Skupaj razkrivamo

13.1.2016

Ko so jetra načeta …
Besedilo: Adriana Dolinar

Ker so jetra pomemben organ, brez katerega ne moremo živeti, je varovanje njihovega zdravja še kako pomembno. Stvarstvo je jetrom – verjetno prav zaradi njihove pomembnosti za naš obstoj – namenilo tudi izjemne regenerativne sposobnosti, saj se lahko celo v primeru obsežne poškodbe popolnoma obnovijo, ne da bi pri tem nastalo brazgotinsko tkivo. 

V nasprotju z drugimi celicami jetrne celice nikoli ne »pozabijo«, kako vnovič ustvariti jetra. Poleg tega so poskusi na živalih pokazali, da so sposobna izredne prilagoditve. Ko so jetra velikega psa vsadili v telo majhnega psa, so se namreč skrčila na primerno velikost – in nasprotno. Prav zaradi teh lastnosti so presaditve jeter največkrat uspešne. Jetra so se sposobna obnoviti (zrasti) tudi v primeru, da otroku vsadijo samo del jeter enega od staršev! Še več, ko so človeku vsadili šimpanzja jetra, so zrasla do ustrezne velikosti.

Kljub vsemu tudi jetra niso vsemogočna in ne morejo v nedogled prenašati našega trpinčenja. Da smo jih pretirano obremenili, ugotovimo, ko nastopijo motnje v njihovem delovanju. Ker jetra skrbijo za številne telesne funkcije, boste to občutili v obliki prebavnih težav, slabšega vsrkavanja snovi iz hrane (primanjkljaj vitalnih snovi v telesu), motenj v delovanju prebavil, zastajanja strupov v telesu, vse večjega oksidativnega stresa (divjanje tihih vnetij, ki lahko pripeljejo do diabetesa, ateroskleroze, revmatizma in težav z živčevjem) …

Zaradi vsega naštetega je treba znake težav z jetri prepoznati še pravočasno. V nadaljevanju vam bomo predstavili, kako nam telo sporoča, da imamo motnje v delovanju jeter.

Povečan trebuh
O tem, da so jetra že precej načeta (na primer v primeru ciroze), priča povečanje trebuha, ki ga povzroči zastoj tekočin v trebuhu (ascies). V tem primeru bo vaš trebuh videti kot pri nosečnici. Otekanje trebuha najpogosteje povzroči ciroza jeter (huda poškodba jetrnih celic). Včasih otekline nastanejo tudi drugje po telesu, denimo na gležnjih. Tudi otekanje gležnjev je posledica zastoja tekočine v trebuhu, ki se pod pritiskom gravitacije spusti.

Težave z želodcem (kisli refluks)
O tem, da se obetajo težave z jetri, sporočajo tudi pogosto kislo spahovanje, porušena prebava in včasih celo bruhanje. Ob teh znakih je torej smiselno poleg delovanja želodca preveriti tudi jetrno funkcijo.

Rumeno obarvana koža, beločnice in nohti (zlatenica)
Zlatenico prepoznamo po rumenkasto obarvani koži, beločnicah in nohtih. Kadar so jetra preobremenjena in ne zmorejo več čistiti strupov (ti v telo vstopajo skozi kožo, prebavila in dihala), se začne v krvi kopičiti žolčno barvilo bilirubin, ki kožo obarva rumenkasto. Jetra namreč prevzemajo bilirubin iz krvi in ga presnavljajo v žolčna barvila, ki se izločajo v črevo. Rumeno obarvanje kože, beločnic in sluznic lahko povzroči tudi žolčni kamen, ki zavira izločanje žolča v črevo, s čimer ovira tudi presnavljanje bilirubina v jetrih.
Težave z jetri nakazuje tudi rdečkasto obarvanje stopal in dlani. Na koži lahko nastanejo tudi lokalizirane izredno temne ali pa povsem svetle lise.

Sprememba barve urina
Sprememba barve urina je lahko znak številnih težav (dehidracija, težave z ledvicami, vnetje mehurja …), utegne pa biti tudi pomemben kazalnik, da je nekaj narobe z jetri. Kadar smo primerno hidrirani (če popijemo od 2 do 2,5 litra vode in zaužijemo pol čajne žličke naravne soli na dan), je urin svetlo rumen, v primeru zlatenice pa je obarvan precej temneje. 

Sprememba barve blata
Slabo delovanje jeter se lahko kaže v obliki spremembe barve blata. Navadno blato izločamo enkrat na dan. Blato mora biti rumeno rjave barve, ne sme zaudarjati, v njem ne sme biti ostankov sluzi, ne sme biti ne presuho ne preveč tekoče, v njem tudi ne sme biti ostankov neprebavljene hrane. Kadar imamo težave z jetri, utegne biti blato svetlejše, belkasto. Blato lahko postane belkasto zaradi žolčnih kamnov, ki zamašijo žolčne poti in žolčnim barvilom preprečijo izhod v črevesje, pa tudi zaradi drugih težav z jetri.

Razdražena koža
Koža je organ, ki pomembno sodeluje pri razstrupljanju. Da so notranji čistilni sistemi (pogosto že samo zaradi dehidracije) preobremenjeni in da se posledično prek kože izloča vse več strupov, lahko ugotovimo na osnovi srbečice. Če je dolgotrajna, se utegnejo na srbečih predelih razviti debeli, luskasti izpuščaji.

Diareja
Tudi pogosto izločanje redkega blata je lahko znak jetrnih težav.
_ _ _ _ _ _ _ _  _ _ _ _ _ _ _  _ _ 
Nasveti za razstrupljanje

Krepčilni sok za jetra
V mešalniku zmeljite 1 majhno rdečo peso, 1 korenček, 1 olupljeno limono in za pest peteršilja.

Pomoč pri čiščenju jeter 
V mešalniku zmeljite ½ kumare, 2 skodelici ohrovta, 1 olupljeno limeto, 1 skodelico blitve in ½ olupljene limone.

Pomoč pri čiščenju jeter
V mešalniku zmeljite 2 olupljeni pomaranči, ½ gomolja zelene, 1 olupljeno limono, 
½ skodelice zelenjave, bogate z grenčinami (denimo regrat), in ½ skodelice peteršilja.

Ključne besede:
jetra, prebavne težave, povečan trebuh, želodec, zlatenica, strupi, urin, barva blata, koža, diareja

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: