Skupaj razkrivamo

19.8.2015

Moč vizije
Besedilo: Sanja Lončar

Pred kratkim sem gledala zanimivo oddajo, ki je lepo pokazala, kolikšna je moč svobode duha. Ko so otroci iz neke revne četrti na televiziji videli osebo, ki je zmogla samo s pogledom zvijati žlice, so to poskusili tudi sami – verjeli ali ne, številnim otrokom je to tudi uspelo. 

Stvar je preprosta: otrokom ni predtem nihče razložil, da je kaj takega za navadnega človeka nemogoče – in zato so tudi poskusili. 

Pri vsakem velikem odkritju in izumu se je vse začelo z vprašanjem »zakaj pa ne?« ali pa, kar je še bolje, »kako bi bilo to mogoče doseči?«. Če vemo, kam gremo, je le še vprašanje časa, kdaj bomo do tja tudi prispeli. 

Zdi se, da smo kot družba in civilizacija že dolgo v pat položaju. Gangrena razžira nogo, na katero se opiramo, medtem pa se politiki ukvarjajo s pravilniki o redni menjavi nogavic, znanstveniki pa za razpadajočo nogo predlagajo nova ličila. 

V uradnih ustanovah si za cilj zastavijo izboljšanje položaja za 1 odstotek, nato pa se počutijo uspešne, če ta cilj presežejo in dosežejo 1,2-odstotno izboljšanje. 

Če razmišljamo, kako bi nekaj izboljšali za en sam odstotek, smo seveda zelo veseli, če dosežemo 1,2-odstotno izboljšanje. Če pa želimo, da bi bilo nekaj za 200 odstotkov boljše, bomo že na samem začetku pripravljeni iskati veliko bolj kakovostne in celostne rešitve. 
Morda ne bomo uresničili zastavljenega cilja, vendar bomo kot za šalo dosegli veliko več kot le kozmetične popravke. V tem je moč vizije in iskanja širšega pogleda. 

Prav zato v eko vodiču ne bomo že enajstič zapored ugotavljali, za koliko smo se v Sloveniji premaknili v zadnjem letu dni, pač pa vam raje ponujamo izziv – v kakšni družbi bi želeli živeti čez deset, dvajset let? 

Tako bo svoje moči veliko lažje usmeriti v to, kako naj pridemo do tja. 

Dvajset let od prve Agende 21
Hkrati z Agendo 21, ki so jo pred dvajsetimi leti sprejeli Združeni narodi, so na pobudo Umanotere in v sodelovanju s številnimi nevladnimi organizacijami tudi v Sloveniji nastali številni predlogi – slovenska Agenda 21. Ta dokument je že takrat vseboval vizijo in predloge za ukrepe, ki so potrebni za razvoj trajnostno naravnane družbe na področju prometa, urbanizma, turizma, energetike, kmetijstva, ravnanja z odpadki in odpiranja zelenih delovnih mest. Celoten dokument je na voljo na spletnem naslovu http://www.umanotera.org/ in je vsebinsko še vedno aktualen.
 
Če je bila pred dvajsetimi leti beseda »trajnostno« v našem jeziku bolj ali manj neznanka, je zdaj večini ljudi veliko bolj jasno, da roparsko plenjenje okolja in naravnih virov ter razprodaja vrednot, zdravja in socialne pravičnosti iz dneva v dan znižujeta raven kakovosti življenja. Težave, ki jih puščamo nerešene, se bodo, z obrestmi vred, prenesle na naše otroke in vnuke. 

Bi lahko bilo drugače?
Letos se je 23. in 24. junija v Orehovem gaju v Ljubljani zbralo kakih osemdeset nosilcev družbenih sprememb v smeri trajnostnega razvoja, ki delujejo v nevladnih organizacijah, podjetjih, iniciativah, lokalnih skupnostih, izobraževalnih, znanstvenih in raziskovalnih ustanovah ter medijih, med njimi pa so bili tudi posamezniki. Dejavno, inovativno in ustvarjalno so zaznamovali dvajseto obletnico prizadevanja za trajnostni razvoj v Sloveniji ter odprli premislek o tem, kakšno Slovenijo si želimo leta 2035.

Igrivo srečanje, ki ga je usmerjala ekipa društva moderatorjev, bo zagotovo imelo za posledico spletanje številnih niti – in na teh temeljih bodo nastale tudi nove strategije.

Semena že klijejo …
Bi si lahko vsakdo od nas dovolil ustvariti vizijo prihodnosti, take, kot jo želi živeti? 
To vprašanje smo si zastavili tudi v okviru projekta Skupaj za zdravje človeka in narave. Pretehtali smo svoje vizije in jih zapisali. Vabljeni ste tudi vi. Opišite svojo vizijo prihodnosti, kakršno si želite zase in za zanamce. Delite jo z nami, mi pa jo bomo delili naprej. Zagotovo obstaja še veliko področij, ki se jih tokrat nismo dotaknili. Čakamo na vas. 

Ključne besede:
svoboda duha, trajnostno, iniciativa

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: