Skupaj razkrivamo

14.7.2015

Popolnoma zaščiteni – ali popolnoma zastrupljeni?

Dandanes vemo, da usta niso zgolj »predsoba« prebavil. Številna zdravila delujejo, če jih položimo pod jezik, vse več je tudi vitaminov in drugih sredstev v obliki pršil, s katerimi jih nanesemo na ustno sluznico. Morda prav zato vse več ljudi lažje razume, da zobne kreme niso nekaj, kar vpliva le na zobe. Četudi jih ne pogoltnete, snovi iz zobne kreme prek sluznice pridejo do slehernega kotička telesa. 

Uradno je potrjeno, da je za triletnega otroka smrtno nevarno, če zaužije tubo zobne kreme, ki vsebuje 1500 ppm fluorja. V številnih primerih je do zastrupitve prišlo tudi pri precej manjših odmerkih. Ali v resnici menite, da isti strup v manjših odmerkih ali v telesu odrasle osebe ne pomeni nobene obremenitve?

Kaj je v zobnih kremah?
Kot ste lahko prebrali na prejšnjih straneh, se v zadnjih letih nabira vse več dokazov o škodljivosti fluorja za celotno zdravje. Dandanes številni znanstveniki menijo, da so škodljivi vplivi fluorja na procese v organizmu tolikšni, da je v primerjavi z njimi njegova vloga pri preprečevanju kariesa zanemarljivo majhna. Fluor povečuje verjetnost, da pride do zlomov kosti, osteoporoze, poškodb živčevja, bolečin v sklepih in glavobolov. Povezujejo ga tudi s splavi, z genetskimi okvarami, nekaterimi vrstami raka, s pešanjem spomina, z intelektualno počasnostjo in z zmanjševanjem inteligenčnega količnika.  Na spletni strani ameriškega zobozdravniškega združenja je mogoče najti izjavo, da ne prevzemajo odgovornosti za izdelke, ki vsebujejo fluor.  Kitajska raziskava iz leta 1995 je pokazala, da inteligenčni količnik otrok, ki živijo na območjih s fluorirano pitno vodo, nižji od inteligenčnega količnika otrok, ki odraščajo ob nefluorirani vodi.

Mnogi prav v tem vidijo glavni motiv »elit«, ki si prizadevajo, da bi prek vode, zobnih krem in drugih izdelkov v telesa širokih množic prodrlo čim več fluorja. 

Popolna zaščita?
V želji po dolgotrajnejših in močnejših učinkih se količine agresivnih snovi v zobnih kremah prej povečujejo kot zmanjšujejo. Kako drugače izpolniti obljube o 24-urni zaščiti?
Med najbolj sporne sestavine zobnih krem še naprej spada triklosan. To je nevaren pesticid z močnim protibakterijskim delovanjem, zato ga je še vedno najti v številnih zobnih kremah in razkuževalnih milih. Resnično protislovno: na vse pretege se skušamo izogniti pesticidom v živilih, nato pa brez pomisleka kupimo in prostovoljno vnašamo v usta pesticide, ki sodijo v najvišji razred nevarnih kemikalij (skupaj s PCB in dioksini). Kemikalija triklosan je klorofenol, o katerem utemeljeno domnevajo, da je rakotvoren, vendar ga v kremah za zobe in v nekaterih milih uporabljajo zaradi njegovega antibakterijskega učinka.

Poleg triklosana je Öko test  med neželene sestavine v zobnih kremah uvrstil še nevarno haloganorgansko spojino natrijev lavril sulfat (SLS), ki je pogosta sestavina za zagotavljanje penjenja (draži sluznico in lahko povzroči ranice v ustih), derivate PEG in alergene dišave. Izogibati se je treba tudi parabenom (metil- in etilparabeni). Ti so v zobni kremi v vlogi konzervansov, vendar obenem delujejo kot nevarni hormonski motilci.
Ker so nam vcepili kult belih zob, zobne kreme praviloma vsebujejo tudi snovi, ki belijo (beri: poškodujejo) sklenino. V ta namen proizvajalci uporabljajo abrazivne delce, titanov oksid (ta ni nevaren koži, ko gre za sluznice, pa je zgodba povsem drugačna) ali kisline, ki resda belijo zobe, vendar poškodujejo zobno sklenino. 

Ali so naravne zobne kreme varne?
Številne zobne kreme oglašujejo kot »naravne«, čeprav gre v resnici za konvencionalne kemične formule, ki jim kot začimbo dodajo malce eteričnega olja ali kakega rastlinskega izvlečka. Zato narisana zelišča in beseda »naravno« na embalaži niso zadostno zagotovilo!
Da se boste izognili zavajanju, posegajte po zobnih kremah z ustreznimi certifikati, saj je to najboljše zagotovilo, da se boste izognili nevarnim pesticidom, hormonskim motilcem in drugim spornim snovem. 

To še vedno ne pomeni, da boste kupili zares dobro in varno zobno kremo, vendar boste izbiro zožili na obvladljivo količino izdelkov, ki jih nato lahko preučite in/ali testirate. 
Nekatere zobne kreme kljub naravni sestavi vsebujejo preveč abrazivnih delcev, zaradi česar lahko ob dolgotrajni uporabi povzročijo občutljivost sklenine. Pri nekaterih drugih smo zasledili premočne koncentracije eteričnih olj, ki utegnejo razdražiti občutljive sluznice. 

Pri izbiri lahko upoštevamo tudi morebitne posebne potrebe. Če so naše dlesni nagnjenje h krvavenju ali vnemanju, bodo v veliko pomoč izdelki, ki vsebujejo izvleček ratanije (Krameria lappacea), ehinaceje ali araka (Salvadora persica). 

Izvleček iz korenin ratanije ima močno protivnetno delovanje, zato je v veliko pomoč pri obvladovanju vnetja dlesni in drugih vnetij v ustni votlini. Ker preprečuje in blaži vnetja, je primeren tudi v primeru razdraženosti dlesni kot posledice kakega posega. 
Edina težava z ratanijo je v tem, da se je zaradi njene velike učinkovitosti v zadnjem času zelo povečalo povpraševanje po njenih dragocenih koreninah. 

Severnoameriški Indijanci tradicionalno žvečijo liste ehinaceje in s tem blažijo bolečine in omilijo vnetja. Če je ustna sluznica močno destabilizirana, imunski sistem pa načet, se dobro obnesejo izdelki z dodatki kolostruma. 

Zavedati se je treba, da sta za higieno ust ključni pravilno ščetkanje in nitkanje. Še tako dobra zobna krema ne more imeti velikega učinka, če se med zobmi skrivajo ostanki hrane. Seveda bomo z dobro zobno kremo dosegli boljšo higieno in – to je pri naravnih izdelkih še posebno pomembno – terapevtske učinke na dlesni. Prav zato s splakovanjem naravne zobne kreme ni treba hiteti, saj bo nekajminutno delovanje izboljšalo terapevtske učinke. 

__________________________

Če uporabljate homeopatske pripravke, verjetno že veste, da ne smete sočasno uporabljati nobenega izdelka, ki vsebuje izvlečke mete. Prav meta pa je stalnica v sestavi zobnih krem. Da se boste izognili mukotrpnemu pregledovanju polic v supermarketih in drogerijah, se raje odpravite v kako specializirano trgovino (Sanolabor, trgovine z zdravo prehrano …), kjer boste laže našli zobno kremo brez izvlečka mete. Na trgu je sicer vse več izdelkov brez mentola, vendar je najbolje zaupati proizvajalcem, ki so obenem proizvajalci homeopatskih pripravkov, saj so njihove zobne kreme izdelane tako, da ne motijo delovanja homeopatskih zdravil. Takšna je Weledina zobna krema z ognjičem, enako velja za Solime – Remargin, Vicco …

__________________________

Sladila v zobnih kremah
Če želite zobno kremo, ki je vaš otrok ne bo jedel kot posladek, izberite Weledino otroško zobno kremo z ognjičem. Čeprav ne vsebuje sladil, je prijetnega okusa.
Zelo dobra je tudi certificirana naravna zobna krema Bio-Dent proizvajalca Terra Natura, ki je oslajena s stevijo. 

Zobna krema Remargin proizvajalca Solime ne vsebuje sladkorja; sladek okus ima po zaslugi sladkega korena, ki obenem učinkuje protivnetno. Zato pri vnetju dlesni priporočajo, da te zobne kreme ne splakujete, saj boste tako dosegli bolj globinski učinek.

_________________________

Nevarnost kislih ustnih vodic
Podobno kot velja za zobne kreme, velja tudi za ustne vodice. Ali boste zobe in ustno votlino z njimi negovali ali zastrupljali, je odvisno od tega, kakšne ustne vodice boste uporabljali.

Ugotovili so, da utegne biti vsakodnevna uporaba konvencionalnih ustnih vodic povezana s slabim zadahom (kdo bi si mislil!), poškodbami sklenine, z večjo občutljivostjo zob in celo z večjo verjetnostjo za nastanek raka v ustih in žrelu.

Raziskovalci iz Bristola v Veliki Britaniji so ugotovili, da uporaba ustnih vodic z nizkim pH povzroča erozivne poškodbe sklenine in posledično nastanek občutljivih zob. Če je zobna sklenina poškodovana, so zobje občutljivejši na vroče in mrzlo. Raziskovalci odsvetujejo dolgotrajno rabo ustnih vodic z nizkim pH, saj se težave sčasoma le še povečajo. Še posebno odsvetujejo uporabo takšnih vodic pred ščetkanjem. 

Pri konvencionalnih ustnih vodicah pH znaša od 4,3 do 5, medtem ko slina ni tako kisla, saj njen pH znaša od 6,4 do 6,8. Z vsakodnevnim izpiranjem ustne votline s tako kislimi vodicami utegnemo spremeniti oziroma zmotiti normalno kislost sluznice ustne votline ter poškodovati zdravo mikrofloro. Če menimo, da se bomo s kislimi ustnimi vodicami rešili slabega zadaha, se motimo! Take ustne vodice sprva v resnici pomorijo številne bakterije, ki se hranijo z ostanki naših obrokov, vendar tudi izsušijo sluzne žleze in sluznico ust, zaradi česar se na njej zadržuje še več slabih bakterij. Ustrezno izločanje sline namreč nenehno skrbi tudi za uničevanje in odplakovanje škodljivih mikrobov ter za nego koristnih. 

Pri izbiri ustnih vodic torej velja biti pazljiv, prednost pa namenjati naravnim zeliščnim ustnim vodicam s primernim pH.

Ključne besede:
usta, prebavila, zobje, higiena, zobne kreme, fluor, karies, triklosan, parabeni, certifikat, ratanija, vnetje

 

Sorodni članki:

3,100586E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: