Skupaj razkrivamo

13.4.2015

Premalo holesterola in nasičenih maščob lahko načne zdravje otrok
Besedilo: Adriana Dolinar

Naučili so nas, da je visoka raven holesterola v krvi zlo, saj maši žile. Da bi znižali „nevarni“ holesterol v krvi, je sinonim „zdrave“ prehrane, tako za odrasle kot za otroke, postala hrana z malo holesterola in nasičenih maščob. 

Uživanje mleka in mlečnih izdelkov z manj maščob, margarine namesto masla, rastlinskih tekočih olj (sončnično, sojino, …) namesto masti, masla in kokosove maščobe, izogibanje rdečemu mesu, jajcem itd., niti nam niti našim otrokom ni okrepilo zdravja, temveč ga je pri mnogih močno načelo. Ali vas zanima, zakaj?

Čeprav so obljubljali nasprotno, nas manj holesterola in nasičenih maščob v hrani ni rešilo srčnega infarkta in možganske kapi. Obe obolenji ostajata med vodilnimi vzroki, zaradi katerih danes v razvitem svetu umiramo. 

Še več, tako med odraslimi kot med otroki beležimo tudi naraščanje debelosti, diabetesa, imunske pomanjkljivosti, hiperaktivnosti, agresije, depresije, avtizma, samomorilnih nagnjenj, raka itd. Pri vsaki naslednji generaciji pa strokovnjaki opažajo tudi vse večji upad plodnosti. 

Več o tem, kako je mogoče, da so bili holesterol in nasičene maščobe proglašeni za zlo, brez katerih pa v resnici ni krepkega zdravja, si lahko preberete v novi knjigi „Resnice in zmote o holesterolu“. Branje knjige nadvse priporočamo vsem, ki želite ohraniti zdravo ožilje, možgane, živce, kosti, zobe, …, izboljšati imunost, potenco in plodnost ter omogočiti zdravo rast in razvoj otrok od spočetja naprej. Vsebino knjige lahko prelistate na http://shop.zazdraje.net/

Še bolj pomembno je, da preprečimo, da bi se v nevarni mit o holesterolu ujeli naši otroci. 

Kako pomanjkanje holesterola uničuje zdravje otrok?
1. 
Holesterol je eden izmed temeljnih gradnikov celičnih membran naših celic. Če ga ni dovolj, lahko pride do motenj v rasti, delitvi, obnovi in delovanju vseh telesnih celic od spočetja naprej. 

Kako pomemben je holesterol za naše zdravje od spočetja naprej, je razvidno iz primera motenj v izgradnji holesterola. Ena takih motenj je sindrom Smith-Lemli-Opitz. Gre za dedno okvaro, kjer je motena pretvorba holesterola v določeni fazi, in sicer telo ni sposobno izgraditi holesterol do konca. Ena od posledic te težave je nezmožnost pravilnega razvoja in rasti ploda, zaradi česar lahko kmalu pride do spontanega splava. 

2. 
Čeprav največ holesterola pridelajo naša jetra, pa ga lahko veliko ustvarijo tudi naši možgani sami. To pove, kako pomembna je ustrezna oskrba možganov s holesterolom. Čeprav možgani zavzemajo le 2 % naše telesne teže, pa je v njih skoncentriranih kar 25 % telesnega holesterola. Holesterol je namreč pomemben sestavni del možganov in kot tak nujen za njihov razvoj in delovanje od spočetka naprej. 

Kot nujen sestavni del membran živčnih celic holesterol sodeluje pri vzpostavljanju živčnih povezav in prenašanju informacij med živčnimi celicami. 

Holesterol zato skrbi, da lahko delujemo kot bitja, ki čutijo, se odzivajo na okolje, se učijo, premikajo, komunicirajo, razmišljajo, se izražajo itd. Dojenček se, na primer, brez sposobnosti ustvarjanja navedenih živčnih povezav in prostega potovanja informacij ne bi mogel naučiti plaziti, hoditi, govoriti oziroma se sporazumevati z nami, čutiti okolje itd. Tudi vi ta trenutek brez holesterola ne bi mogli brati teh vrstic in razumeti njihovega pomena. 

Holesterol skupaj z drugimi lipidi omogoča tudi normalno delovanje živcev s tem, da skrbi za njihovo zaščito oziroma obrambo. Je namreč sestavni del mielinske ovojnice vzdolž živcev. Povedano drugače, mielinska ovojnica je kot plašč, ki ogrne ranljiva živčna vlakna in jim omogoči zaščito pred poškodbami ter normalno delovanje. 

3. 
Holesterol je predhodnik spolnih hormonov. Kadar holesterola primanjkuje, lahko primanjkuje tudi spolnih hormonov. Ena od posledic je lahko tudi pojav neplodnosti pri obeh spolih. Tudi v času nosečnosti so spolni hormoni nujno potrebni, saj med drugim skrbijo za normalen potek nosečnosti. Torej brez spolnih hormonov nista mogoča zdrav razvoj in rast naših otrok. Za te hormone velja, da ne skrbijo zgolj za plodnost obeh spolov, temveč tudi za izgradnjo mišične mase, rast mlečnih žlez, vgradnjo kalcija v kosti (preprečujejo osteoporozo), omogočajo uravnavanje sna itd. 

4. 
Holesterol je nujen tudi za tvorbo vitamina D, ki ne skrbi zgolj za čvrstost kosti in zob z vgrajevanjem kalcija vanje od spočetja naprej, temveč tudi za obrambno moč naših teles pred številnimi obolenji. Iz holesterola, ki je shranjen pod kožo, se namreč ob izpostavljenosti telesa soncu tvori vitamin D3. Če holesterola ni dovolj, se tudi vitamina D3 tvori manj. Danes vemo, da je pomanjkanje vitamina D3 povezano tudi z nastankom raka, ki je drugi na lestvici vzrokov, zaradi katerih danes umiramo v „razvitem svetu“.

Kako pomanjkanje nasičenih maščob uničuje zdravje otrok?
1. 
Razen holesterola za stabilnost celičnih membran skrbijo tudi nasičene maščobe. Pravo razmerje med nasičenimi maščobami in nenasičenimi maščobami (omega6/omega3, oleinska maščobna kislina itd.) je nujno, da celice ostanejo zdrave. Danes je v celični membrani zaradi prehrane z manj holesterola in nasičenih maščob nastal nevaren presežek nenasičenih omega 6 maščob. Te so, na primer, poznane po nastajanju vnetnih prostaglandinov, zaradi česar imajo lahko tudi otroci v telesu vse več vnetij. 

2. 
Nekatere nasičene maščobe, kot so lavrinska, kaprinska in kaprilna, lahko tako nam kot našim otrokom omogočajo boljšo obrambo pred virusi, bakterijami, glivicami in celo zajedavci. Nekatere študije dokazujejo tudi ugodno delovanje proti virusu HIV! Najdemo jih v kakovostnem mleku in mlečnih izdelkih, kokosu, pa tudi v materinem mleku. Ni čudno, da je materino mleko najboljša hrana za rast, razvoj in obrambo otrokovega zdravja. Če otroku po zaključku dojenja s hrano ne omogočite uživanja kakovostnih nasičenih maščob, bo prikrajšan za njihove varovalne učinke.

3. 
V paketu z nasičenimi maščobami prihajajo tudi v maščobah topni vitamini A, E, D in K2. Prva dva sta med drugim tudi močna antioksidanta, ki ščitita telesne celice pred poškodbami s prostimi radikali in tako izboljšujeta našo telesno obrambo. Druga dva pa sta zadolžena za razvoj zdravih zob in kosti. Pomanjkanje nasičenih maščob torej lahko vodi tako v zmanjšano odpornost kot tudi v vse bolj krhke kosti in težave z zobmi (nepravilno izraščanje zob, karies itd.).

4. 
Nekatere nasičene maščobe dvigujejo metabolizem in pomagajo pri čiščenju telesa ter celo pri odpravljanju odvečnih kilogramov. Če bi naši otroci uživali več kakovostnih nasičenih maščob in manj enostavnih ogljikovih hidratov (bel kruh, sladkor, bele testenine, …), ne bi bilo toliko predebelih otrok. Po številu predebelih otrok prednjačimo celo pred Ameriko!

Ključne besede:
holesterol, nasičene maščobe, oskrba možgan, živci, spolni hormoni, plodnost, vitamin D, zobje, debelost

 

Sorodni članki:

1,611328E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: