Skupaj razkrivamo

7.11.2008

Kar ne znajo stroji, znajo pametne rastline…
Tekst: Sanja Lončar


Pogosto se zgodi, da kljub vsej znanosti in sodobnim diagnostičnim pripomočkom nikakor ne moremo ugotoviti, kje je težava. Sedimentacija je kronično povišana, nekatere vrednosti v krvi presegajo vse meje, trdovratni izpuščaji se ponavljajo na koži, srce se malo upočasni in malo divja … Pri takšnih težavah utegne biti jemanje raznih sinteznih zdravil zelo tvegano, ker sintezne snovi nimajo inteligence. Programirane so le za eno operacijo (da stisnejo, uničijo, pospešijo, zavrejo …), in to bodo počele, če je treba ali ne.

Naravne snovi pa niso razbijači. Kot da bi bile opremljene z lastnim diagnostičnim laboratorijem, mnoge rastline premorejo zelo prefinjeno in našim potrebam prilagojeno delovanje.

Vsi poznate glog, ki brez napake ve, ali je treba vaš pritisk dvigati ali zniževati. Si predstavljate, da bi se zmotil? Pa se ne. Kako glog ve, kaj potrebujete? Kako lahko uravnava vašo srčno mišico bolje od srčnih kirurgov? Skrivnost ni v eni snovi, temveč v skupnem delovanju tisočerih snovi, o katerih še vedno vemo zelo malo.

Podobno je na področju antibiotikov. Če zaužijete sinteznega, bo pobil vse bakterije, ki jih najde na poti, med njimi pa tudi veliko koristnih. Naravni antibiotiki pa se ne obnašajo kot slon v trgovini s porcelanom. Kako jim uspe razlikovati med želenimi in neželenimi, ne vemo, a dejstvo je, da česen, čebula, propolis, ananas in mnoga druga živila, ki vsebujejo naravne antibiotike, to obvladajo.

Farmacija še ni uspela razviti učinkovitega zdravila proti virusom in glivicam, narava pa to recepturo očitno obvlada. Alkoholni izvleček ehinaceje (ameriškega slamnika) je po najnovejših kliničnih poskusih dokazal, da je vsaj enako učinkovit kot najbolj razvpito sintezno zdravilo proti virusom. Proti virusom je uspešen tudi kakovosten zeleni čaj. Podobno kot šamponi 2 v 1 zeleni čaj deluje proti bakterijam in kvasovkam obenem. Enako je s česnom in čemažem, ki sta tako antibiotika kot tudi antimikotika (uničujeta glivice). Pravi »multipraktik« je kokosova maščoba, ki hkrati deluje proti virusom, bakterijam, kvasovkam in zajedavcem, ob tem pa ne poškoduje koristnih mlečnokislinskih bakterij! Genialno!

Ko hormoni izgubijo ravnovesje, je zelo pomembno, da ne naredimo še večje zmede s sinteznimi hormoni. Tudi na tem področju ima narava več inteligence od farmacije. Zakaj je Cimicifuga racemosa pametna zdravilna rastlina? Ker deluje podobno kot hormoni, vendar samo tam, kjer je to dobro za telo.

Pravimo, da je cimicifuga selektivni estrogenski modulator – deluje tam, kjer je treba, da pomaga pri težavah v klimakteriju, ne deluje pa tam, kjer obstaja nevarnost za razvoj raka (dojke, endometrij, jajčniki). Pravzaprav so znanstveniki ugotovili, da na teh mestih deluje antagonistično. To pomeni, da celo zmanjša tveganje za razvoj raka. Znanstveniki so ugotovili, da je uživanje cimicifuge varno tudi pri bolnicah z rakom dojk, ki jih pestijo težave v klimakteriju.

Tudi soja, o kateri slišimo vse več nasprotnih si trditev, vsebuje kopico koristnih snovi, in če uporabljamo stare gensko nespremenjene sorte, pridelane brez kemije, lahko računamo tudi na pomoč pri uravnavanju hormonov. Pri soji je zelo pomembno uživati polnovredno hrano in ne posamezne snovi v obliki izvlečkov.

Zanimivo je, da so nekatere rastline specialisti, druge pa so sposobne neverjetno širokega delovanja. Ko preberemo, na kaj vse vplivajo superživila, stežka verjamemo, da je to res. Če gre za ekološko pridelane in zelo pazljivo predelane snovi, ki niso zgubile zdravilnih učinkovin, potem imamo res pravi klinični center v malem. Tako je aloja vera s svojimi 160 do 200 učinkovinami pravi domači mojster, ki pomaga pri razstrupljanju, krepitvi imunosti, odpravljanju vnetij, regeneraciji tkiv …

Podobno je z algami, ki so zakladnica naravnih učinkovin in temeljito razkisajo, razstrupljajo in krepijo imunski sistem. Za klorofil danes vemo, da je izrazito učinkovit tudi proti rakavim celicam, izboljšuje krvno sliko, regenerira celice in zavira vnetne procese. Največ ga je v klamatski algi, kloreli in ječmenovi travi.
Toda ni vse enako učinkovito!

Mogoče se vse našteto sliši preveč pravljično. Gremo do prve zeliščne lekarne in si kupimo rešitev? Na žalost ne bo šlo! Predvsem ne zato, ker je večina pripravkov, ki so na voljo, pridelana in predelana na takšen način, da v njih ni več življenja in moči za zdravilne učinke, o katerih pišemo.

Moči narave so merljive, osupljive in včasih nedojemljive. Vendar treba je priti do dobrih in kakovostnih pripravkov, ki so pridelani s spoštovanjem do narave in z blagimi postopki, ki niso uničili zdravilne moči narave. Ekološka pridelava, hladni postopki stiskanja, sušenje pri nizkih temperaturah, stiskanje brez prisotnosti kisika, pakiranje v embalažo, ki varuje pred oksidacijo – to so poglavitni kriteriji, na katere je dobro biti pozoren pri izbiri. Če so na voljo tudi klinične študije za posamezen izdelek ali standardizirano snov, toliko bolje. 

Ključne besede:
naravne snovi, zdravilna rastlina, cimicifuga

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: