Skupaj razkrivamo

8.9.2015

Razcvet čevljarske industrije

Začetek 21. stoletja je slovenski čevljarski industriji prinesel težke čase. Zaradi cenene ponudbe z Vzhoda so naše tovarne postale nekonkurenčne. Kazalo je, da v Sloveniji sploh ne bomo več proizvajali kakovostnih čevljev. 

Nato se je položaj začel spreminjati. Ljudje so počasi doumeli, kako škodljivi za zdravje so lahko čevlji. Zveza potrošnikov je redno objavljala izsledke testiranj, ki so pokazala, da so v barvah, lakih, lepilih in protibakterijski zaščiti čevljev številne strupene kemikalije. 
Sledila so spoznanja o tem, kako škodljivo je biti ločen od negativnega naboja zemeljske površine. Kronično pomanjkanje negativnih ionov so ljudje sprva blažili s kupovanjem in uživanjem dragih prehranskih dopolnil. Toda sčasoma so odkrili, da zadostuje že to, da se sezujejo – zemlja namreč v kratkem času v telesu deluje bolj antioksidativno kot dragi pripomočki. 

Okrog leta 2020 se je v Sloveniji razširilo pravo gibanje bosonoge hoje, ki je že kmalu zajelo tudi druge države. Ker mnogi še vedno niso bili pripravljeni opustiti čevljev (še posebno v hladnih mesecih), so začeli slovenski ponudniki izdelovati čevlje, ki so energijsko prevodni, njihovi podplati pa so izdelani iz usnja, lesa, polstene volne in drugih naravnih materialov. 

V samo treh letih je Slovenija patentirala več inovativnih rešitev, kako izdelati energijsko prevoden ter obenem topel in nepremočljiv podplat. V svetu so zasloveli pod blagovno znamko SLOWENERGY. 
Naročila so deževala z vseh koncev sveta. 

Namesto cenenih čevljev za nekaj evrov je slovenska čevljarska industrija zaslovela po čevljih najvišje kakovosti, ki jih izdelujejo iz popolnoma naravnih materialov, vendar ob pomoči najsodobnejših CNC- in 3D-tehnologij.

Namesto milijonskih serij čevlje izdelujejo po naročilu in v skladu z individualnimi potrebami vsakega posameznika. Stranke z vsega sveta ob pomoči preproste računalniške aplikacije posnamejo svoja stopala in podatke sporočijo slovenskim ekološkim čevljarjem, ti pa jim čez čas po pošti pošljejo unikatne čevlje po meri. Cene se gibljejo med 200 in 300 evrov za par, čakalna doba pa znaša po tri mesece in več. Zelo dobro se prodajajo tudi bosi čevlji. To so samo »navidezni čevlji«, saj prekrivajo le zgornji del stopala, spodaj pa omogočajo neposreden stik z zemljo. 

V želji, da bi prišli do cenejših čevljev, mnogi turisti med bivanjem v Sloveniji najprej obiščejo naše znane čevljarske delavnice, ki jim v nekaj dneh izdelajo čevlje po meri. Tako do čevljev pridejo prej in prihranijo stroške poštnine. 

Slovenskega čevljarstva ni konec
Bili so med prvimi, ki so verjeli, da slovenskega čevljarstva ni konec. Majhna čevljarska delavnica na Bledu je pogumo osvojila srca (in stopala) številnih kupcev. Polo in Proalp obutev http://polo-obutev.si/

Ključne besede:
čevljarska industrija, čevlji, kemikalije, bosonoga hoja

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: