudi do te mere, da pade njena obrambna sposobnost, zaradi česar se lahko začno pojavljati številne blažje ali hujše težave s kožo. Te se lahko pojavljajo v obliki srbečice, suhe kože, izpuščajev, aken, glivičnega vnetja, …, v nekaterih primerih pa se nam lahko pojavijo celo razpoke in krvavitve kože. Nekateri se sprašujejo, kako je mogoče, da imajo danes dojenčki toliko težav s kožo, saj ne uživajo kave, sladic in industrijskih živil.

Mnogi so mnenja, da poglavitni prispevek h kopičenju strupov v telesu dojenčkov in otrok predstavljajo zdravila in cepiva. Tudi materino mleko pogosto spregledamo kot možni vir prenašanja obremenilnih snovi z matere na otroka. Zdravila, čustva ali snovi, ki jih mati zaužije s hrano, se bodo z mlekom prenesli tudi na otroka. Tudi tam je treba iskati razloge za vse večjo obremenitev teles otrok s toksičnimi snovmi. 

Celostno nad težave s kožo
Ali vam že postaja jasno, zakaj bomo navedene težave s kožo težko ozdravili zgolj z lokalnim nanašanjem te ali one kreme, zdravila, zelišča, …, na kožo? Ne razumite narobe. Naravni pripravki za pospeševanje celjenja poškodb kože in preprečevanje razraščanja patogenih mikrobov (pripravki iz ognjiča, vrtnice, kokosovo, karitejevo olje, sirotka, eterična olja sivke itd.) so seveda nadvse dobrodošli. Če pa bomo ob njihovi uporabi odpravljali še primarne vzroke, zaradi česar je do težav s kožo sploh prišlo, se bomo navedenih težav tudi trajno znebili. 

Pijte dovolj vode
Pijte dovolj čiste vode, kajti dehidracija lahko povzroči zaprtje in s tem kopičenje oziroma zastajanje toksinov telesu. Toksini, ki so v črevesje prišli npr. z žolčem, se bodo namreč zaradi zaprtja ponovno vsrkali v kri. V veliko pomoč je uživanje tudi več sveže pripravljene ekološke hrane in čim več jedi, ki so naravno mlečnokislinsko fermentirane. 

Negujte se z ekološko kozmetiko
Uporabljajte ekološko kozmetiko za nego telesa, saj s tem zmanjšate vnos toksinov skozi kožo in poškodbo kože. Pri zelo občutljivi koži je pomembno, da izberete pripravke, ki ne vsebujejo morebitnih alergenih dišav in so zastavljene tako, da delujejo protivnetno in vlažilno. Ne pozabite, da koža ni neprepustna, kajti če bi bila, potem farmacevtska industrija ne bi razvijala vse večje palete pripravkov, ki se jih nanaša na kožo (protibolečinska sredstva, hormonska sredstva itd.). Konvencionalni kozmetični pripravki ne vsebujejo zgolj snovi, zaradi katerih se povečuje toksično breme telesa, temveč vsebujejo tudi snovi, s katerimi povečajo prepustnost naše kože. Posledica tega je še večji vdor strupov v telo.

Pravočasno in na naraven način rešujte zdravstvene težave
Mnoga zdravila, kot na primer antibiotiki, kortikosteroidi in kontracepcijska sredstva, poškodujejo črevesno floro, kar vodi v še večjo zakisanost in zastrupljenost telesa. Telo bo pot iz takšne preobremenjenosti ponovno iskalo v čiščenju skozi kožo. Eden od pogostih znakov težav s črevesno floro je tudi pojav izpuščajev na koži na območju nosnic in ustnih kotičkov, saj prav tam poteka meridijan debelega črevesa, ki ga navedena zdravila najbolj prizadenejo. Če ste na ta način poškodovali črevesno floro, jo nujno okrepite. Zraven tega pa tudi sami mlečnokislinski mikrobi telesu neposredno pomagajo pri nevtraliziranju in izločanju strupov iz zaužite hrane, še preden bi se ti absorbirali v telo.

Pri reševanju zdravstvenih težav pojdite še korak dlje in odpravljajte tudi nesnovne vzroke – notranje strupe (žalost, strah, jeza, pohlep, skrb). Zlasti žalost je tisto čustvo, ki se odraža tudi na naši koži. Žalost namreč izčrpava delovanje pljuč in debelega črevesa. Zdravje oziroma težave s pljuči pa se izrazijo tudi na zdravju ali težavah s kožo. Zanimivo je, da bo enako „zastrupitev“ čutil tudi otrok, če bodo takšna čustva pestila njegovo mamico.

Ključne besede:
koža, težave, izpuščaji, kreme, čiščenje strupov, žolč, urin, pljuča, zdravila, cepiva, voda, kozmetika

 

Sorodni članki:

3,515625E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: