Skupaj razkrivamo

13.6.2018

Z bosonogo hojo do več »svetlobe« oz. zdravja
Besedilo: Julia Köpferl in Dejan Šranc 

Marsikdo vsaj poleti sezuje čevlje in stopalom privošči svobodo, ki ne krepi le stopal, ampak celotno telo. Kakšne so koristi bosonoge hoje in ali je res le poletje pravi čas za to? 
 
Korak s polnim občutkom
Predstavljajte si, da ste na plaži. Sonce sije in pod vami je mehak pesek. Sezujete si čevlje in se sprehodite bosi. Čutite topel pesek pod stopali in med prsti. Občutite strukturo podlage, vsako podrobnost. Ko hodite naprej, pridete do območja z zaobljenimi kamni. Hodite po njih in opazite, kako sedaj stopate najprej s sprednjim delom stopala namesto s peto. Tako vaša peta ne udari ob podlago tako močno, ampak stopate tiho, tekoče in elegantno. Imate boljši občutek za podlago, vaša stopala se bolje prilagodijo in stopalni lok prevzame funkcijo blaženja. Čutite, kako okrogli kamni nežno masirajo vaša stopala z vsakim korakom, kako se stopala prilagajajo neravni podlagi in celo vaši prsti aktivno sodelujejo pri hoji. Oprimejo se podlage in pomagajo ohranjati ravnotežje. To je bosonoga hoja!

»Telovadba« za krepitev stopal
Bosonoga hoja ima neverjeten učinek na stopala in telo. Vsak ustvarjen korak, še posebej po neravni podlagi, je kakovostna in učinkovita vadba. Je kakor šport za stopala. Vaša stopala morajo aktivno hoditi, kar zahteva vsako mišico, vsako tetivo in vezivno tkivo. Ker so obremenjena, dobijo tisto bistveno spodbudo, ki je manjkala skozi mnoga leta ali morda celo življenje v trdih čevljih. 

Lahko bi rekli, da je pomembno imeti močan in vitalen »hrbtenični steber«, da preprečimo bolečine v hrbtu ali napačno držo. Ampak, kaj pa naša stopala? Naše telo nosijo celo življenje, so naš temelj. Šibka stopala lahko vodijo v deformacije kot je ukrivljen palec ali ploska stopala. Zato je pomembno, da jih ohranjamo karseda vitalna, močna in zdrava.

Ohranjanje sklepov
A niso samo stopala, ki imajo koristi od bosonoge hoje. Pri nošenju trdih čevljev so že otroci prisiljeni spremeniti način hoje in stopijo namesto na sprednji del stopala najprej na peto. Na žalost ta način hoje ne ponuja nobenega blaženja, zato se sila trka pete ob podlago prenese na kolena, kolke in hrbet. Kar pa lahko vodi v hitrejšo obrabo teh sklepov. Ta trk lahko celo čutite v glavi. 

Poskusite: z dlanmi si pokrijte ušesa in hodite bosi. Prvih nekaj korakov najprej na peto, kakor ste navajeni, nato nekaj korakov tako, da se najprej dotaknete tal s sprednjim delom. Pri pristanku na peti boste slišali pok pri vsakem koraku. Ko stopite najprej na sprednji del stopala, pa lahko hodite tiho, brez negativnih obremenitev vaših sklepov. Zato pri bosonogi hoji nimajo koristi samo vaša stopala, ampak tudi kolena, kolki in hrbet. Bosonoga hoja je tako dobra investicija tudi v ohranjanje zdravja omenjenih sklepov. 

Nič več mrzlih nog
Še ena prednost bosonoge hoje je spodbujanje prekrvavitve. Verjetno veste, da gibanje dlani in prstov pozimi poskrbi, da kri hitreje kroži, kar povzroči, da se prsti ogrejejo. Enako se zgodi tudi z vašimi stopali, ko se svobodno, naravno gibajo. Cirkulacija krvi je stimulirana, kar ima med drugim pozitivne učinke na mrzla stopala, krčne žile, zastajanje vode v nogah.

Torej kar sezujemo čevlje in gremo bosi?
Potrebno je opozoriti: bodite potrpežljivi z vašimi stopali in telesom. Mnogi od nas nosimo čevlje skoraj vsak dan, celo življenje. Le redko pustimo naša stopala vaditi na naraven način. Za netrenirano, mogoče celo deformirano stopalo, bi bilo noro pričakovati, da bo lahko brez obutve cel dan. To bi bilo enako, kot če bi po poškodbi odstranili mavec z roke in nato takoj igrali tenis. Mišice je potrebno počasi uvesti za opravljanje njihovih nalog, da ne pride do bolečin. Tudi stopalo, ki je redko stopilo na podlago, je zelo občutljivo. Dajte vašim stopalom nekaj časa, da razvijejo odzivnost in vitalnost.

Ali lahko hodimo bosi povsod?
Da, vendar bosonoga hoja zahteva nekaj previdnosti. Da moramo imeti na stopalih »oči«, nam, če ne prej, postane jasno takrat, ko nas v stopalo piči čebela, poreže kos razbitega stekla, opeče od sonca razgret asfalt … Zato bodimo pri bosonogi hoji pozorni na vsak korak. Dobra novica je, da je za vse, ki bi želeli varno hoditi bosi »non stop«, zdaj tudi v Sloveniji na voljo ultra lahka obutev Leguano, narejena v Nemčiji. Zaradi fleksibilnega podplata nudi občutek in vse prednosti bosonoge hoje. Še več, z njimi lahko hodite »bosi« tudi pozimi!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
Zmanjšajte obremenitev z elektromagnetnim smogom
Bosonoga hoja se je izkazala tudi kot odlična bližnjica do razelektritve telesa in zmanjšanja obremenjenosti z elektromagnetnim smogom. Kadar smo ozemljeni, takrat zemlja na nas deluje kot velik naravni antioksidant, saj nam povrne pretočnost in regulira prenose impulzov, ki jih elektrosmog močno načenja.

Ker seveda ne moremo vedno biti s stopali v stiku z zemljo ali morjem, je potrebno hkrati čim bolj zmanjšati svojo izpostavljenost sevanju mobilnih telefonov in omrežij wi-fi. Konkretne ukrepe, ki se jih lahko lotite že danes, natančno opisujemo v knjigi Kako ohraniti možgane.

Končno pa smo dobili tudi materiale, ki znanstveno dokazano preprečujejo, da bi nam mikrovalovi »cvrli možgane« in druge vitalne organe. Na voljo so kot vrečke za telefone (e-wall), ovitki za računalnike, zaščita za USB ključke in kreditne kartice. 

Na spletni povezavi https://klepetobkavi.si/belly-armor-proti-sevanju.html najdete tudi spodnje perilo, otroške kapice, odejice, blago za zaščito nosečnic in dojenčkov ipd. 
S temi materiali (posebna tkanina s srebrnimi in alu-nitkami) lahko preusmerimo delovanje wi-fi usmerjevalnika, pokrijemo neželjeno opremo v hotelskih sobah ali pisarnah in tako zmanjšamo svojo izpostavljenost sevanjem.

Ključne besede:
bosonoga hoja, stopala, sklepi, mrzle noge, prekrvavitev, elektromagnetni smog

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: