Skupaj razkrivamo

3.12.2007

Vsega preveč
Piše: Sanja Lončar


So tudi v vašem podjetju že začeli s prednovoletnimi srečanji? Se vaš decembrski urnik iz dneva v dan polni z novimi poslovnimi in družinskimi obveznostmi? Gneča v restavracijah pravi, da se je »norišnica« že začela. Namesto, da bi se umirili in spočili, se bodo mnogi tudi v tem mesecu izčrpavali do onemoglosti.
Rešimo, kar se rešiti da.

Utrujeni od nočnih aktivnosti?
Vsaka ura spanja pred polnočjo šteje dvojno, in če ne spite dovolj, to lahko ogrozi vaše zdravje.  Gre za energijske zakonitosti, ki jih poznajo vse tradicionalne medicine, zeliščarji in vsi tisti, ki se zavestno ukvarjajo s svojim vrtom. Od polnoči do poldneva gredo energije ven - zato je treba zdravilna zelišča nabirati dopoldan - od poldneva do polnoči pa se energije nabirajo v zemlji. To prevedeno pomeni, da se od poldneva do polnoči polnimo, po polnoči pa praznimo, tako kot zemlja.
 
Ni šala, dejansko se boste veliko bolj spočili in telesu omogočili regeneracijo, če boste kakšno uro za počitek ukradli popoldan, kot če boste zjutraj dlje poležali.
 
Se ne morete upreti sladicam?
No, prvi način obrambe je, da izbirate sladice, pripravljene z nestrjenimi in nepregretimi maščobami, integralno moko, s suhim sadjem, z naravnimi sladkorji… Takšne počasneje dvigujejo sladkor v krvi in skupaj s težavami prinesejo v telo tudi kaj uporabnega.

Težave boste še bolj omilili, če boste ob sladicah pili zeleni čaj ali limonado. Zakaj? Kot veste, vas sladice zakisajo in redijo. Do zakisanja pride zato, ker bel sladkor, bela moka in mleko v presnovi ustvarjajo kisline, ki se jih telo trudi nevtralizirati. Zato porablja lastne zaloge kalcija in drugih snovi, ki jih črpa iz vaših kosti in zobovja. Redimo se predvsem zato, ker sladice hitro dvignejo raven sladkorja, to pa sproži izločanje inzulina, ki odvečni sladkor pretvarja v maščobe in nalaga prav tam, kjer jih ne želite.
Naravna limonada vsebuje naravni vitamin C, ki takoj nevtralizira vsaj del kislin, zato telo ne porabi toliko lastnih alkalnih snovi. Drug pomemben razlog je, da vitamin C spodbuja maščobe k takojšnjemu izgorevanju, zaradi česar se ne kopičijo na bokih, trebuhu,... K zimskemu razkisanju sodi tudi več živil, ki vsebujejo kalcij in veliko klorofila.
Zeleni čaj pa koristi predvsem s svojimi antioksidanti, ki preprečujejo, da bi sladice sprožile verižno reakcijo prostih radikalov. Ob tem kakovosten zeleni čaj vsebuje tudi snovi, ki upočasnijo resorbcijo sladkorja in preprečijo hiter dvig sladkorja v krvi. Posledica tega je, da trebušni slinavki ni treba izločati inzulina, ki »lovi« sladkor in ustvarja maščobne rezerve.

Cena gurmanske pojedine
Uživanje v okusu ima precej visoko ceno. Mesni izdelki vsebujejo več kemičnih snovi, kot najbolj onesnažena zelenjava. Dioksinov in nevarnih pesticidov utegne biti tudi do dvajsetkrat več, zraven so tudi sledi hormonov in antibiotikov. V predelanih izdelkih pa vas čaka še veliko nitritov, ki v telesu postanejo rakotvorni nitrozamini.
Če vas vse našteto ni prepričalo, da bi si pripravili kakšno manj škodljivo pojedino, potem vsaj omilite posledice.
Kot v primeru sladic je zelo priporočljivo, da tudi ob mesnih izdelkih zaužijete čim več limone. Vitamin C zavira pretvorbo nitritov v nitrozamine. Še boljše bo, da na jedilnik postavite zelo okusne, a brezmesne delikatese, ki jih danes izdelujejo iz sojinega tofuja ali pšeničnega mesa (sejtana). Na voljo so salame, brezmesne šunke, odlični zrezki… Namazi na osnovi sojinega tofuja ali sončničnih semen so tako okusni, da nihče ne bo vprašal, iz česa so narejeni. Vse našteto poiščite v hladilnikih z zdravo prehrano.

Če pa so »vaši« tako občutljivi, da mesnega zrezka in narezka ne morete zamenjati s čim bolj zdravim, potem naj bo zdrav vsaj manj vidni del ponudbe. Npr.: omako pripravite s sojino smetano, solato z lanenim ali s sezamovim oljem, v pecivo ali pire dodajte žlicko otrobov in podobno.

Poplaknite grehe!
Za vse naštete grehe velja skupen nasvet. Kakor bodo mestni čistilci z vodo pomivali ulice po naših nočnih norčijah, tako tudi vaši notranji čistilci potrebujejo veliko vode, da bodo odplaknili vso umazanijo. Pijte dovolj vode in tako svoji limfi omogočite večjo hitrost in pretočnost. Če ne želite, da bi se vsa nesnaga nabirala v vaših bezgavkah in predstavljala gojišče za viruse, bakterije in rakaste celice, poskrbite za nujno čudežno snov, ki jo telo potrebuje za pospravljanje in popravljanje, in to je  – VODA!

Popraznična obnova!
Vemo, da se med praznovanji marsikaj poškoduje. Ne le na stavbah, avtomobilih in v stanovanjih, tudi v telesu naredimo precej razdejanja. Alkohol, cigaretni dim, sladke gazirane pijače, prevelike količine hrane ob neustreznem času… Vse skupaj sproža verižno reakcijo poškodb tkiv in živčevja.
Tisto, čemur rečemo maček, je stanje, ko so holesterolske ovojnice naših celic in živčevja zaradi vpliva prostih radikalov postale žarke in je prenos impulzov otežen.
Holin, ki ga najdemo v neaktivnem pivskem kvasu in lecitinu, spravlja naš holesterol v normalno stanje. Zato boste veliko bolj veseli novega dneva, če boste zaužili nekaj tabletk ali žlic pivskega kvasa.

Delovanje prostih radikalov zelo učinkovito omejujejo tudi vitamin E, provitamin A in vitamin C. To so izurjeni lovilci prostih radikalov.
Namesto še ene steklenice alkoholne pijače si kupite stekleničko olja pšeničnih kalčkov. Vsak dan zaužijte 3 žličke (lahko tudi dvakrat več, če ste ga veliko lomili). Če z oljem pšeničnih kalčkov namažete tudi obraz, na njem naslednje jutro ne boste zagledali običajnih sledi dolge noči in karakteristične bledo sive barve, ki je direktna posledica delovanja prostih radikalov. Nobena krema se ne more primerjati s to naravno rešitvijo!
Odličen naravni izdelek je tudi izvleček pšeničnih kalčkov v prahu, ki ga le zmešate z vodo.

Odlični viri vitamina E, provitamina A in še marsikatere koristne snovi, ki jo boste zagotovo potrebovali za »nujna popravila«, so tudi alge. Med vsemi po svoji moči še posebej izstopajo klamatske alge, ki edine vsebujejo maščobne kisline omega 3, imajo največ vitamina B12, 13 vrst karotenov in še obilico snovi, ki podobno kot Muca Copatarica medtem, ko vi spite, krpajo vse, kar ste čez dan uničili, poškodovali.
Če ne morete dobiti ekološkega korenja, iz katerega bi lahko scedili zdrav sok, si pomagajte z izvlečkom korenčka v prahu, ki je narejen iz ekološko pridobljenih korenčkov in z metodo, ki ohranja vitamine in encime.

Pa še praznična pridiga
Vse našteto vam bo zagotovo omililo posledice, ki bi jih sicer praznično razdejanje pustilo na telesu. A vaša duša se bo kljub vsem naštetim ukrepom spraševala, zakaj ste vendar morali to početi. Zakaj ne morete biti veseli in trezni? Res potrebujete toliko hrupa za praznično počutje? Morajo kužki, muce in živali v gozdovih, ki nikomur ne želijo slabega, res preživeti toliko strahu za vaše veselje?
Ni večjega veselja, kot je tisto, ko vemo, da ljubimo sebe in druge. Bodite ljubeči do svojega telesa, do potreb svoje duše in duha ter do vseh in vsega, kar vas obkroža. Tedaj boste občutili čarobnost praznika in ničesar od prej naštetega ne boste potrebovali.


Ključne besede:
spanje, zakisanost, zeleni čaj, sladkor v krvi, voda

 

Sorodni članki:

1,171875E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: